CENE ZOBOZDRAVSTVENIH STORITEV
.rosim za odgovor, zakaj nikjer v zobozdravstvenih ambulantah se nisem videla cenika storitev? Posebno to pogresam zdaj, v teh casih, ko je treba pri zobozdravniku prav vse placati, pa naj gre za navadno zalivko ali karkoli drugega. Pa povejmo po pravici, da se prav nobenemu pacientu ne sanja koliko bo znasal po koncu posega racun, treba pa je iti k zobozdravniku!
Prav mi ni jasno, pa tudi marsikateremu ne, kako zaracunavajo privatni zobozdravniki s koncesijo; enkrat kot tako, drugic tako, kar lahko zelo sokira, saj cene niso niti prublizno nizke( pod 1.500,00 sit ni prav nic). Tudi mi ni jasno vcasih ali sem samoplacnik, ko je znesek visok ali kaj. Pa saj placujemo prispevek za zdravstvo tudi pri placah 2 x, pa se dodatno smo vecina zavarovani!!!!
Prav tako me zanima, ali je res potrebno placati RTG enega zoba pri dijakih? Gre za to, da je sinu pri obisku zobozdravnika slikal zob, da je videl ali je vnetje ali granulom. Poseg oz.vlozek zdravila je bil brezplacan, sem pa morala placati 3.500,00 sit za RTG posnetek!!!!!
Po drugem obisku mu je spet naredil RTG in spet sem morala placati 3.500,00 sit. Kaj pravite na to ?????
Pa se to, ali ni potrebno zobozdravniku izstaviti racun za vsak poseg, ki ga placas?
Mislim, da je na podrocju zobozdravstva zelo neurejeno kar se tice cen in cenikov, da to izkoriscajo zobozdravniki, saj mi pacienti pa se itak ne upamo prav nic reci, ko “oropan “za par tisocakov odhajas iz ambulante, saj ves, da se bos moral vrniti, to pa ve tudi zobozdravnik; se vecjih bolecin kot je nujno, pa nobeden noce trpeti po npotrebnem ,a ne. Malo nas je strah, po pravici.Kaj menite ostali na to???
Spoštovana Niky,
verjetno se boste morali za mnenja drugih forumovcev obrniti na kakšen drug forum,tukaj je le nekaj odgovorov iz “naše” strani.
Popolnoma razumem vašo jezo,kar se tiče plačevanja zavarovanja…,vendar je vsaj v tem pogledu usmerjena na nepravi naslov.Plačnik storitev je ZZZS in oni določajo katere storitve in v kakšnem znesku jih bodo plačali.
Drugo so ceniki,ki jih verjetno res nimamo obešenih na stenah,jih pa imamo ( vsaj pri nas ) v predalu in vam ga moramo na zahtevo pokazati.Imate pa pravico za vsako storitev dobiti predračun in šele potem boste povedali,če želite,da se storitev opravi.
Račun vam morajo izstaviti za vsako samoplačniško storitev ali pa za doplačilo.
Kar pa se tiče tega,da izkoriščamo vašo nemoč.ker nas potrebujete,bi rekla le toliko – ne sodite vseh zobozdravnikov ( in zdravnikov ) po slabem primeru….Mi smo v službi zaradi vas in če pacientov ne bo,bomo tudi mi brez dela.
Če mislite,da zobozdravnik ni ustrzno ravnal,lahko to sporočite na območno enoto ZZZS in tam bodo ustrezno ukrepali.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani Primož,
odgovorila bom v svojem imenu.
Če ima pacient željo, mu cenik pokažem. Ker pa delam v šolski ambulanti, imam zelo malo doplačil in samoplačniških storitev. Vsak pacient pa je pred posegom seznanjen s ceno storitve oz. s tem, da je potrebno doplačilo. Če tega ne želi, ga ne silimo in ni na koncu nič “presenečen”.
V vednost pa le toliko – pacient mora podpisati izjavo o tem, da je seznanjen s plačilom neke storitve, dobiti mora tudi predračun in če tega zobozdravnik ne dela, krši pravila ZZZS-ja.
Lepo pozdravljeni!
P.S.
Po predalih pa ne bi smeli brskati…:))
Vedno bolj duhoviti ste. V zadnjih dveh letih ko večkrat potrebujem zobozdravnika, sem finančno na tleh. O odnosu in pravilih, ki pa jih resnično nikjer ni, pa res ne bi. Dejstvo je, da imate monopol, kot npr. frizerji, denar takoj NA ROKO V GOTOVINI, ali pa je mogoče čas plačila vsaj osem dni?!?!???
Spoštovana Katja,
če ste si izbrali mene, da izlijete svoj gnev nad celotnim slovenskih zobozdravstvom, potem ste izbrali napačno osebo. Prav gotovo pa vam anonimnost ne daje pravice, da me žalite. Na vaša vprašanja odgovarjam prostovoljno, brez honorarja in v svojem prostem času – kar pa frizerka prav gotovo ne bi naredila.
Nihče vas ne sili, da hodite k zasebnikom, kjer morate vsako storitev plačati.
