Najdi forum

Spoštovani dr. Vesel!

Sem mama 19 mesečnega sina, kateremu so ob rojstvu odkrili šum na srcu s sledečo diagnozo: nerestriktivni apikalni VSD, povišana rezistenca v pljučni arteriji, manjši ASD secundum, blaga mitralna insuficienca. Prejemal je diuretik. Na srečo se mu je stanje in mesca v mesec izboljševalo, tako da je njegova zadnja diagnoza ta, da gre za hemodinamsko nepomemben apikalen mišični VSD in za dobro funcijo obeh prekatov. Potrebna je profilaksa bakterijskega endokarditisa. Naslednji pregled imamo decembra.

Prejšnji teden mi je pediater rekel, da moj otrok spada v rizično skupino in da ga je potrebno cepiti proti sezonski gripi in proti pnevmokokih, in kasneje tudi proti novi gripi. V teh 19 mesecih je moj sin skoraj da ni bil bolan, saj je imel le par dni otečene bezgavke in nobene vročine, prehlada ali kar koli drugega. V vrtec ne hodi in tudi v naši okolici nimamo malih in šoloobveznih otrok

Sem v veliki dilemi, ali naj ga cepim ali ne, sama sem velikokrat slišala, da so cepljeni otroci in odrasli po cepljenju imeli stranke učinke, kot so visoka vročina in znake podobne gripi.

Prosim vas za vaš nasvet v zvezi z cepljenji.

Hvala.

V kolikor pediater kardiolog opredeljuje defekt ventrikularnega septuma kot hemodinamsko nepomemben, potem ne vidim nobenega razloga, zakaj bi bil otrok na podlagi kriterija srčne napake uvrščen v skupino s povišanim tveganjem za infekcije, ki jih navajate. Svetujem, da se pogovorite še z lečečim pediatriom kardiologom.

Lep pozdrav,

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

New Report

Close