CENE ZOBOZDRAVSTVENIH USLUG
mene pa nekaj zanima..in sicer koliko vi plačujete za razne zobarske usluge…recimo jaz sem zadnjič šla k enemu privat zobarju, ki mi je popravil sedmico..se pravi zaplombiral z navadno sivo plombo. plačala sem 6 000 za plombo in 2000 za injekcijo! zdi se mi da je to ful drago. so drugje iste cene?
hvala!
lp, lara
Pravkar se tudi jaz sprašujem isto.
Zanima me tudi ali je sploh možno najti zobozdravnika ki ima koncesijo in vas bo sprejel kot novega pacijenta (ker do zdaj nisem imel svojega zobozdravnika) ?
Ali imate kakšne izkušnje z tem kako priti do zobozdravnika na koncesijo ?
Zakaj bi plačal 100% uslugo zobozdravnika če že plačujem dodatno zdravstveno zavarovanje ? Ali ni logično da grem zobozdravniku preko koncesije?
lp, Žikica
Jaz mislim, da so cene zobozravstvenih uslug prezasoljene, kajti zakaj
plačujemo zavarovanje. Zato, da čakamo pol leta, da nas ponovno naroči in zato, da ti ko si prišel na pregled, predlaga da če plačas bo narejeno takoj, če ne pa boš čakal.
Sprašujem se kako lahko v istem prostoru dela kot s koncesijo in kot privat.
Kdo nadzoruje ali res v tem času dela za koncesijo in ali material ne gre za privat zadeve.
Zdi se mi, da je zobozravstvo pri nas zelo zelo slabo urejeno.
Večina jih kritizira splošne zdravnike, čeprav ne delajo v istem času za privat in z koncesijo ter z istim materialom. Nobeden se še ni vtaknil v delo zobozdravnikov.
To sem napisala zato ker sem imela slabo izkušnjo. Ker mi je sestra rekla, da sem dobila prevleko na sprednji zob preko koncesije, jaz pa te prevleke niti še nisem imela.
Samo en primer, zakaj privat zobozdravniki lahko “služijo”. Več kot dve leti se mi je krušila zalivka na sedmici. Moj zobozdravnik je ni mogel popraviti, ker “naj bi bil zob ena sama plomba in bi ob popravilu lahko razpadel” …
Po več kot dveh letih, ko sem imela vedno večjo “jamo”, sem odšla k privat zobozdravnici. Res me je zob s slikanjem vred, zdravilom in zalivko stal okoli 12.000,00 SIT, toda popravljen je bil v dveh dneh in tik pred zdajci, saj ga je gniloba že dodobra načela. Res je, da plačujem za zdavstvo, res je pa tudi, da so moji zobje vredni teh 12.000,00.
Kako “prepričati” zobozdravnika v ZD, da dela tako kot je treba, je pa že druga tema (ali mu dokazati, da dela malomarno) …
sam res ej, zasolijo ti tako,da si jaz sploh ne upam iti k zobarju.Zadnjič sem bila pri enemu,ki mi sploh ni hotel povedati koliko me bo prišlo,če mi zamenja prevleko.Tri krat sem ga vprašala pa je vsakič rekel,se bova že zmenila,tako da sem šla na silo v svoj zdravstveni dom, bom pa čakala na vrsto,ker me tisti zobar lahko opali za 60.000, 00 sit
Bila sem zadovoljna z zobarjem na koncesijo in nisem razumela tistih ki so plačevali dokler nisem bila sama v taki situaciji. Zaradi 1 zoba sem zamenjala 5 zobarjev, dokler nisem pristala pri privatnici.
Vsi zobarji so mi govorili, da imam pač podedovane slabe zobe, ki gnijejo itd itd, privatnica mi jih je v roku 2 let za cca. pol miljona naredila take, da se lahko samo čudiš. Lahko bi mi jih uredila tudi v 2 tednih, če bi imela jaz toliko denarja, da bi si to lahko privoščila. Tako pa sem za obisk zobarja dala cca. 10.000 SIT, šla sem enkrat na mesec, in po 2 letih imam lepe zdrave zobe.
