Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenja in Alzheimerjeva bolezen

Cepljenja in Alzheimerjeva bolezen

Spoštovani,

stara sem 55 let, relativno zdrava. Cepljena vsa obvezna cepljenja, 2x tudi proti covidu.

Zasledila sem tale članek https://www.medicalnewstoday.com/articles/routine-vaccinations-linked-with-lower-alzheimers-risk#Whooping-cough-vaccine-tied-to-30%-lower-Alzheimers-risk.

Mama ima namreč Alzheimerjevo bolezen. Zanima me, ali res ta preventivna cepljenja, če si pravilno razlagam članek, zmanjšajo možnosti za pojav te bolezni?

Hvala in upam, da je vprašanje postavljeno na pravi forum.

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovani, članek govori o tem, da opazujejo povezavo med manjšim pojavom Alzheimerjeve bolezni pri osebah, ki so bile predhodno preventivno cepljene proti različnih nalezljivim boleznim, zlasti tistim, ki okvarjajo nevrološki sistem (oslovski kašelj, davica, otroška paraliza, HiB, ….) Izpostavlja nov pogled na širino, pomen in vpliv cepljenja, kjer ob imunskih aktivacijah in hkrati preprečevanju okvar celic, ki bi jih povzročili povzročitelji nalezljivih bolezni, proti katerim cepimo (pa jih ne povzročijo, ker to preprečimo s cepljenjem) zmanjšamo tudi nastanek drugih (nadaljnjih) nevroloških okvar. Za konkretne opredelitve mehanizmov so potrebne nadaljnje študije. Konkretno tole za vašo mamo, kjer se je bolezen že razvila, ne pomeni nič; pomeni pa ogromno za mlade in mlajše, kjer bi morali iti trendi v smeri preprečevanja okužb s cepljenji, proti tistim boleznim, ki prizadanejo tudi nevrološki sistem.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close