Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljene meningokok- Tajska

Cepljene meningokok- Tajska

Pozdravljeni,

z 10 mesecnim otrokom bi radi sli potovovati na Tajsko. Starsa sva pred otrok veliko potovala (sploh JV Azija). Potovanje bo seveda prilagojeno otrocu (malo boljse nastanitve, ne cisto samotni kraji ipd..), ampak se vedno imamo plan potovati in ne boti samo v hotelih.

Midva sva dodatno oba cepljenja za hepatitis A in to je to.

Trenutno me zanima ali bi priporocali kaksno dodatno cepljenje za otroka. Cepljen je po programu+pnevmokok (oboje 2 dozi). Razmisljala sem ali bi bilo smoterno dodatno cepiti meningokok, ampak me bega katero cepivo (so neki razlicni “tipi” meningokoka). Ali imate informacije ali je na Tajskem pogostost okuzbe z menigokokom vecja kot pri nas v Sloveniji oz Evropi?

Kako je s cepljenjem za hepatitis A- kdaj se to lahko cepi otroka?

Lp

Tajska

Spoštovani, osnovna priporočila si lahko ogledate tule. Cepljenja otrok proti hepatitisu A se ne izvaja pred dopolnjenim 1 letom starosti. Ključno je, da boste pri otroku res pazili na hrano in vodo, ki mu jo boste ponujali in ga zaščitili pred vbodi mrčesa. Glede meningokoknega meninhitisa ne vidim posebne potrebe po cepljenju, predvidevam tudi, da ne boste bivali zaprtih zatohlih prebivališčih z lokalnim prebivalstvom.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor,

Me pa zanima se kako pa je s cepivom omr. Malo me skrbi situacija po svetu glede ospic- Ali se kdaj prakticira cepljenje omr pred 11 mesecom? Ali ni varno zaradi stranskih ucinkov (baje je to cepico najhujse od vseh)?

Otrok bo ko potujemp star dobrih 9 mesecov.

Lp

Spoštovani, cepljenje pred 11 mesecem se izvaja v primeru predčasne vključitve v vrtec, npr., tudi v primeru izrecne želje staršev, če potujejo na izpostavljena področja. Ni problem v stranskih učinkih, temveč v nekoliko manjšem odgovoru na cepljenje, še zlasti pri otrocih mater, ki so ošpice prebolele. Cepljenje proti ošpicam se sicer izvaja od 6. meseca dalje.

Mislite da bi bilo potemtakem cepljenje smiselno? Sicer nevem kako izpostavljeni ne bomo (vrtci, prireditve), bodo pa avijoni. Ali lahko dejansko pride do okuzbe ce je nekdo samo na avijonu nekaj stolov stran od dojencka? (seveda ga prehlajenim nebi dajali v blizino namenoma). Nebi toliko premlevala o tem ce nebi zadnje case prebrala da so povsod neki izbruhi ospic.

Ospic nisem prebolela, cepljena po programu, rojena 1997 (torej sklepam da sem cepljena že 2x).

Lp

Spoštovani, v vašem primeru bi bilo cepljenje omr verjetno celo smiselno (letališča, stiki z manj cepljeno populacijo). Da ošpice so ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni, ki se prenaša z aerosolom (na velike razdalje). Če imate 1 kužnega v letalu in dovzetne osebe, se bodo okužili praktično vsi dovzetni (ne glede na razdaljo od bolnika)

Hvala za odgovor. Bomo govorili s pediatrom o moznosti cepljenja pred potovanjem.

Koliko pred potovanjem najkasneje pa bi bilo smiselno cepit da je zascita vzpostavljena?

Koliko so pogosti stranski ucinki v smislu vrocine in ostalih hujsih zadev cez teden in vec? In kaksna je ta vrocina ponavadi?

Spoštovani, cepljenje je smiselno vsaj 14 dni pred odhodom. Specifični stranski pojavi (vročina, izpuščaj, izcede iz nosu), če se sploh pojavijo, so najpogostejši 1 teden po cepljenju, in izzvenijo v 2 do 3 dneh. Vročina, če se sploh pojavi, je običajno nižja (do 38,5 st C).

New Report

Close