celulit
Pozdravljeni,
kot pove že tema, me zanima odstranjevanje oziroma bolje rečeno zmanjšanje celulita. Že vrsto let (stara sem 26 let) živim zdravo – sovražim tim. junk food, jem veliko sadja in zelenjave, pijem predvsem vodo ali sokove brez vsebnosti CO2, veliko se gibljem (hoja, 2x tedensko aerobika, pravkar zaključena sezona rolanja), vendar imam predvsem na riti in po stegnih opazne vdolbinice oziroma tim. pomarančno kožo. Zavedam se, da tega ni mogoče odpraviti, želela pa bi vsaj izboljšanje stanja. Pred kratkim sem naletela na oglas dveh kozmetičnih salonov, ki ponujajo anticelulitne masaže in endermologijo. Zanima me vaše mnenje o tovrstnih tretmajih in če je za ta namen priporočljiva limfna drenaža ali karkoli temu podobnega, kjer obstaja resna možnost za zmanjšanje celulita.
Hvala vnaprej
Spoštovani!
Na vsak način so dobri kozmetični saloni pravi naslov, ne nasedajte pa preveč na “čajčke” in najrazličnejše kreme, ki “čez noč” rešijo problem celulita. Ta se odstrani z masažo (več vrst) in sočasno uporabo dobre namenske kreme. Predvsem pa pazite na dieto, strup so čokolada in sladkarije ter koncentrirane maščobe. Z liposukcijo bi pa na vašem mestu še malo počakala, če pa se boste vendarle odločili zanjo, pa to opravite pri dermatologu.
Lep pozdrav!
Marija Rejec
Spostovana Marija R.!
Potrebujem strokovno mnenje glede celulita;
Mnenja sem namrec, da je mozno celulit v veliki meri zmanjsati, z zmanjsanjem % telesne mascobe. Ker sem moskega spola in s to nadlogo (se) nimam problemov, tega tudi ne morem preizkusiti na sebi, vendar kolikor razumem, je celulit le nepravilno skladiscena mascoba, ki bi morala skoraj v celoti izginiti ob zmanjsanju % telesne mascobe recimo na 8-9 % pri moskem oz. malo vec pri zenski. Razni kvazi topshop preparati so po mojem mnenju le molzenje denarja iz obupanih predstavnic zenskega spola, ki se z nakupom/uporabo le teh vrtijo v zacaranem krogu…
V svojem odgovoru omenjate razne masaze. Ste lahko prosim malo bolj nazorni? Kaj je po vasem mnenju dobra namenska krema oz. kaj vse mora vsebovati, ter kaksen mora biti sam efekt uporabe? Ali imate v mislih konkreten izdelek na slo trziscu, ki bi upravicil svojo ceno?
Ce vas prav razumem, ste mnenja, da se je treba izogibati predvsem prevelikim kolicinam enostavnih ogljikovih hidratov se posebej v kombinacijah z nasicenimi mascobnimi kislinami?
Na vas se obracam v upanju, da bom dobil merodajne informacije, ki jih ne morem pricakovati od samih prodajalcev kvazi izdelkov….pa tudi od zaposlenih v kozmeticnih salonih ne, saj vendar zivijo od svojih storitev…
Upam, da nisem prezahteven, toda te informacije bi mi prisle zelo zelo prav.
Marija najlepsa hvala za odgovor in lep pozdrav!
Dejan Vukovic, ljubljana
Spoštovani Dejan!
Seveda imate prav: najprej je treba zmanjšati % maščobe v telesu, vendar osnovno vprašanje Alje je bilo drugače zastavljeno. Alja telovadi in ni predebela. Pri ženskah, ki sicer niso debele, pa vendar imajo celulit, ki se kaže kot “pomarančna lupina”, predvsem na stegnih, je problem v hormonski podlagi – ženskem spolnem hormonu – ki botruje nastanku celulita. Zato ga tudi moški nimate, ali pa le izjemoma.
Masaža, ki je lahko ročna ali z masažnim aparatom, pomaga enakomerneje razporediti podkožno maščobo, če dodamo še kremo, ki naj bi ob vtiranju raztapljala maščobo, se čez nekaj časa zmanjša fenomen pomarančne kože.
Sama osebno nimam izkušenj s tovrstnimi izdelki, zaupala pa bi dobremu kozmetičnemu salonu. Nikakor pa ne bi kupovala teh preparatov po telefonu, katalogih ipd.
Dieta pomaga v tem smislu, da so obroki razdeljeni enakomerno preko celega dneva, če se namreč omejimo na 1 ali 2 obroka dnevno, je telo “lačno” (dobi signal, da je treba varčevati s hrano) in avtomatsko dela zaloge. Zato se ob enkratnem vnosu hrane ta bolje izrabi in se preostanek naloži kot rezerva za slabe čase. Če pa so to obroki sestavljeni iz zelo koncentrirane in energijsko bogate hrane, je teh zalog še več. Ta mehanizem je vtisnjen v naš genom in ga ni mogoče eliminirati.
Lep pozdrav!
Marija pozdravljeni!!
