Celosten pristop k zdravljenju glivic
Pozdravljeni,
vse skupaj se je verjetno začelo lansko pozno poletje (ali pa tudi že prej), ko sem zaključil z učenjem za zadnji izpit na podiplomskem študiju. Po takratnem opravljenem izpitu pa se ne premaknem naprej (enostavno ne gre, ne morem), čaka me namreč še pisanje magistrskega dela (nekaj mesecev trdega dela oz. opravljanje raziskave …). Zadnja tri leta sem omenjeni študij opravljal ob delu, torej popoldne, tudi štirikrat na teden, poleg tega so bile zraven še dolge vožnje na predavanja. Bilo je kar ogromno garanja in odpovedovanja drugim dejavnostim (rekreacija, druženje in podobno, kot je to bilo prej…), vendar sem zmogel. Saj ko si enkrat v tem, gre, ker imaš v sebi polno adrenalina, moči, željo, motivacijo, in veš, da moraš.
Že pri učenju za zadnje izpite, sploh pa proti koncu študija in seveda trenutno čedalje bolj opažam nekatere znake, ki bil lahko pomenile izčrpanost, izgorelost…. Npr. upad telesne energije, slabša koncentracija kot sicer, včasih me motijo že vsakdanji dražljaji drugih… Predvsem pa opažam, da se mi trga miselni tok, pozabljam stvari, v vsakdanjih pogovorih z drugimi opazim, da isto vprašanje zastavim dvakrat (na to me opozorijo sogovorniki), zelo hitro postanem utrujen, za razliko od prejšnjih let (morda pred študijem) nisem tako aktiven oz. energičen, poln življenja in veselja…..
Ravno tako opažam, da čedalje težje zdržim 8 ur v službi oz. da težko delam in razmišljam, prve 4 ali prvih 5 ur gre vse normalno, potem pa že opažam utrujenost in potrebo oz. željo po odhodu domov in počitku. Omenjeno me čedalje bolj moti pri zahtevnih in odgovornih nalogah, ki jih opravljam v službi.
Da je očitno nekaj narobe sem ugotovil tudi iz nekaterih bolezenskih znakov, ki bi lahko bile povezane: stalna napetost, že omenjena utrujenost, motnje v delovanju srca (opaženo pri kolesarjenju oz. na maratonu) in prebavil, suha koža, obložen jezik, izguba energije, motnja koncentracije, nemir, negativno razpoloženje, rahle bolečine v hrbtenici in vratu (po spanju), ponavljajoče se viroze oz. prehladi, zadnje čase pa tudi rahle bolečine v predelu ledvic.
Pred približno enim letom sem imel tri zaporedne posege pri proktologu (hemoroidi), v zvezi s katerimi sem moral jemati antibiotike. Opravil še nekaj dodatnih preiskav oz. pregledov: kri, voda, urolog (večkratno uriniranje, naknadno po kapljicah…), kardiolog. Rezultati so pokazali, da je vse v mejah normale. Povedano mi je bilo še, da so opaženi bolezenski znaki možni zaradi stresa. Zaradi blagih anksioznih znakov sem opravil pregled še pri psihiatru, ki je ravno tako ugotovil normalno stanje.
Trenutno se zelo težko spravim k delu za študij, npr. branje, pisanje ter tudi čisto osnovnim stvarem, npr. prebiranju dnevnega časopisja, branju knjig. V preteklosti sem z lahkoto dnevno spremljal vse novice, bral literaturo, knjige in podobno. Tako sem se zadnje leto vrtel v začaranem krogu, najhuje je bilo v zimskem času, ko so bili vsi prej opisani simptomi še močnejši.
Spoznal sem, da so moje težave možne zaradi morebitno prisotne kandide in vsega razdejanja, ki ga ta naredi v telesu. Takoj sem pristopil k merjenju Ph urnina, indikatorji za merjenje so pokazali močno zakisanost (povprečje pet dnevnega merjenja je 6,5, dve najvišji točki sta bili 7,2, vse ostalo pa je bilo precej pod 7 oz. malo nad 6, v jutranjem času so vse krivulje naraščale iz 6 proti 7, v nadaljevanju pa nihale med 6 in 7).
V Vaši ordinaciji sem naročen na prvi pregled (predviden termin je v mesecu juniju), prejel sem še okvirna navodila o jemanju bazičnega praška in o uporabi kopeli za noge ter o začetku protiglivične diete.
Bazični prašek doziram po eno merico na dan (dvakrat v pol litra filtrirane vode), kopel za noge pa uporabljam dvakrat tedensko. Začel sem tudi s protiglivično dieto (odstranil sem vse sladkorje in zmanjšal OH – je), kjer pa se je očitno vse skupaj močno zataknilo. Na začetku sem prakticiral jutranje močne zelenjavne smoothije (po pitju le-teh sem opazil močne podočnjake), zelenjavo, kokosovo mast, malo žitaric, rastlinske beljakovine, očitno ne dovolj hladno stiskanih olj, pa tudi ne dovolj beljakovin.
Po nekaj tednih sem shujšal za približno 5 kg (že sicer sem bolj suh), opažam bolečine v nogah oz. mišične krče, bolečine v predelu ledvic; prisotno je izredno slabo počutje, utrujenost, ponovno anksiozno stanje. Opažam vsakodnevne močne podočnjake, ponovno obložen beli jezik, rdečice v intimnih delih, suho kožo.
Zaradi prekinitve prekomernega hujšanja in boljšega počutja, v prehrano vključujem več beljakovin (ribe, živalsko meso), kruh, več testenin, mlečne izdelke (albuminska skuta, čeprav sem očitno alergičen tudi na mlečne izdelke, ob jemanju je prisotna napihnjenost) ter hladno stiskana olja (po teh imam sicer prebavne težave ali pa jih pravilno ne uporabljam, dodajam jih namreč jedem).
Ne znajdem se najbolje v tej situaciji. Vljudno prosim za Vaš komentar oz. za navodila glede diete in morebitnih dodatnih prehranskih dopolnil v obdobju do pregleda v vaši ordinaciji. Star sem 34 let.
Lepo pozdravljeni,
B.
Spoštovani!
Prosim, če pokličete v ordinacijo, saj vam bomo osebno lažje svetovali (glede na vse spremembe, ki ste jih v kratkem času uvedli). Istočasno vas bomo uvrstili na prednostno čakalno listo in vas sprejeli takoj, ko se sprosti kak termin.
Vse dobro!