CEPLJENJE!
Z otrokom smo naročeni na cepljenje pred vstopom v šoloČedalje bolj se bliža dan cepljenja bolj sem v dvomih, če je prav, da ga pustimo cepiti. Namreč ob prvem cepljenju je bila močna reakcija na cepivo. Čez noč sva ostala v bolnišnici na opazovanju, ugotovili niso nič, saj tudi nobenih preiskav niso naredili. Vendar ob razumevanju otrokove zdravnice na moje prigovarjanje, da z otrokom nekaj ni v redu, nas je napotila na alergiološki oddelek Pediatrične klinike v Ljubljani. Ugotovili so, da je otrok ob cepljenu postal alergičen na jajca in lecitin, kar je vplivalo tudi na delovanje srčne zaklopke in ledvic. Diagnoza je bila Atopijski dermatitis, alergija na jajca st.post, stanje po hiperkalcemiji. Kajti na preizskave sva čakala 3 mesece in nevedoč na njegovo alergijo sva se dojila, ne da bi jaz držala dieto. Sicer pa se je od njegovih 6 mesecev starosti in njegovega 6 leta z dieto vse popravilo. In ob zadnjih testih je pokazalo, da otrok ni več alergičen na jajca. Tudi na njem samem se je pokazalo, da je pstal bolj živahen, začel je jesti hrano, ki je vsebovala jajca, ne pa še “čistega” jajca. Torej se je vse dobro izteklo. Nakar smo dobili vabilo za cepljenje pred vstopom v šolo. Omeniti moram, da smo na vsa celjenja hodili na alergiološki oddelek na Pediatrično kliniko v Ljubljani. Ker vem kakšna je bila reakcija prvič po prvem cepljenju Di-Te-Per, sem postala skeptična ali bo v redu. Poklicala sem otrokovo zdravnico, le ta mi je zagotovila, da otrok ni več alergičen na jajca in, da je lahko “normalno” cepljen. Od prvega celjenja naprej je dobival cepivo Infanrix namesto Diteper.
Zanima me, če je cepivo pred šolo na “jajčni bazi”? Oziroma, če je cepivo podobno tistemu s katerim je bil cepljen pri 3 mesecih. Ali me res nima kaj skrbeti?
Prosim za čim hitrejši odgovor. Namreč vabilo je prišlo v četrtek, v petek sem se posvetovala z otrokovo zdravnico, ki mi je zagotovila, da je strah odveč, v ponedeljek pa smo že naročeni za cepljenje.
HVALA!
Spoštovani!
Otrok bo pred vstopom v šolo cepljen proti hepatitisu B, cepivo je pripravljeno s pomočjo genetskega inženiringa in nikakor ni jajčni osnovi.
Hkrati bo cepljen proti rdečkam – mumpsu in ošpicam s cepivom Priorix™, ki je je liofilizirano kombinirano cepivo oslabljenih virusov ošpic – sev Schwarz,
mumpsa – sev RIT 4385 (izvira iz seva Jeryl Lynn) in rdečk Wistar – sev RA 27/3, ločeno pridobljenih z razmnoževanjem, bodisi na piščančjih embrionalnih tkivnih kulturah (mumps in ošpice) ali na MRC5 humanih diploidnih celicah (rdečke).
Izkazalo se je, da cepiva, pridobljena na piščančjih embrionalnih celičnih kulturah, ne vsebujejo zadostnih količin jajčnih proteinov, da bi povzročili preobčutljivostne reakcije.
Tudi osebe, ki so alergične na jajca in pri katerih alergija ni anafilaktične narave, se lahko cepijo s tem cepivom.
Glede na va vse navedeno, ima vaša pediatrinja absolutno prav. Nobeno izmed navedenih cepiv, ki jih bo prejel vaš otrok, nima take sestave kot cepivo, s katerim je bil otrok cepljen kot 3-mesečnik.
Pozdrav!
Nina