Najprej hvala za hiter in obsiren odgovor. Reci moram, da ste mi dolocene pojme glede celulita razjasnili. 😉
Omenili ste kreme, ki naj bi domnevno topile mascobo z vtiranjem v podkozje. Kolikor jaz razumem, telo odvecne kalorije delno shrani v obliki mascobnih zalog, le te pa kasneje, v primeru, da nastopijo primerni pogoji (npr. primerno znizan nivo glikogena v jetrih in misicah) znova pretvori v energijo. Kilogram mascobe naj bi tako predstavljal kaksnih 7000 skladiscenih kalorij 😉 Toliko kalorij naj bi tudi clovek porabil iz mascobnih zalog, da bi se znebil kilograma mascobe.
Kako bi torej definirali topljenje mascobe s pomocjo vtiranja kreme? Nekje logicno bi bilo, da se z masazo mascoba v podkozju lepse porazdeli, se vedno pa jo je treba pokuriti kot vir energije, saj je drugace (razen z operativnimi posegi seveda ) ni mogoce spraviti iz telesa. Ali se morda motim?
Potemtakem je lahko odstranjevanje celulita uspesno le v primeru, da upostevamo nacela zdravega prehranjevanja (le teh ste se delno dotaknili tudi v zadnjem odstavku svojega pisma), dodamo aerobicne aktivnosti, ki bodo v dolocenih pogojih (pulz v aerobni coni, nizek nivo glikogena) ustrezno zmanjsale nivo telesne mascobe, ter obiscemo kozmeticni salon, kjer nam bodo z masazo in vtiranjem raznih snovi v podkozje, porazdelili mascobne zaloge tako, da bodo lazje uporabljene kot vir energije?!
Lep pozdrav
Dejan V, Ljubljana
Kakšno kemično sestavo imajo lipolitične kreme vam ne znam povedati, in če sem čisto iskrena tudi ne verjamem dosti vanje, zame so pomembne le v toliko, da se lažje masiramo, seveda se pa lahko hudo motim.
Celulitis strokovnjaki razvrščajo v več stopenj. Začetna in najblažja naj bi bila ta, ko se maščobni otočki pod kožo z masažo še dajo razbiti, ko pa mast prične preraščati vezivo, pomaga le še kirurški nož.
Moje znanje iz tega področja je le površno, kaj več bi vam lahko povedali strokovnjaki, ki se s tem ukvarjajo, lahko pa tudi malo “surfate” po internetu, tam se dosti tega tudi najde.
Dijeta, že, dijeta, kako pa bi ukrotili hormone? Ne boste verjeli koliko zelo suhih in mladih deklet ima težave.
Lep pozdrav!
Ga. Marija!
Prosila bi vas, da mi svetujete, kako bi bilo odpravlajnje celulita kar najbolj
uspešno. Ali je možno celulit popolnoma odpraviti ali je stvar dedna
in se je ne da nikoli popolnoma odstraniti. Stara sem 24let in nimam tezav
s tezo in se srednje (1 do 2krat tedensko) ukvarjam s sportom.
Ali bi pogostejsa rekreacija odpravila celulit?
Kako pogosto je potrebno masirati pomarančaste dele? Dnevno, 3x tedensko??
Za odgovor se vam najlepse zahvaljujem,
Spoštovana Tadeja!
Celulit je pogojen predvsem hormonsko pa tudi dednosti ne gre zanematiti. V prehrani se predvsem izogibajte kalorijskim “bombam”, kot so čokolada, zelo kalorični obroki in napitki. Hrano si porazdelite tekom dneva enakomerno, da noben od obrokov po kalorični vrednosti ne bo izstopal. Odvečne kalorije namreč organizem odlaga in tvori maščobne zaloge. Ta lastnost je ljudem vtkana v genom in se ji zato ne moremo izogniti, ker so včasih naši predniki morali imeti zaloge za dneve, ko hrane ni bilo v izobilju.
Glede masaže je najbolje, da se obrnete na kak kozmetični salon, kjer se izvaja masaža bodisi ročno bodisi z aparati, doma pa vtirajte anticelulitne kreme po navodilu proizvajalca.
Spostovana ga. Marija!
Najlepse se vam zahvaljujem za odgovor. Imam se eno vprasanje. In sicer:
ker ste dejali, da je celulit pogojen predvsem hormonsko me zanima, ali
igrajo pri tem vlogo tablete proti zanositvi, ki tudi vsebujejo hormone?
Sicer tablete ze dolgo jem (4leta), tezave pa so vse povecale predvsem
v zadnjem letu. Menite, da bi se stanje izboljsalo, ce bi prenehala jemati tabletke?
Ali je pogostejsa telovadba boljsa resitev?
Hvala za cas in odgovor!
Lep pozdrav,
Tadeja
Načelno so novejše kontracepcijske tablete z zelo nizko vsebnostjo hormonov, vendar pri nekaterih ženah lahko povečujejo tek (in s tem telesno težo) in zadrževanje vode v telesu, torej naj ne bi vplivale na celulit, v kolikor se niste dodatno zredili.Ženski spolni hormoni razporejajo maščobo na telesu po tako imenovanem ženske principu: okrog bokov, po stegnih in trebuhu in s tem kopičenje maščobnih celic.