čepki
Spoštovani!
Kot otrok sem prebolela eno zelo hudo angino. Posledica so veliki mandlji z “majhnimi kraterčki”.
In že dlje časa opažam, da se mi nekje 1 x do 2 x mesečno nekje iz grla izluščijo nekakšni čepki ali grudice, rumenkaste barve, ki so izredno neprijetnega vonja (včasih se mi zdi, da ima zaradi njih tudi neprijeten zadah). Čepkov ni videti tako neposredno, jih pa ponavadi čutim za mandlji “za ovinkom”, kot da bi me nekaj žgečkalo. Problem je ker se ta neprijetnost zna vleči tudi po nekaj dni, preden se takšna grudica izloči. sme poskusila tudi z grgranjem, pa z vatiranimi palčkami, pa ni uspeha.
Kaj lahko naredim, ker mi je prvič zelo moteče zaradi občutka v grlu, da o neprijetnem zadahu ne govorim (za ustno higieno redno skrbim).
lp
A.
Pozdravljeni!
Vsaka tonzila (mandelj) ima večje število vdolbinic oz. “kraterčkov”.
število ni odvisno od pogostosti prebolevanja angin.V njih se nabirajo
delčki hrane, odluščene celice ter slina. Ko se vdolbinica napolni, se lahko
na površini tonzile vidi belo-rumena pika. Ta nato izpade in lahko jo
opazimo v ustih, ali pa jo pogoltnemo. Ta čepek ima neprijeten vonj.
Mandelji so lahko eden od povzročiteljev slabega zadaha. Pomagamo si lahko z
redno uporabo ustne vode. V kolikor pa je zadah izredno moteč, je možno tudi
odstraniti mandlje.
Lepo pozdravljeni, B.O
Pozdravljeni
Tudi sama imam problem s čepki. Zglasila sem se pri splošnem zdravniku (da me napoti k ORL), ki pa je dejal, da so čepki posledica slabe ustne higiene (zobe si temeljito čistim dvakrat dnevno) ter da bo njihovo nastajanje preprečilo redno izpiranje ust. Odstranitvi mandljev je zelo nasprotoval in mi pojasnil, da bo istega mnenja tudi ORL, ter da jih s tem razlogom nikoli ne odstranijo (razen v primeru 3 angin letno). Kaj naj storim? Lahko odstranitev mandljev res potem kasneje povzroča hude probleme s pljuči, astmo,…?
Hvala za nasvet
Jaz imam tudi že več let podobno težavo- kdaj opazim v ustih en tak čepek in ko izpade, ga stisnem in je nekako kašast, mehek. Je pa tudi meni neprijetno, predvsem zaradi vonja pa tudi občutka v grlu, tako da si jih kdaj probam odstranit tako, da naredim vakum v ustih, čeprav ne vem, koliko je to zdravo, ker imam potem razdraženo žrelo.
Ali je res edina pomoč ustna voda ali pa odstranitev mandljev?
Pred dvema letoma sem si dala odstraniti mandlje in sedaj težav ni več. Se veliko bolje počutim, grlo me ne peče več (prej sem poleg belih strdkov velikokrat imela težave tudi z vnetim grlom) in nimam nobenih zdravstvenih težav. Tudi meni so rekli, da ni zdravstvene indikacije za odstranitev in da je tonzilektomija v mojem primeru ‘kozmetična’ operacija.
Mogoče res, ampak tudi zdravstveno sem sedaj veliko bolje.
Naključje?!
Vsekakor svetujem odstranitev, ker bo žepkov vedno več. Vsaj pri meni je bilo tako. Je pa res, da kajenje stvar ZELO poslabša…..