Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepivo COVID19 in nosečnost

Cepivo COVID19 in nosečnost

Pozdravljeni!

Zanima me, kaj svetujete – cepljenje ali ne, če v tem letu načrtuješ nosečnost. Kaj pomeni, odsvetujejo cepljenje, če načrtuješ nosečnost v roku dveh mesecev od zadnjega odmerka? Kaj je lahko narobe? Je možno, da ne moreš imeti otrok po tem cepljenju? Sem v dilemi. Stara sem 31 let. Nimam še otrok in res ne bi rada uničila zadnjih možnosti za zanositev. Po drugi strani pa bi se cepila, da se končno rešimo tega.

Hvala za odgovor.

Spoštovani, pri vseh zdravilih, cepivih, ki niso bila testirana na nosečnicah, je opozorilo isto. Glede na mehanizem delovanja cepiva, s katerim cepimo trenutno cepivo, ne vidim, kako bi lahko negativno vplivalo na nosečnost. Pa vendar, smo ravno v nosečnosti maksimalno previdni in dokler ni cepivo dovolj časa v obtoku ali testirano na brejih živalskih modelih ali pridobimo podatke o naključno cepljenih nosečnicah, katerih nosečnost se je uspešno zaključila, nosečnic ne cepimo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Če sem med cepljenjem nevede noseča ali zanosim med prvim/drugim odmerkom cepiva ali tik po drugem odmerku cepiva, kakšne so lahko nevarnosti za plid oziroma na potek nosečnosti ali name?

Spoštovani, na vprašanje vam ne morem odgovoriti, ker podatkov ni. Zaenkrat ni znano, da bi cepivo vplivalo na potek in/ali izhod nosečnosti, ni pa bilo testirano na nosečnicah.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close