Čeljust
Pozdravljeni!
Moje vprašanje je naslednje. Star sem 28 in imam še vedno vseh 32 zob izraslih in imam samo eno plombo. Zobozdravnica je rekla, da imam zobe zdrave.
Moj vprašanje je pa naslednje. Včasih imam občutek, kot da ni prostora za vse te zobe, saj me včasih vse tišči, včasih tudi poka čeljustni sklep.
Drugače pa se zdravim zaradi hude anksioznosti in depresije.
Hvala lepa za odgovor.
Spoštovani. V bistvu niste zastavili pravega vprašanja. Lahko ste veseli, da imate zdrave zobe. Človeške čeljusti so velikokrat res premajhne za normalno uvrstitev 16 zob. Včasih imajo lahko pacienti občutek tiščanja, največkrat zaradi gnetenja sprednjih zob in v vaših letih oziroma nekoliko prej lahko pride do tesnega stanja sprednjih zob. Če so modrostni zobje normalno izrasli, to običajno z njimi nima zveze. Enako tudi pokanje v čeljustnih sklepih ni povezano z modrostnimi zobmi. Bolečine v sklepih se lahko pojavijo zaradi nepravilnega ugriza, ki je včasih lahko povezan z modrostnimi zobmi, pokanja v sklepih pa ne povezujemo z modrostnimi zobmi. Ob boleznih, zaradi katerih se zdravite, je možno, da pogosto stiskate zobe, tudi ponoči, ko spite, in v tem primeru lahko pride do občasnih zagozditev hrustančne ploščice v sklepu, kar povzroča fenomene pokanja ob odpiranju. Vaša zobozdravnica vam bo svetovala, kako lahko težave omilite (obstajajo določene vaje za pravilno odpiranje ust, izometrične vaje za krepitev žvečnih mišic, prilagojen režim prehrane itd…).
Lep pozdrav, DD