Centralna peč ATMOS
Kotel ATMOS je trenutno eden boljših kotlov te sorte. Pri pravilni določitvi akumolacije je potrebno v kolikor je hiša izvedena s talnim ogrevanjem in priporočeno izolacijo 12 cm naložiti 1x oz. 2x v hudi zimi. Seveda je pa zelo veliko odvisno od lesa. Izkoristi so pri navedenem kotlu nekje 85% pri dodanem kondenzatorju pa blizu 90%. Kotel ima že prigrajeno regulacijo za delovanje kotla, ostalo morate priskrbeti sami oz. instalater, ki vam bo zadevo priključil. Mislim da je poleg toplotne črpalke to najugodnejša varianta ogrevanja hiše ker je investicija ugodna glede na ponudbo kotlov na pelete in sekance. In neodvisni ste od dobavitelja.
Toplotna črpalka žal ne pride v poštev, kajti pol objekta potrebuje visokotemperaturno ogrevanje.
Me pa zanima, koliko pa bi stala celotna kotlovnica z omenjenim kotlom; recimo vse, od kotla, bojlerja za sanitarno vodo do hranilnika toplote ter potrebne regulacije?
Obstoječ dimnik je rostrfrei tuljava premera 13 cm – ali to zadostuje? Zanima me tudi, za kakšen kotel pravzaprav gre; ali je namenjen le obratovanju pri nazivni moči ali ‘zna’ delovati tudi pri nižjih obremenitvah? Ali ima lambda sondo?
Celotna kotlovnica bi prisla cca 2 mio SIT z enim mešalnim krogom. Dimnik 130 mm ni zadosten. Primeren bi bil 160 – 180 mm. Nazivna moč v tem primeru ni pomembna, ker kotel regulira temperaturo z vgrajenim ventilatorjem in ko je temp. zadostna se ventilator ugasne itd. Zaradi varnosti oz. prevelike trenitne moči imate pa tako ali tako hranilnik vode, ki je dobro izoliran in vam hrani vodo tako da nalaganje ni potrebno. Kotel deluje kot oljni. Nalaganje je odvisno od porabe in kot sem rekel 1-2x na dan.