Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja cepljenje gripa

cepljenje gripa

Ker sem zaposlena v šoli in imam dnevno stike z bolnimi dijaki sem se odločila za cepljenje proti gripi. Zanima me, kdaj bo le-to letos potekalo, ali se moram prej na inštitutu za varovanje zdravja prijaviti, koliko bo stalo. Še to: v teh mesecih nameravam zanositi. Je cepivo varno za plod?

Spoštovani!
S cepljenjem proti gripi bomo v celotni Sloveniji pričeli v začetku novembra. Cena cepljenja odrasle osebe bo 2000 Sit. Kolikor mi je znano, se je na Inštitutu za varovanje zdravja potrebno za cepljenje naročiti v naprej, na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, pa naročanje ni potrebno.
Nosečnost v prihodnjih mesecih ni ovira za cepljenje.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Zanima me, ali je cepljenje proti gripi primerno za 89 letnega možaka in ali je res, da je cepljenje proti pljučnici, ki ga izvajajo istočasno treba cepiti samo enkrat in zadostuje za več let, za koliko?

Spoštovani!
Cepljenje proti gripi je primerno za 89-letnega moškega, cepljenje namreč še posebej priporočamo osebam, starejšim od 60 let, saj je potek gripe pri njih težji in ima zapletov.
Hkrati s cepljenjem proti gripi se lahko izvede cepljenje proti invazivni pnevmokokni pljučnici. Potrebno se je cepiti 1-krat, kdaj pa je potrebno cepljenje ponoviti, je odvisno od starosti cepljene osebe. V primeru 89-letnika: ponovno čez 5 let.
Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close