Pa še tako je, da v primeru bolečine lahko za teh 10.000 pokličem svojo zobozdravnico kadar želim in mi bo takoj pomagala. Mislim da je vredno, ker ni čakanja, ni bolečin, res se potrudi zate, saj je odvisna od tega ali boš ti zadovoljen z njenim delom ali ne.
Jaz hodim tudi privat na koncesijo oz. kar ni pod koncesijo plačam iz svojega študentskega žepa. Vendar mi ni žal. Zakaj? Zato ker sem zaradi slabih šolskih plomb fasala hudo vnetje dlesni, ki mi ga je šolska zdravnica na začetku s svojim idiotskim zdravljenjem še dodatno zapacala. Dlesni so mi krvavele 100 na uro, da o ostalih problemih sploh ne govorim. Iz čistega obupa sem potem šla k privat zdravnici na koncesijo, ki mi je celotno obolenje sanirala popolnoma v 14 dneh. Zdaj sem pa tipi topi od kar hodim k njej. In tako kot je rekla Bojčica: v primeru bolečine jo pokličem in pridem še isti dan brez kakršnegakoli pregovarjanja in navkljub temu, da ima skoz gužvo. Saj tudi jaz plačam za injekcijo, pa za kako slikanje zoba …, ampak imam vsaj tako narejeno kot je treba in takrat ko je treba, ne da čakam na razna slikanja še celo večnost. LP
Jaz sem že pred 4 leti plačala za eno plombo (belo) od 6-8 tisoč, pač odvisno od velikosti zoba pri nekem privat zobarju. Delal mi je zelo lepo, z injekcijo tako, da sem si komplet “preoblekla” usta.
S svojim izbranim zobarjem v ZD imam pa sledeče izkušnje: poleti mi je hči z dudo izbila sprednjo dvojko spodaj do polovice. Grem k svojemu zobarju, ki me pregleda, napove potek zdravljenja, se pravi štift in nov zob in me naroči čez en mesec. In tako grem tja ene trikrat; vsakič mi je nekaj naredil in spet naročil čez mesec ali mesec in pol. Jaz pa skoraj brez zoba, neprijetno za znoret in še v službo sem morala iti, ker se mi je medtem iztekla porodniška. Nakar mu enkrat rečem, da če plačam sama, če bi šlo kaj hitreje in sestra mi razloži, da sem v 14 dneh lahko kot nova. Takoj me je naročil čez par dni, nadalje me je sestra kar nakajkrat sredi dopoldneva klicala v službo, če lahko pridem, češ da ima prost termin. In smo zrihtali. Plačala sem 70.000 sit, imam nov zob ampak grenak priokus vedno, ko se spomnim na to. Umazano, ni kaj, toda kaj čmo naredit.
Tudi jaz imam neprijetne izkušnje z zobozdravniki v ZD. Bolečine, stalno čakanje, slabo zaplombirano… Zato sem se odločila in šla privat. Uf, drago, večkrat se vprašam, zakaj… Ampak potem pride zadovoljstvo, ker je narejeno tako, kot mora biti. Ravno sedaj me čaka en velik strošek, dobila bom porcelanasto prevleko. In sem premišljevala, al dam al ne… Ja vraga, zakaj pa ne, pri svojem zdravju že ne bom ”šparala”! Mislila sem si kupit nov plašč, pa je stari še čisto dober, do drugege leta bo že še zdržal. Zob bo pa dober za 20 let!
Hočem rečt, koliko denarja zapravimo za brezvezne stvari, pa se nikoli ne vprašamo zakaj, pri svojem zdravju pa gledamo, a bi dal a ne…
Ravno sedaj občudujem starše, kako z navdušenjem mečejo stran denar za kupe igrač, ki pa otroku v končni fazi ne pomeni nič, če se z njim ne igraš. Naš je dobil ”samo” legice, in je bil zelo vesel.