Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenja

Cepljenja

Mi lahko prosim napisete, v katerem zaporedju si sledijo obvezna cepljenja, prosim ce mi lahko poveste v kateri starosti in proti cem se cepi.

Spoštovani!
-3. do 4. dan (po pregledu pediatra) po rojstvu: proti tuberkulozi
-3 meseci: začetek cepljenja davica-tetanu-oslovski kašelj- Haemophilus influenzae B (Hib), otroška paraliza -bazično cepljenje.
-4,5 mesecev: isto kot pri treh-bazično cepljenje
-6 mesecev: isto kot pri treh-bazično cepljenje
-pred vstopom v vrtec oziroma okoli 12 mesecev: cepljenje ošpice-mumps-rdečke
-okoli 18. meseca: cepljenje davica-tetanu-oslovski kašelj- Haemophilus influenzae B (Hib), otroška paraliza -REVAKCINACIJA
-pred vstopom v šolo: hepatitis B (trije odmerki po shemi 0, čez 1 mesec, čez 6 mesecev) in revakcinacija ošpice-mumps-rdečke
-3. razred davica-tetanus
-7.razred davica-tetanus
– 18.let-tetanus

Ob določenih epidemioloških indikacijah se cepilna shema nekoliko spreminja.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Imela pa bi se eno vprasanje. Po shemi se cepi tudi proti rdeckam, kako sem jih potem jaz dobila, v 2 razredu osnovne sole. Tudi mi ni jasno od kje se pojavi oslovski kaselj in skarlatinka (ta dva sta v vrtcu prisotna vsako leto) ce so otroci cepljeni?? In v koncni fazi, rdecke niso ne vem kako huda bolezen ( vsaj jaz jo imam v dobrem spominu – sploh ce jo primerjam z noricami), zakaj je cepljenje potrebno, in po sebi sklepam – neucinkovito.

Spoštovani!
Cepilno shemo, ki sem vam jo navedla, uporabljamo sedaj – za današnje otroke v navedeni starosti.
Še nekaj let nazaj smo proti rdečkam cepili SAMO deklice – dečkov pa sploh ne in sicer ŠELE v 7. razredu osnovne šole, stare torej 13 do 14 let. To pomeni, da je popolnoma normalno, da ste rdečke preboleli v 2. razredu osnovne šole.
Res je, rdečke so sama po sebi za otroka povsem blaga izpuščajna bolezen, ki pogosto razen rdečkastega izpuščaja in povečanih zatilnih bezgavk pri sicer zdravem otroku pogosto ne povzroča drugih kliničnih znamenj.
Vendar proti rdečkam ne cepimo zaradi ogroženosti otroka ali odrasle osebe, ki bi zbolela z rdečkami, temveč zaradi preprečevanja rdečk pri nosečnicah in posledične okužbe plodu (kongenitalne rdečke). Dokler nismo cepili majhnih otrok obeh spolov proti rdečkam, je povzročitelj med njimi vendarle krožil in ne je občasno prišlo tudi do okužbe nosečnice, potem pa plodu. Okužba nosečnice v 1. trimesečju ima kar v 80% za posledico izjemno težko okužbo ploda, ki se konča s: splavom, mrtvorojenostjo, slepoto, nerazvojem možganovine, težkimi poškodbami centralnega živčnega sistema plodu, poškodbami jeter, ipd. Okužba nosečnice z rdečkami v 1. trimesečju je indikacija za izvajanje MEDICINSKEGA splava. Če se nosečnica okuži v 2. trimesečju, bo težkih okužb ploda še vedno okoli 40%, posledica okužbe v 3. trimesečju pa je pogosto rojstvo dojenca, ki izloča virus rdečk še celotno prvo leto življenja in ga tudi trosi okoli. Šele po uvedbi 2-kratnega cepljenja proti rdečkam pri obeh spolih so se kongenitalne rdečke v Sloveniji prenehale pojavljati.
Proti škrlatinski ne cepimo in nismo nikoli cepili. Povzroča jo bakterija beta-hemolitični streptokok skupine A, ki izloča strup- eritrogeni toksin. Zdravljenje te bolezni je z antibiotiki.
Cepljenje proti oslovskemu kašlju je namenjeno preprečevanju težke oblike bolezni pri majhnih otrocih, zlasti v prvem letu življenja, pa tja do 5. leta starosti. Za te otroke je bolezen zelo težka, povzroča tipično klinično sliko, pogosteje pušča trajne okvare centralnega živčnega sistema in ima bistveno višjo smrtnost. To pomeni, da morajo imeti ti otroci (majhni otroci)tako visoko količino protiteles proti bolezni in biti precepljeni v dovolj visokem deležu, da povzročitelj pri njih ne zakroži.
Povzročitelja oslovskega kašlja pa ne moremo izkoreniniti: kroži med šolskimi otroki, mladino, odraslimi osebami, kjer pa povzroča dosti manj tipične klinične slike (običajno več-tednov trajajoče dražeče kašljanje) in pogosto ostane neprepoznan. Niti cepljenje proti oslovskemu kašlju, niti prebolela bolezen – oslovski kašelj ne zapuščata trajne imunosti, kar pomeni, da tako cepljena oseba več let po cepljenju kot oseba po prebolelem oslovskem kašlju več let bo bolezni lahko ponovno zboli. Se je pa število tipičnih – hudih oslovskih kašljev (z napadi, dušenjem, bruhanjem, nevrološkimi okvarami, pa tudi smrtnimi primeri) po uvedbi cepljenja zmanjšalo s prejšnjih cca 10.000 in več spoznanih /leto na 40 do 100 spoznanih/leto. Trenutno poteka v Sloveniji študija, s katero želimo ugotoviti točnejše število neprepoznanih oslovskih kašljev in morda s cepivom dvigniti zaščito proti bolezni tudi v šolskem obdobju.

