Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Ceplenje proti TBC

Ceplenje proti TBC

V porodnišnici cepijo vse otroke proti TBC.Po enem mesecu sem opazila ,da nima pikice na rami ,kot drugi otroci ,zato sem vprašala pediatra kako to ,pa je rekel ,da se cepivo ni prijelo in nama izdal napotnico za Pulmologa.Še isti dan sem klicala na pediatrično kliniko Pulmologa ,da bi se naročila vendar so rekli, da naj ga ne vozim ,ker ga ne bojo ponovno cepili.Rekli so še ,da je brez veze ker tudi če je cepljen ni garancije,da ne more dobiti TBC,in da se izogibajva ljudi ,ki so prišli iz Bosne,ker je tam tega veliko.
Mojemu zdravniku tak odgovor ni bil všeč vendar je tako ostalo.
Mene pa zanima če res ne cepijo ponovno,? Kaj naj naredim ,da me ne bo skrbelo,saj je star 11 mesecev in gre kmalu v vrtec ,kjer bo veliko otrok ,kateri hodijo tudi na ogrozena območja.
Lepo se zahvaljujem za odgovor . LP Mojca

Spoštovani, otroke cepimo proti TBC samo v prvem letu življenja, kasneje pa ne več.
Cepljenje proti TBC dojenčke ščiti pred hudo obliko (diseminirano) obliko tuberkuloze (miliarna TBC, TBC-meningitis), ne ščiti pa pred samo okužbo s TBC. Na pojavljanje kliničnih znakov pri TBC pa vplivajo še številni drugi dejavniki: socioekonomski status – npr. bivanje v hladnih, zatohlih, vlažnih prostorih, genetika, stanje splošne sicer res dokaz uspešnega cepljenja proti TBC, vendar je ravno imunski odgovor pri okužbi s TBC zelo zapleten in kompleksen, tako da so lahko tudi nekateri brez cepilne brazgotine zaščiteni.
Medicinska doktrina cepljenja proti TBC se je v zadnjih letih malce spreminjala. Še leta 1996 je veljalo, da je dojenčka brez cepilne brazgotine potrebno ponovno cepiti proti TBC, danes se za to ne odlačamo več. Marsikje v svetu so cepljenje proti TBC popolnoma opustili, pri nas ga zaradi zaščite pred hujšo obliko pri dojenčkih še uporabljamo.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close