Cepljenje in prehlad
Spoštovani!
Čez 2 dni ima skoraj 7 mesecev star otrok cepljenje z obema cepivoma proti meningokoku. V dilemi sem glede več stvari, in sicer:
- partner je imel do včeraj povišano telesno temperaturo in je prehlajen
jaz sem bila danes izpostavljena 2 letni punčki, ki ima 39 vročine in njeni mami, ki kašlja (pomagala sem nositi vreče- cca. 15 minut)
danes smo bili na druženju v gostilni (cca. 40 ljudi)
Zanima me, ali kaj od tega samo po sebi predstavlja tveganje? Moram to omeniti pediatru? Zanima me tudi, če je dojenček na dan cepljenja zdrav, ali je možno, da cepivo slabš deluje, če se mu nekaj “pripravlja”?
Spoštovani, v kolikor je otrok na dan cepljenja zdrav, se smatra, da bo kompetentno odgovoril na cepljenje. Človek se vsakodnevno srečuje s številnimi povzročitelji, s katerimi ob normalni imunosti opravi. Glede na številne stike, ki ste jih navedli, je možno, da se je tudi dojenček okužil z enim ali več povzročitelji (in bo tudi nanje odgovoril). Kar, kar vas (nas) lahko zmoti, je, da bo morebitna vročina, znaki akutne okužbe dihal, posledica okužbe (in ne cepljenja).
Pozdravljeni
moj otrok bi moral biti v četrtek cepljen po programu pri 18-ih mesecih (tretji odmerek proti davici, tetanusu …). Včeraj (v nedeljo) se je žogal s prijateljičinim sinom, ki pa je danes dobil izpuščaje (RNU). Zanima me, ali je bolje cepljenje prestaviti saj je inkubacijska doba lahko daljša in se mu izpuščaji lahko pojavijo šele v pet, sob ali nedeljo?
za odgovor se vam v naprej zahvaljujem
lep pozdrav
O bolezni rok, nog, usta si več preberite na povezavi: https://nijz.si/nalezljive-bolezni/nalezljive-bolezni-od-a-do-z/bolezni-rok-nog-in-ust-priporocila-v-vrtcih-in-solah/
Ključno je, da se virus lahko izloča več dni pred pojavom kliničnih simptomov, in še več tednov po preboleli bolezni. Po drugi strani pa mnogi okužbo prebolevajo asimptomatsko. Tudi stik, ki ga navajate, je bil zelo posreden (žoganje). Bolezen se prenaša preko kužnih izločkov sline, blata, vsebine izpuščajev. Glede na navedeno menim, da premik cepljenja ni potreben, razen če bi otrok zbolel z akutno okužbo, kar bo v vsakem primeru ugotavljal pediater.
Najlepša hvala za odgovor. Me pa še zanimata dve stvari.
1. kaj se zgodi, če bo otrok v četrtek cepljen in potem npr. v petek zboli za rnu. Ali bo potem odziv na cepljenje slabši?
2. Koliko je zaščiten sedaj po dveh odmerkih cepiva? Kot že rečeno … star je 18 mesecev, tako da je eno leto nazaj dobil 2. odmerek.
Hvala v naprej in lepo pozdravljeni
Spoštovani, predšoski otroci, še zlasti tisti v kolektivih (vrtec, več sorojencev), se ves čas srečuje s številnimi povzročitelji nalezljivih bolezni in ob sicer normalnem imunskem sistemu nanje tudi kompetentno (primerno) odgovarjajo. V primeru okužbe, ki bi izbruhnila po cepljenju, pri otroku s sicer normalnim imunskim sistemom, ne pričakujemo slabšega odziva na cepljenje.
Pri večini otrok, cepljenih z dvema odmerkoma cepiva, pričakujemo zadostno zaščito proti povzročiteljem proti katerim cepimo (če govorimo o kombiniranem cepivu, ki ga otrok prejme v prvem letu), a začne za zaščita s časom upadati in najprimernejši čas za obnovitev zaščite je po cca 1 letu. V primeru, da bi bil otrok ravno na predvideni termin bolan, pa lahko revakcinacijo tudi prestavite. Lep pozdrav, Nina