Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Celiakija

Celiakija

Pozdravljeni!

Pri sinu, staremu 3 leta je bila zaradi slabsega apetita in obcasnega bruhanja opravljena genetika na celiakijo, ki je pokazala prisotnost genotipa HLA-DQ2. V naslednjih dneh greva ponovno na odvzem krvi, za potrditev oz. izkjucitev celiakije.

Zanima me kako je z diagnostiko oz. kako zanesljivi so serumski oznacevalci. Je potrebno v primeru pozitivnega testa opraviti tudi biopsijo, ali se lahko diagnoza postavi na podlagi krvne analize? Kako biopsija pri malckih poteka (splosna anastezija)?

Kaj bi pomenil negativen izvid oz. izkljucitev pomembnih protiteles, glede na to, da je prisoten genotip HLA-DQ2? Obstava verjetnost, da bi se tezave pojavile kasneje v zivljenju?

Hvala in lep pozdrav!

Opravijo se potrebni testi, specialist gastroenterologt pediater se odloči, ali ob pozitivni genetiki zadostuijejo poztitivni tTG IgA ali se bo naredila še biopsija, ki pri otrocih vedno poteka v kratkotrajni splošni anesteziji.

Pogovorite se z otrokovim gastroenterologom o ev. težavah pri negativnih protitelesih.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close