Najdi forum

Ker pri gradbenem dovoljenju potrebujemo seveda tudi statiko, me zanima koliko to stane za pribl. 140 kvadratov. Slišala sem, da okrog 300.000 Sit. Ali je to res?

statika cca. 1,50 eur /m2
statika + armaturni načrti cca 3,0 eur /m2
Če so kakšne eksotične rešitve oz. če arhitekt ni imel pojma o fizikalnih zakonih, ki veljajo na našem planetu, se seveda računa dodatke.

Še to: m2 se nanašajo na m2 obdelane v statiki in ne na uporabno stanovanjsko površino.

Pri nas je bila med brati , brez računa za tloris 114k.m (p+m) 34000sit davnega 2003.

Arhitekt je dober in v naših krajih zelo priznan. Ampak jaz še vedno zdaj ne vem izračunat ceno statike (vsaj približno). A je to zdaj 4.5 eur? In kako se zdaj ti kvadrati smatrajo, več ali manj kot 140 k.m. stanovanjske površine, če se nanaša na m2 obdelane v statiki?
In kaj pomeni cena statike in kaj cena statike+armaturni načrti? Ali to oboje delajo statiki, ali pa mogoče kaj od tega arhitekt?

LP

Za PGD rabiš samo statiko. m2 so običajno površine vseh plošč in streh (pri enostavnih strehah – lesene dvokapnice – je statikova osebna odločitev, po koliko jo bo računal – običajno manj kot ploščo ali pa celo nič, če je drugje dosti m2).
Pri gradnji (PZI) je potrebno imeti tudi armaturni načrt (običajno ga priskrbi statik in ne arhitekt). Za armaturni načrt ce računa cca 1,50 eur/m2. Kolikor mi je znano se ljudje temu strošku ponavadi izognejo saj zaupajo “mojstrom”. Na srečo so je pri običajnih konstrukcijah dovolj velika zaloga varnosti, da je objekt, vsem napakam navkljub, še vedno dovolj varen za uporabo.

Malo razmisli kakšen strošek predstavlja statika z armaturnimi načrti (varnost objekta) v primerjavi z npr. ploščicami v kopalnici.

morda se motim, ampak mislim, da sami izračuni statike v projektu, ki ga vložite za GD ni obvezno. Vsaj pri nama izračunov statike nisem zasledila in nekje v malih možganih imam podatek, da so arhitekti rekli, da če jo potrebujeva oz. jo bo UE zahtevala, da jo lahko dobiva. Izračunajo jo, vendar je ne vključujejo v projekt.

Po ZGO statični račun res ni več obvezna sestavina, je pa priporočljiv za določitev dimenzij in armature.

Cena statike na fuš je cca. 3-5Eur/m2, preko firme vsaj 1x več. Nihče ti ne bo naredil statike za 1,5 Eur/m2…

Jaz pa sem mislila, da ste tudi to nardili sami…. :))

A ni šlo, ali pa se vam zdi to nepotrebno?

ti je odgovoril kar statik. res bedna pripomba

New Report

Close