Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja cepljenje 12 letnika proti covidu in herpes zoster

cepljenje 12 letnika proti covidu in herpes zoster

Spoštovani,

Moj 12-letni sin je imel pri starosti 5,5 let herpes zoster (na licu, nosu in vekah) in je bil zdravljen na infekcijski kliniki. To je bila predvidoma posledica asimptomatske okužbe pri starosti 1 meseca (takrat je imela starejša hčerka norice).
Razmišljam o cepljenju 12-letnika proti Covid 19 in sem slišala o nekaj primerih pojava herpes zostra po cepljenju (pri odraslih). Prosim za vaše mnenje o tem, če za sina obstaja veliko tveganje herpesa zostra po covid cepljenju.
Zanima me tudi, če se za sina pričakuje, da se bo herpes zoster ponavljal in ali ga je smiselno cepiti (proti herpesu zostru), ali je med prebolevanjem ustvaril protitelesa in je zdaj zaščiten, tako kot navadni prebolevniki noric. Vem, da obstajajo cepiva proti herpesu zostru za starejše ljudi, ne vem, če bi potem za otroka bilo primerno oz. smiselno cepivo proti noricam.
Hvala lepa in lep pozdrav!

Spoštovani, herpes zoster je posledica reaktivacije virusa varicella zoster iz živčnih vozlov. Običajno se pojavlja v povezavi z neko imunsko pomanjkljivostjo, lokalno poškodbo kože, pri starejših osebah, pri zdravih otrocih redko, pa vendarle nekoliko pogosteje pri tistih, ki so okužbo z virusom noric preboleli zelo zelo zgodaj (in bili morda še delno zaščiteni z materinimi protilesi). Očitno je tak primer tudi vaš sin. Z virusom noric je bil definitivno v stiku, cepljenje proti herpes zostru ali noricam nikakor ni potrebno, proti herpes zostru se cepi osebe, starejše od 60 let (ali 55), ko je potrebno imunski sistem ponovno “spomniti” na VZV virus. https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/priporocila_zostavax.pdf

Kot zanimivost vam povem, da smo imeli tudi pri nas podobno zgodbo, ko je imel sin, star 4 mesece, izjemno blage norice (1 izpuščaj, ki bi ga gladko spregledala, če ne bi pred tem preboleli noric obe starejši sestrici in sem ga vsak res natančno pregledovala), nato pa herpes zoster pri 4 letih in sicer se je začel  na mestu opraskanine na ledvenem delu (ker se je podrajsal ob rob bazena). Od takrat je več kot 20 let….

 

Glede na to, da je vaš sin star 12 let, herpes zoster pa je prebolel pri 5 letih, in je najbrž imunsko sposoben (torej brez znanih imunskih pomanjkljivosti), najbrž ni pričakovati, da bi se herpes zoster ponavljal. Ker je pojavljanje herpes zostra v povezavi z neko (predhodno ali na novo nastalo imunsko pomanjkljivostjo), je možno, da se kakšen primer pojavi tudi v časovni povezavi s cepljenjem proti covid-19. Pri otrocih pa to prav gotovo ni praksa.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

najlepša hvala za poglobljen odgovor. Prosim za vaše mnenje, ali za 12-letnega sina potem priporočate cepljenje proti Covidu in ali koristi cepljenja za njega kot posameznika oz. za odrasle osebe, s katerimi je v stiku, kot za celotno skupnost, pretehtajo tveganja zaradi morebitnih stranskih učinkov.

Naj omenim še, da je sin prebolel Covid 19 pred več kot 1 letom (oktober 2020 – torej Wuhan sev), in sicer popolnoma asimptomatsko. Namreč, okužena je bila njegova učiteljica, bil je v karanteni, a ni zbolel, nakar sem po približno 10 dnevih jaz ostala brez vonja za 4 dni. Na PCR sem čakala nekaj dni (ravno tisti dan se mi je vonj vrnil) in sem bila na testu negativna. Po cca 1 mesecu smo preverili protitelesa in sva jih oba imela (tudi hčerka, ki ni imela simptomov), vsi trije dokaj nizke nivoje (okrog 7 enot na testu kjer je meja 1). Predvidevam, da ga ta okužba ne ščiti več pred morebitno novo okužbo oz. prenašanjem na tretje osebe (preteklo je veliko časa, je bil asimptomatski, imel je nizko raven protiteles in šlo je za drugi sev).

Hvala lepa!

Spoštovani, cepljenje 12-letnika vsekakor svetujem in to tako iz stališča individualne zaščite, kot iz stališča zaščite skupnosti. Glede individualne zaščite študije kažejo, da dale najboljšo (ta hip znano) zaščito kombinacija cepljenja in prebolevnosti. S stališča kolektivne imunosti, pa prispeva prav vsak dodatno zaščiteni (oz. za svežo okužbo manj dovzetni/ nedovzetni) posameznik. Mislim, da najboljši kombinirani zaščiti (cepljenje in prebolevnost) danes piše tudi prof. Ihan. Želim vam lep dan, Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala lepa! Lepo nedeljo želim tudi vam.

Tijana

New Report

Close