Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Celiakija in dedovanje

Celiakija in dedovanje

Spoštovani,

Sem bolnica s celiakijo, ki jo imam diagnosticirano že 2 leti. Po Marshovi klasifikaciji je tip 3B. Kaj pomeni ta kvalifikacija? Ima mogoče kakšne veze z povišano želodčno kislino? Kajti po pol leta diete se mi je kislina dvignila in od takrat uporabljam Nilar.

Kar me privede k naslednjemu vprašanju: Kako naj z hrano zmanjšam kislino? Sladkega ne jem, čokolade tudi ne, mastnega nikoli nisem marala, vse delam z olivnim oljem, za solato uporabim minimalno kisa, pa še ta je blag in samo za okus, kadim ne, alkohol pa pijem le nekajkrat letno. Zakaj se mi potem kislina ne zniža?

Potem vprašanje glede dedovanja. Partner nima celiakije, ampak njegov oče ima celiakijo že 6 let. Kakšna je možnost, da troci podedujejo to bolezen?

Najlepša hvala!

Monika

Pozdravljeni!

Marshova klasifikacija je patohistološka in ima več stopenj glede na prizadetost sluznice dvanajstnika. 3b pomeni zmerno atrofijo resic v dvanajstniku. Načeloma to nima nobene povezave z izločanjem kisline. Samo s hrano ne moremo zmanjšati sekrecije kisline, lako le pripomore k boljšemu rezultatu zdravljenja, razen v primeru zelo blagih oblik. sami boste morali ugotoviti po kateri hrani imate več težav in jo izključiti iz jedilnika.

Celiakija je bolezen z močno dedno komponento. Prevalenca (razširjenost) znotraj sorodnikov v prvem kolenu znaša 10%. Možnost,da bo otrok imel celiakijo (sorodniki prvega razreda) je 30%.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close