Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepivo Pentaxim

Cepivo Pentaxim

Pozdravljeni,

Imam vprašanje glede izbire mesta cepljenja pri otroku. Z omenjenim (Pentaxim -davica, tetanus, oslovski kašelj, otroška paraliza in influenza tipa b) cepivom (vsi 4 odmerki) je sin (septembra 2019 bo star 2 leti) bil cepljen v glutealno mišico (v zadnjico). Pri prvih 3 odmerkih še nisem vedela, da se po priporočilih proizvajalca tega cepiva mora otroka cepiti v stegensko mišico ali v nadlaket. Pri 4. odmerku sem to omenila pediatrinji (imamo starejšo pediatrinjo) in je odločno kar malce jezno in užaljeno vztrajala pri cepljenju v glutealno mišico češ, da je absorbcija cepiva enaka kot pri celjenju v stegno ali podlaket. Sedaj sem v dilemi in me skrbi, da učinkovitost cepiva (zaradi cepljenja v glutealno mišico) oz. zaščita ne bo dovolj velika oz. bo slabša ali celo nična??? Prosim vas za vaše mnenje, saj ne vem več komu naj verjamem oz. zaupam.

Hvala vam, da nam pomagate razrešiti večino naših dilem in strahov.

S spoštovanjem,

N.

Spoštovani, res je, da so pediatri leta in leta cepili v glutealno mišico. Priporočila (in sprememba mišice), v katero cepimo, niso posledica kvalitete mišice same, ampak verjetnosti nastanka naključnih poškodb ob cepljenju. To pomeni, da ne bo zaščita zaščita ob cepljenju v glutealno mišico nič slabša (kaj šele, da je ne bi bilo), je bila pa verjetnost ob samem dogodku, da se ob ob samem aktu cepljenja kaj obrnilo v neželeno smer, nekoliko večja. (pri zelo suhih otrocih npr. zadetje živca, ali pa preglobok vbod, npr., pri otrocih z zelo močno mišico iztis igle, večja poškodba; primere vam navajam zgolj za predstavo). Lepo vas pozdravljam, Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close