Cepljenje in gnojni meningitis
Pozdravljeni,
sin je pri dobrem tednu starosti zbolel za gnojnim meningitisom, 3-tedenska terapija z antibiotiki na pediatrični kliniki. Vsled tega sva tudi obiskala razvojno ambulanto, kjer so mi predlagali pregled na imunološkem oddelku pediatrične klinike; naročena sva februarja naslednje leto. “Problem” je, ker je sedaj dopolnil 3 mesece in bi se moral cepiti, se je pa pediatrinja po posvetu z mano odločila, da bi počakali na rezultate iz imunološkega oddelka. (Sem sva bila napotena, ker se je pediatrinja želela prepričati, da zaenkrat ni posledic meningitisa oz. zaradi suma na oslabljen primarni imunski sistem – tega si nisem prav dobro zapomnila ob vseh podatkih, ki sem jih na dan pregleda izvedela, tako da ne morem z gotovostjo trditi, da gre na pregled zaradi tega; je pa vsekakor bilo govora okoli imunskega sistema. Vzroka za meningitis namreč ne vemo, vzgoja kultur bakterij ni pokazala nobene bakterije, je pa sin imela zanohtnico na nožnem palcu in analno fisuro; se mi zdi, da je razvojna pediatrinja zaradi tega posumila na “nekaj” v zvezi z imunskim sistemom, ki naj se ne bi bil sposoben ubraniti določenih vplivov iz okolja – res pavšalno rečeno).
Skratka, na kratko sem želela predstaviti celotno sliko. Ker je naročen šele februarja, me zanima, ali se lahko s prvim cepljenjem počaka toliko časa oz. da drugače zastavim vprašanje – ali je smiselno čakati?
Ali nima cepljenje pravzaprav nobenega vpliva na to “nekaj” (verjamem, da bi bilo lažje, če bi operirali z dejstvi, ampak žal ne morem trditi, kaj je bilo dejansko rečeno) in bi bilo fajn, da se ga cepi čimprej? Če se ne cepi, ali obstaja kakšna možnost okužb, glede na to, da smo precepljena družba in če obstaja, kje/kako/kdaj so največji dejavniki tveganja, tako da vem, čemu ga ne izpostavljam v primeru čakanja.
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Spoštovani, glede na dogajanje pri vašem otroku sumijo na primarno imunsko pomanjkljivost.
Svetujem vam, da si o primarnih imunskih ponajkljivostih ogledate informacije na spodnji povezavi
http://www.imuno.si/si/primarne-imunske-pomanjkljivosti/index.html
Ker so imunske pomanjkljivosti hetegorena skupina bolezni, je izjemno pomembno, da opredelimo, kakšne vrste so, oz. na katerem nivoju kaskadnega sistema nastane okvara. Pri vas je zaenkrat v ospredju slabost oz. nezmožnost odgovora na bakterijske okužbe, ki ima lahko različne vzroke. Od vrste vzroka je odvisna tudi učinkovitos cepljenja. Pri motnji v delovanju komplementa, npr., ki je (so) izmed pogostejših okvar (zaradi katerih se oseba slabše brani gnojenje povzročajočimi bakterijami), je cepljenje zelo zaželjeno in se opravijo celo dodatna cepljenja. Spet pri drugih motnjah pa je cepljenje ne ali manj učinkovito.
Ker imate pregled februarja, lahko s cepljenjem do tedaj počakate. Glede na dosedanji potek dogajanja pa vam svetujem, da se z otrokom izogibate mest, kjer bi lahko prišlo do prenosa okužb (dvorane, nabite trgovine,….), zelo pazite na nego kože, natančno odstranjevanje ostankov blata, pa tudi zaščito kože pred zunanjimi vplivi. Oseba, ki ima kakršnekoli gnojne ranice po rokah, naj ne rokuje z dojenčkom. Če otroka dojite, se še bolj potrudite, da ga boste tudi naprej.