Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija cepljenje in reakcija

cepljenje in reakcija

Pozdravljeni,

upam, a mi boste lahko pomagali z nasvetom. Na Vas sem se obrnila cenjena dr., ker ažurno odgovarjate in ste prijazna.

Torej, zanima me naslednje. Naš Pascal je bil pri 4.5m prvič cepljen proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, H. influence tipa b in otroški paralizi. Pri 4.5m smo se cepili zato, ker je bil pri 3m prehlajen… Dobro je prestal cepljenje, nobenih težav, nobene reakcije.

Sedaj pri 6m je bil cepljen drugič. Za isto stvar (2. odmerek). Cepili smo se okoli 14.30 ure, popoldne je bil odlično razpoložen, ješč, zadovoljen. Tudi zaspal je takoj, a se je ponoči veliko prebujal – kar ni v njegovi navadi. Takoj zjutraj sem na njegovem telesu (po lasišču, za ušeski, po trebuščku in hrbtku) opazila nekakšne pikice. Po rokicah in nogicah pa ne. Naj omenim, da vročine ni imel, iz noska mu ne teče, kljub vsem težavam je razpoložen, ješč, zadovoljen.

O težavah sem obvestila našo P, ki mu je na podlagi mojega opisa predpisala fenistil kapljice. Kaj menite, gre pri našem Pascalu le na reakcijo po cepljenju, ali morda na alergijo na cepivo. Na slednje sem pomislila, ker povsod za stranske učinke cepljenja navajajo vročino (naš je ni imel), razdzražljivost (naš je bil OK), izcedke iz nosu (pri nas OK). Oz. če sem prav razumela se alergija na cepivo pojavi v roku 1/2 – 1 ure po cepljenju, pri nas se je to zgodilo ponoči – tolažim se s tem in “želim” si, da bi šlo le za reakcijo po cepljenju.

Je možno, da pri prvem cepljenju reakcije ni in se pojavi kasneje 2. odmerek)…

Lep pozdrav,

Spoštovana,

izpuščaj, ki ga opisujete, ni značilen za reakcijo po cepljenju, bolj za kakšno sočasnost z virozo, ki nima prav nobene povezave s cepljenjem. Reakcije po cepljenju so večinoma povezane z zvečano telesno temperaturo, bruhanjem, razdražljivostjo in izpuščajem v obliki urtik, ki so večinoma srbeče. Razlog ni toliko v antigenih bakterij, ki sprožijo imunski odgovor s tvorbo protiteles, ampak v primeseh, ki so dodane cepivu in imajo nalogo, da otrokov imunski sistem “zbudijo”, da učinkovito odreagira na sicer zelo majhno koncentracijo vnešenega antigena.

Fenistil se zdi zelo smiselna, a nežna terapija težav – če težave danes niso bistveno blažje ali če boste opazila še kaj drugega (od prej navedenih znakov za reakcijo po cepljenju), pa bo treba ponovno k pediatrinji. Pregled je bistveno bolj pomemben kot ocena preko telefona ali neta 🙂

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovana,

zahvaljujem se vam za ažuren odgovor.
Danes zjutraj se mi je zdelo, da ima “malo več” pikic po obrazku (za ušeski in na vratu), kot pa sem napisala že v prvem sporočilu, po rokicah in nogica popolnoma nič. Če se jih dotaknem niso prav nič grobe, hrapave, enostavno se “zlijejo” s kožo. Fenistil kapljice je danes zjutraj dobil tretjič (8 kapljic). Do kdaj pa naj mu dajem kapljice?

Prosim povejte mi, ali se alergija na cepivo lahko pojavi kasneje (ponoči), ali se pojavi uro do dve po cepljenju. Zakaj sprašujem? Poznam malčka, ki je pri cepljenju “fasal” dermatitis in tega se jaz bojim.

Naš Pascal je kljub pikicam dobro razpoložen, ješč, vročine nima,… Da bi ga srbelo ne opažam.

Morda pa je res “staknil” kakšno virozo (oziroma če prav razumem, se je cepil, ko se mu je “sočasno” nekaj kuhalo), saj imamo doma 7 letnico, ki je bolna (ima antibiotik), pa tudi z možem kašljava.

A bo moral biti zaradi tega pri nalsednjem cepljenju cepljen pod nadzorom v Lj?

Snežen pozdrav,

Spoštovana,

Fenistil kapljice lahko dajete še nekaj dni, predvsem dokler se pojavljajo nove “pikice”.

Ker je način preobčutljivostne reakcije na cepljenje lahko zelo raznolik, je različen tudi čas, ko se pojavijo znaki. Najbolj se bojimo takojšnje, anafilaktične reakcije, ki nastane v nekaj minutah do urah. Nekatere reakcije so bolj počasne, a praviloma niso niti zoprne niti življenje ogrožujoče. Za izpuščaj, kot ga opisujete, pa je zelo malo verjetno, da je v povezavi s samim cepljenjem. “Dermatitis” se ne dobi s cepljenjem, ampak je osnova večinoma podedovana, družinska nagnjenost k atopiji (da je imela kot otrok enake izpuščaje njegova babica, lahko tudi starši, kakšna teta…). Ker se večinoma prvič pojavi v prvem letu, lahko “sovpade” s kakšnim cepljenjem, ki so v 1. letu vsake 3 mesece.

Za cepljenje pod nadzorom pa ne vidim prav nobenega pomembnega razloga (razen vaše prestrašenosti).

In res se zdi najverjetneje, da vaša družinica preboleva virozo, pri Pascalu poteka pač na najbolj mil način, a s pikicami…

Srečno, uživajte v snežni pravljici (če seveda pri vas ne piha burja),

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni, imam dojencico staro 14 dni. Jutri bi k meni na obisk prisla prijateljica s sestmesecnim sinkom ki bo isti dan cepljen z cepivom davica, otroska paraliza,… Zanima me ali je zaradi cepljenja isti dan dojencek kuzen in lahko okuzi mojo dojencico? Hvala, lp

Cepiva, ki jih bo dobil prijateljičin fantek, sodijo med “mrtva” cepiva, ki sprožijo imunski odgovor le v osebi, ki je cepivo prejela. Ne gre torej za “živa oslabljena cepiva”, ki vsebujejo še žive delčke virusa in so lahko pogojno izvor (lahke oblike) bolezni tako pri prejemniku kot pri ljudeh v okolici, ki so bile s prejemnikom v tesnejšem stiku (sem uvrščamo npr. cepivo proti rotavirusom).

Fantek vaši dojenčici zaradi cepljenja ne bo prav nič nevaren. Drži pa, da obiske otrok pri novorojenčkih (kar je dojenček v 1. mesecu življenja) odsvetujemo, saj so otroci (tudi 6-mesečniki) odlični prenašalci raznih virusov (zlasti prehladnih), ki pri njih povročijo komaj opazne težave, pri novorojenčkih pa lahko tudi usodno bolezen.

Pozdrav,

New Report

Close