Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenja zdravih oseb

Cepljenja zdravih oseb

Prebral sem, da se zdravim osebam (adolescentom oz. mladim odraslim)priporočajo cepljenja proti davici, tetanusu, ošpicam, mumpsu, rdečkam, KME. Star sem 20 let in me zanima ali je priporočljivo, da se cepim proti davici, tetanusu, ošpicam, mumpsu in rdečkam ali sem dovolj zaščiten od obveznih cepljenj (proti tetanusu sem bil nazadnje cepljen l. 2000).
Kakšne kombinacije teh cepiv obstajajo ter kolikšne so cene v vaši ambulanti?

Lep pozdrav!

Spoštovani!
Predvidevam, da ste bili redno cepljeni v skladu z obveznim imunizacijskim programom republike Slovenije in ste proti večini zgoraj navedenim bolezni že zaščiteni.
Pred ponovnimi osvežitvenimi cepljenji je potrebno preveriti podatke o vaših dosedanjih cepljenjih (šolski zdravnik, bel cepilni kartonček) in se šele potem odločati za dopolnilna cepljenja. Glede na podatek, da ste bili proti tetanusu zadnjič cepljeni leta 2000, bo poživitveno cepljenje proti tej bolezni potrebno šele leta 2010.
Kombinacije cepiv in monocepiva seveda obstajajo: npr. kombinirano cepivo proti ošpicam-mumpsu-rdečkam stane 2900 Sit, mono cepivo proti ošpicam 2800 Sit, kombinacija davica-tetanus je 2400 Sit.
Glede na to, da ste stari 20 let, ste najverjetneje prejeli le 1 odmerek cepiva proti ošpicam-mumpsu in rdečkam, zato je edino cepljenje, ki bi bilo od zgoraj navedenih verjetno smiselno, poživitveno cepljenje proti ošpicam-mumpsu in rdečkam. Toplo pa vam priporočam cepljenje proti klopnemu meningitisu in hepatitisu B.
Pozdrav!
Nina in Eva

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Problem je, da sem zgubil belo knjižico o cepljenjih. Ali lahko kje izvem ali sem bil proti ošpicam, mumpsu, rdečkam cepljen le enkrat?

Podatki o cepljenjih bi morali biti zabeleženi v vašem predšolskem in šolskem zdravstvenem kartonu. Če je vaš izbrani zdravnik še isti zdravnik, kot vas je pregledoval in cepil v srednji šoli, je tudi karton še tam. Če ste zdravnika menjavali, ste morda ob menjavanju prenesli tudi zdravstveni karton. Najbolje bo, da se oglasite v zdravstvenem domu, kjer ste opravljali obvezna cepljenja v osnovni in srednji šoli in povprašate za svojo dokumentacijo.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close