celjenje odprtih ran
pred tremi tedni sem bila na operaciji pri kateri so mi odstranili tur. po operaciji so mi pustili odprto rano. prejšnji teden sem končala z zdravniškimi kontrolami, sedaj pa ne vem, ali naj na rano polagam suho gazo ali prepojeno s fiziološko raztopino? ali je to sploh pomembno? rana se mi že zapira.
Pozdravljena!
Meni bi zelo pomagal podatek o velikosti rane in njeni globini. Koliko je še izločka? Ste si material kupili sami ali ga pridobili na recept. Pri gazah je potrebno upoštevati, da lahko posežejo v rano, ko se prepojijo z izločkom in posušijo. Ko pri prevezi to odstranite, lahko rana ponovno zakrvavi. Pred odstranitvijo je potrebno takšno gazo namočiti. Najbolje z že pripravljeno fiziološko raztopino direktno iz embalaže. Torej bi obratno veljalo za boljše nameščanje gaze že prepojene s fiziološko raztopino, ki se ne sme posušiti do konca- potrebna preveza vsaj 2x dnevno.
Pri upoštevanju vseh zakonitosti celjenja septičnih ran je na razpolago sodobnejši material, ki med drugim obljublja hitrejše celjenje. Dobite ga v vseh specializiranih prodajnih mestih. Melolin, Tendervet, Ringer solucija so primerni za septične-kužne rane. Za podrobnejša navodila uporabe lahko vprašate kar na mestu nakupa. Če se bo pojavila kakšna nejasnost se pa ponovno beremo.
Srečno!
Hvala za odgovor!
Rana ni več globoka, le še površinska. V premeru ima približno 1 cm. Material za oskrbo sem si kupila sama.
Skrbi me le, ker se stanje v zadnjem tednu ni izboljšalo. Pojavilo se je le še več izločka. Je priporočljiv obisk zdravnika? Ali pa gre le za običajne težave in je tako počasno celjenje običajno? Gazo menjujem 1krat dnevno po previjanju. Nameščam suho gazo in jo namočim pred odstanitvijo.
Že vnaprej hvala z odgovor.
Pozdravljena!
Vsekakor je na mestu, da se rana pokaže zdravniku, če dvomimo o “normalnem” poteku celjenja. Svetujem Vam, da pred odhodom tja namočite gazo, da bo hitreje odstranljiva, ko boste prišli na vrsto.Seveda preveze ne izvedete prej sami, da se bolje vidi količino izločka v 24. urah.
Pri oskrbi ran velja pravilo: mokro na mokro in suho na suho. Tako Vam svetujem, da prevezujete rano z mokrim zložencem. To pomeni, da ga toliko polijete s fiziološko raztopino, da od njega ne kaplja. In večkrat čez dan ponovite prevezo.
Tendervet je že pripravljena blazinica, ki ima predpisano količino Ringer laktata, ki se mora dodati za aktivacijo. Blazinica tako 24 ur skrbi za vlažno okolje in hkrati veže nase izloček iz rane. Sem pa to napisala kot informacijo, ker se človek tako ali tako uči celo življenje, kajne?
Srečno!
Forum je zaprt za komentiranje.