Pa še nekaj- noben medicinski poseg ni 100%, torej tudi zaščita po cepljenju ne. Dobra cepiva imajo okoli 95% učinkovitost.
Lep pozdrav!
Nina

Torej cepimo decke izkljucno zaradi deklic? In ali jim da cepivo dozivljensko imunost? Sama nisem bila cepljena v 7 razredu, zaradi prevelike kozne reakcije pred cepljenjem – je mogoce ta pokazala ,da imam ze zascito pred rdeckami? Spomnim se tudi, da je bila ginekologinja vesela, da sem rdecke ze prebolela :o)
Zanima me se nekaj, pri 18. mesecih je cepljenje: cepljenje davica-tetanu-oslovski kašelj- Haemophilus influenzae B (Hib), otroška paraliza – ali je to vse v enem cepivu? S pediatrinjo smo se iz zdravstvenih razlogov odlocili, da sina ne cepimo proti oslovskem kaslju? Kako cepljenje zgleda potem?

Dečke cepimo zaradi zaščite nosečnic in še nerojenih “deklic” in “dečkov”. Po 2 kratnem cepljenju ima 99% dolgotrajno imunost (če je doživljenjska, pa bodo morale pokazati študije v prihodnosti).
V 7. razredu niso izvajali “kožnega testiranja” pred cepljenjem proti rdečkam, amprak pred ponovnim besežiranjem (cepljenje proti tuberkulozi). Velika kožna reakcija, ki jo opisujete, se torej najverjetneje nanaša na t.i. tuberkulinsko testiranje pred cepljenjem proti tuberkulozi. Pozitivna kožna reakcija je pomenila, da ste bili z bacili tuberkuloze že v stiku in vas proti tuberkulozi potem niso več cepili (besežirali). Tovrstna kožna reakcija nima nobene povezave s cepljenjem (ali prekuženostjo) pri rdečkah.
Vaš ginekolog pa je na prekuženost glede rdečk sklepal ali na osnovi anamnestičnih podatkov (verjetno ste mu povedali, da ste rdečke preboleli v 2. razredu O.Š.) ali zapisov v vašem zdravstvenem kartonu ali pa vam je morda na prisotnost specifičnih zaščitnih protiteles proti rdečkam proti dal pregledati kri???

V Sloveniji zdaj zdaj pričakujemo cepivo, kjer bodo vse komponente cepiv davica-tetanus-oslovski kašelj-Hib in otroška paraliza združene v kombiniranem cepivu v isti brizgalki (en vbod).

Glede na to, da vaš otrok ne bo cepljen proti oslovskemu kašlju, bo cepljen z večimi posamičnimi odmerki: verjetno otroška paraliza po žlički, davica-tetanus – 1 cepivo, Hib – drugo cepivo.

Pozdrav!
Nina

New Report

Close