čebulčku se sušijo listi
Sem dokaj nova, kar se tiče vrtnarstva, zato se na vas obračam na pomoč. Prvo kar je, na stročjem fižoli in tudi na listih paradižnika sem opazila take majcene mušice. Za kaj gre, kako odpravit? Drugo kar je, imam gredico čebulčka, katerega listi so se zavili in se suši. Posadila sem ga razmeroma zgodaj, pokrit je bil s kopreno skoraj do konca maja. Imela pa sem domače seme. Čebulna muha? Hvala
Mislim, da je tvojo čebulo napadla čebulna muha. Potegni eno čebulo veni in jo pozorno poglej če je kakšen črviček noter – lupi čebulo plast za plastjo. če je v njej črviček, kupi preparat in ga zalij (jaz ga nisem škropila ampak kar z zalivalko za rože zalila) čez 3 tedne je čebula, da stoj in glej. 3 tedne je karenca oziroma doba, ko je ne smeš jesti – lahko upoštevaš kakšen dan več. In nikar ne misli, da gojitelji čebule, in čebula kupljena v trgovini, ni bila škropljena.a Še večkrat kot boš ti s tem naredila.
Mušice na fižolu pa so uši. če imaš doma lesni pepel (pepel, ki ostane od kurjenja z drvmi) jih v jutranjem času, ko je še malo rose posipaj po fižolu in okoli fižola. To je prevejreno učinkovito in jaz to delam ko fižol pokuka iz zemlje in je visok kakšnih 10 cm. Moj je letos znorel in je visok že kakšne pol metra (nizki stročji), mož pravi, če sem sadila tistega, ki rabijo kole he he
svoj vrtiček razedli na tri dele, da boš lahko lepo kolobarila. jaz sem se odločila, da en del pustimo v počivanju, na enem imamo krompir, na tretjem pa zelenjavo vseh vrst. malo gledam tudi tisto dobri – slabi sosedi (vsako leto imaš spomladi objavljeno v revijah, pa jih malo zbiraj) in pridelam vso zelenjavo za doma, namreč imamo nadvse radi zelenjavo.