Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepivo ORM + norice

Cepivo ORM + norice

Spoštovani,

zasledila sem, da naj bi bilo kmalu na voljo kombinirano cepivo OMR+norice. Zanima me, kdaj bo to cepivo na razpolago. Imamo namreč devetmesečnika in me tako zanima možnost cepljenja s tem dopolnjenim cepivom.

Kakšne so reakcije na to novo kombinirano cepivo in ali ga priporočate.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Maxi

Spoštovana Maxi!
Čeprav prva (zelo spodbudna) poročila o nastajanju kombiniranega cepiva MMR-norice izhajajo že iz leta 1996, dokončnega odgovora še ni. Kombinirana cepiva so šele v preizkušanju.
Problem je v virusu noric, ki je zelo slabo obstojen in na zraku hitro propade. Cepivo vsebuje oslabljen živ virus. Sedanja cepiva proti noricam zato zahtevajo specialne pogoje za shranjevanje, ki se zelo razlikujejo od drugih cepiv – potrebno jih je hraniti pri temperaturi minus 15°C in najkasneje v 30 minutah po odprtju uporabiti (ali zavreči). Proizvodnja, transport in shranjevanje takih cepiv so izjemno dragi.
Oslabljeni cepilni virusi ošpic, mumps in rdečk še zdaleč ne potrebujejo takih pogojev.
V ZDA (in še v nekaterih zelo razvitih državah) potekajo številne študije o ekonomičnosti cepljenja proti noricam in v ZDA so ugotovili, da se cepljenje splača. Cena celotnega cepljenja proti noricam otrok določene starostne skupine je bila 5 krat nižja kot stroški zdravljenja, bolniških dopustov, nege, izgube delovnih dni … zaradi obolevanja z noricami pri otrocih iste starosti v kontrolni skupini (ki seveda proti noricam niso bili cepljeni).
V Sloveniji se že sedaj lahko cepite proti noricam in sicer na Inštitutu za varovanje zdravja v Ljubljani. Reakcije po tem cepivu (živo monocepivo – samo norice) so blage. Najpogostejše so lokalne reakcije: bolečina in rdečina na mestu cepljenja; možno je tudi zelo blago izpuščajno obolenje.
Kombiniranega cepiva v Sloveniji zaenkrat še ne pričakujemo. Kot veste, imamo v Sloveniji zelo stroge pogoje registracije cepiv: cepivo mora biti uspešno v uporabi vsaj 2 leti v državi -proizvajalki cepiva, preden sploh postane kandidat za registracijo v Sloveniji.
Lep pozdrav!
Nina

New Report

Close