Vsi zdravniki, ki imajo pogodbo z ZZZS-jem, se morajo držati pravil, ki so jih postavili, tukaj izjem ni.
Kot sem pa že napisala, če imate kakršnokoli pritožbo se obrnite na območno enoto ZZZS-ja in tam vam bodo radi pomagali.
Komentar ni bil namenjen vam osebno,le roko na srce večini “naših” zobozdravnikov. Za morebitno zamero se opravičujem, za vaše prostovoljno delo pohvala, frizerji pa tudi že prostovoljno odgovorjajo na postavljena vprašanja na svojih spletnih straneh.Aja, ZZZS-bla,bla,bla,…. Alenka Šenk Erpič je pisal/pisala:
>
> Spoštovana Katja,
>
> če ste si izbrali mene, da izlijete svoj gnev nad celotnim
> slovenskih zobozdravstvom, potem ste izbrali napačno osebo.
> Prav gotovo pa vam anonimnost ne daje pravice, da me žalite.
> Na vaša vprašanja odgovarjam prostovoljno, brez honorarja in
> v svojem prostem času – kar pa frizerka prav gotovo ne bi
> naredila.
> Nihče vas ne sili, da hodite k zasebnikom, kjer morate vsako
> storitev plačati.
> Vsi zdravniki, ki imajo pogodbo z ZZZS-jem, se morajo držati
> pravil, ki so jih postavili, tukaj izjem ni.
> Kot sem pa že napisala, če imate kakršnokoli pritožbo se
> obrnite na območno enoto ZZZS-ja in tam vam bodo radi pomagali.
Spoštovana Katja,
zakaj pa ne bi resno povprašali zzzs- to stane samo telefonski klic, pa lahko potem objavite rezultal razgovora.
Upam pa, da bo v kratkem nastal forum,kjer vam bodo lahko pomagali tudi z ZZZS-a.
verjamem, da imate veliko vprašanj. Za vse ki pa se tukaj trudijo, naj povem, da se se vedno trudimo, da bi ta stran res zaživela po vseh svojih močeh, zato jih moram vse od prvega do zadnjega zelo pohvaliti, vedno več se jih tudi že vključuje občasno in podajo še kakšen strokovni komentar.
predno pa bodo vsi uporabljali računalnik kot vi, bo pa malo trajalo, zato vse prosimo, da malo potrpite.
primož
Pozdravljeni,
najprej bi vas rad pohvalil, ker vidim, da ste zelo aktivna na medover.net.
Nekaj dni nazaj mi je osebni stomatolog (prek koncesije) očistil zobni kamen, največ na sprednjih spodnjih zobeh. Plačal sem 20€. Pred leti sem za to samo nekaj doplačal, zdaj pa mi na računu piše samoplačniško.
Zanima me:
– ali je ok, da sem plačal
– ali sem preveč plačal
– ali imajo koncesionarji enotne cene storitev
– kje se da v e-obliki na netu ali kako drugače dobiti cenik, nerodno mi je o tem spraševati os.zobozdravnika
Hvala za vaše odgovore.
Pozdravljeni,
veliko zobozdravstvenih storitev je potrebno doplačati, saj jih ZZZS ne priznava, nekaj storitev je popolnoma samoplačniških in mednje sodi tudi čiščenje trdih zobnih oblog – kamna. ZZZS žal priznava pacientom vedno manj pravic do zobozdravstvene oskrbe, tako da bodo doplačila oz. celotna plačila vedno večja. Koncesionarji nimajo enotnih cen doplačil in zavisijo od ambulante do ambulante, tako da je najbolje, da se glede cen prej pozanimate. Cenikov na netu žal ni možno dobiti, morda vam glede okvirnih cen storitev pomagajo na ZZZS ali Zdravniški zbornici Slovenije.
Cena, ki ste jo plačali za čiščenje zobnega kamna je bila zelo zmerna oz. na spodnji meji vrednosti storitve.
Srečno.
Pozdravljeni,
izjavo o strinjanju s plačila morate podpisati zaradi obveznosti koncesionarja do pacientov in ZZZS. Navadno obsežnost posega pogojuje tudi ceno.
Srečno.
Pozdravljeni,
zanima me ali obstajajo kakšna splošna pravila kako oceniti količino zobnega kamenjana na zobeh oz. ali je ta odločitev prepuščena samo lastni presoji zobozdravnika?
Razumem, da mora biti cena odstranjevanja zobnega kamenja odvisna od količine le tega. Zanima pa me, kako zobozdravnik oceni količino zobnega kamenja in temu primerno oceni oz. izstavi račun.. “Tehtanje” odstranjenega kamenja (kar bi bilo najbolj objektivno in neodvisno od zobozdravnika) verjetno ni izvedljivo.
Za odgovor se Vam lepo zahvaljujem.
Pozdravljeni,
ocena količine zobnega kamna je prepuščena presoji zobozdravnika, sicer pa obstajajo tudi parodontološki parametri in indeksi , ki ocenjujejo stopnjo prizadetosti parodontalnih tkiv in s tem povezano prisotnost trdih zobnih oblog.
Srečno.