Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje

Cepljenje

Pozdravljeni.

Zanima me glede cepljenja proti hpv 4valentnem. Stranski ucinki me zanimajo.

https://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwiKrPXqmoWAAxXDRPEDHdrzCcIQFnoECBkQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.ema.europa.eu%2Fen%2Fdocuments%2Fproduct-information%2Fgardasil-epar-product-information_sl.pdf&usg=AOvVaw2bKJorapYosJ_IW8ZKyid4&opi=89978449

Poglejte poglavje 4.8.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala. Je pogosto kaj z oziljem ali pa gb sindrom?

Kaj pa odpoved jajcnikov, smrt?

Zanima me, ce morda veste ali je mozno, ce si ze okuzen s simptomi, da simptomi izginejo ali pa da se omilijo? Ali nima pomena cepljenje, ce si ze enkrat okuzen?

Daleč najpogostejši stranski pojavi so lokalne narave, ali pa v smislu slabšeha počutja, boleči v mišicah in sklepih, ipd. Pojavi v smislu GB sindroma so izjemno redki.

Smrt bi lahko nastopila v primeru neobvladane anafilaktične reakcije (torej izjemno redke preobčutljivosti na eno izmed komponent cepiva, ki je ne bi uspeli obvaladati). Ne vem, o kakšni odpovedi jajčnikov govorite?????

Tudi v primeru okužbe s posamičnim sevom je cepljenje pomembno, zlasti pri mladih, saj nas v veliki meri zaščiti pred okužbo z drugimi sevi.

 

 

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala.

Me pa zanima ali lahko, ce ze imas na primer kondilome, cepljenje pomaga, da le teh manj nastaja ali sploh vec ne?

Ne. S cepljenjem NE zdravimo, temveč preprečujemo okužbe.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
    Razumem in mi je jasno. Ampak baje imajo na orl podrocju dobre izkusnje, da je cepljenje pomagalo, da se ni vec pojavil papilom na grlu ali da se je pogostost pojavljanja zmanjsala? Mogoce kaj veste o tem?

Kakrsnekoli tezave z zilami, strdki pa to, naj ne bi cepivo povzrocalo, ne?

Ali pa da bi zaradi cepiva prislo do rasti papilomov?

Tako podrobnih informacij nimam, jih pa tudi zelo težko tolmačim. Možno je, da so osebi najprej uspešno odstranili papilom, jo hkrati cepili, do novih okužb pa ni prišlo….

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Zapleti žilne narave so bili zabeleženi le v časovni povezavi, brez dokazov o vzročnosti (pa še to izjemno redko). Ne, seveda, cepljenje ne spodbuja rasti papilomov????

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Razumem. Pa je kaksna logika, da ce si z nekim sevom ze okuzen, da cepljenje proti enakemu sevu morda se ojaca imunski sistem proti temu?

Zgolj v fazi inkubacije, ko je virus že povzročil škodo, pa če malo ali nič.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ampak na orl in tudi nekaj v ginekologiji pravijo, da imajo pozitivne izkusnje s cepivom. Da bi naj nastajanje novih papioomov upocasnilo ali celo zaustavilo cepljenje … ?

Za zenske nad 35 je to vseeno se varno cepivo?

Jaz sem imela pred nekaj leti povisana protitelesa za lupus, antifosfolipidni sindrom (to sem sama nekaj hodila na preiskavo) ampak nikoli nisem imela zapletov s strani tega, revmatologinja je izkljucila ta obolenja, saj so bile tud nosecnosti vredu, tudi po preiskavah krvi je bilo to izkljuceno, saj ni bilo vec povisano.

Konec leta 2019, sem imela na ocesnem ozadju neki mehki eksudat, kar naj ne bi bilo ok, smo opazovali, je izginilo.

Zdaj hpv na glasiki, kar je tako redko.

Ne vem, skrbi me, da imam kako avtoimuno bolezen ali karkoli.

Tudi covid sem takoj po porodu prebolevala s pljucnico.

Mislite, da se vseeno lahko normalno cepim proti hpv?

 

Lp

Barbara

 

Objava čaka odobritev

Glede varnsoti ne vidim težav. Glede učinkovitosti pa seveda, da. Še enkrat: prvenstveno je cepljenje namenjeno dekletom in ženskam PRED začetkom spolne aktivnosti, preden bi prisšlo do okužbe Vse ostalo je seveda zgolj preprečevanje nadaljnjih okužb.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Pozdrav.

Zanima me ali kaj drugace deluje cepivo pri starejsih zenskah starih 30, 40 let kot pri otrocih? Da bi imele zenske kaj vec zapletov zilnih, smrt? Prezgodnja menopavza?

Objava čaka odobritev

Bistvene razlike med mlajšimi osebami in nekoliko starejšimi glede zaletov ni.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala. Tako tezko se odlocim, vem pa, da je na meni odlocitev. Ko beres kaksbe stranske ucinke so imeli ljudje po tem in da so celo umirali v drugih drzavah, te mine. Po drugi strani ves, da te zasciti. Eni celo trdijo, da povzroca raka. Ne vem … mogoce veste procentualno kako pogosti so hujsi zapleti?

New Report

Close