Čebulna muha
Za letos lahko svoj pridelek čebule pobereš. Nič ne bo iz nje. Tudi moja je že končala v kontejnerju. Pravijo, da bi jo moral zažgati, da uničiš muho, ampak sveža itak ne bi gorela. Kot preventivo jo moraš, ko jo poseješ, pokriti z vrteksom, moja mama jo je posipala s pepelom in z nečim (ne vem s čim) poškropila, pa se ji je letos obneslo. Čisto brez škropiva verjetno ne bo šlo. Saj je tudi doba karence lahko dovolj dolga. Čebule vendar ne pobiramo takoj, kot solato.
Ja- čebulna muha se “širi” le do konca maja- ima kdo izkušnje tudi s tem, da je čebulo sadil v juniju? Sama sem letos sejala med čebulo korenček- pa zaenkrat ni bilo kaj videti…Sem pa ravno sedaj ramišljala, da bi nekaj čebule ( tisto za sproti) sadila zgodaj spomladi, ostalo pa v juniju…Kaj menite?
Mene tudi bes preplavlja zaradi te muhe. Sem imela pokrito čebulo, dokler je šlo. Trenutno sem v sklepu, da se sploh ne bom vec ubadala s čebulo.
Lani, ko sem jo sadila junija, ni bilo teh težav. Tako da so sedaj tri možnosti – ali naredim zares pravi tunel za čebulo, da bo pokrita do konca maja, ali jo sadim šele junija ali pa nič čebule na vrtu. Bomo videli drugo leto.