Cepljenje in ANTI RO protitelesa
Pozdravljeni,
zanima me ali obstaja kakšna povezava med cepljenjem in Anti Ro protitelesi. Pred leti so mi namreč odkrili ta protitelesa (simptomov kakršnihkoli avtoimunih bolezni nimam) in bilo je nekaj govora o tem, da naj bi se izogibal cepljenjem ker bi lahko prišlo do “reakcije”. Zanima me ali sploh lahko obstaja kakšna povezava med Anti Ro in cepljenji (npr hepatitis A, B, in druga “potovalna” cepljenja) ali je to zgolj “zgodbica iz Googla” glede na splošno propagando proti cepivom.
Hvala in pozdrav!
Spoštovani, anti Ro protitelesa so prisotna pri številnih revmatoloških obolenjih, najdemo pa jih tudi osebah brez kakršnihkoli kliničnih simptomov. V eni izmed študij so pri osebah s Sjogrenovim sindromom, kjer so bila prisotna anti Ro protitelesa, po cepljenju proti gripi, zaznali prehodno povišanje anti Ro protiteles, a brez kliničnega poslabšanja. Mnoga priporočila svetujejo sezonsko cepljenje proti gripi bolnikom s tem sindoromom, kot tudi s težjim lupusom, pri obeh boleznin so anti Ro protitelesa značilna. Pri osebi brez kliničnih simptomov zgolj pristotnost antiRo protiteles ne pomeni ovire za cepljenje.