Najdi forum

meni je čubula napadla (baje) čebulna muha. Listi so se začeli kar zvijat. Kaj mi je storiti? Soseda mi je rekla, da se dobi nekaj za pošpricat, vendar sem jaz na svojem zelenjavnem vrtu absolutno proti škropljenju. Ali obstaja kaj naravnega, da uničim to zadevo?

Za letos lahko svoj pridelek čebule pobereš. Nič ne bo iz nje. Tudi moja je že končala v kontejnerju. Pravijo, da bi jo moral zažgati, da uničiš muho, ampak sveža itak ne bi gorela. Kot preventivo jo moraš, ko jo poseješ, pokriti z vrteksom, moja mama jo je posipala s pepelom in z nečim (ne vem s čim) poškropila, pa se ji je letos obneslo. Čisto brez škropiva verjetno ne bo šlo. Saj je tudi doba karence lahko dovolj dolga. Čebule vendar ne pobiramo takoj, kot solato.

Na radiu sem slišala, da je za preprečevanje pojava čebulne muhe potrebno med čebulo posejati KORENJE, če pa sadimo čebulček kasneje, pa med čebulo presadimo BLEDO.

Lep pozdrav
Amalija

Pri nas že čebulček, prede ga posadimo namočimo v to škropivo in je sedaj že dve ltei v redu in ni muhe. Karenca je 6 tednov, tako, da ko jo pobiramo, je že zdavnaj vse zunaj.

ja, imam letos med čebulo korenček, pa se ni obneslo.
Čebulo pa pobiramo že zdaj in jo uporabljamo kot mlado čebulo. Vsadimo jo zgolj samo za zgodnje pobiranje, zato je pa tudi ne bi rada špricala.

Pa pokrito moraš imet s kopreno najmanj do konca maja-se obnese- narediš tunelček in na njega kopreno da ne moti rasti čebule

Ja- čebulna muha se “širi” le do konca maja- ima kdo izkušnje tudi s tem, da je čebulo sadil v juniju? Sama sem letos sejala med čebulo korenček- pa zaenkrat ni bilo kaj videti…Sem pa ravno sedaj ramišljala, da bi nekaj čebule ( tisto za sproti) sadila zgodaj spomladi, ostalo pa v juniju…Kaj menite?

Mene tudi bes preplavlja zaradi te muhe. Sem imela pokrito čebulo, dokler je šlo. Trenutno sem v sklepu, da se sploh ne bom vec ubadala s čebulo.
Lani, ko sem jo sadila junija, ni bilo teh težav. Tako da so sedaj tri možnosti – ali naredim zares pravi tunel za čebulo, da bo pokrita do konca maja, ali jo sadim šele junija ali pa nič čebule na vrtu. Bomo videli drugo leto.

New Report

Close