Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Mladi, ljubezen in spolnost če vam bo dalo kaj misliti

če vam bo dalo kaj misliti

Samo ne obupat, išči, išči,.. dokler ne najdeš.

A tako, zdej bo pa Niko uvedel E-je še za vreme 🙂 Zanimivo. Počni kaj lepega in s tem bo tudi vreme postalo bolj prijetno.

Mal reda pa mora bit. Ker če ne ga vsak po svoje opisuje. Zdej bomo pa lahko enostavno rekli: “joj no, zakaj mora bit že cel teden vreme E413?.” A ni bolje tako?

Sicer pa ja, takoj sedaj se bomo lotil prijetnih stvari.
Najlepši pozdrav.
Niko

Ja no, se opravicujem, ce seznam ni cisto pravi, sem pac laik. Nisem nasla nakljucno, sem iskala ze nekaj casa. ce pa te stvari ne drzijo, pa se toliko boljs za nas, ne? Pikapolonica, hvala 🙂

Zanimiva tema, ni kaj. Sej nisi ti kriva, da tako piše :-)) Lepo, da si to poslala in smo se kaj novega naučili. Sej zato pa smo tukaj gor, da stvari predebatiramo.

Kolikor se spomnim, je pred kakima dvema letoma tale seznam butnil na slovenski trg, spodaj pa je bilo napisano, da ga je izdal nek univerzitetni inštitut za živilstvo v Frankfurtu. Nato so na TV Dnevniku govorili o tem, vprašali so na omenjeni inštitut, ki je res obstajal, vendar tam o temu seznamu niso vedeli nič. Potem se je stvar pomirila. Saj se morda še kdo drug spomni tega. Drugače pa se strinjam s tem, kar ste že napisali, da vse kar je preveč škodi in da danes že sveža zelenjava iz vrta ni več zdrava. LP Harry

ja, sej res, pretiravat ni treba nikjer. tud pri sexu (žal) ne :)))
lp

Po moje naša zelenjava, ki jo pridelamo doma, ker je vrt ob avtoceti ima več svinca in je bolj strupena kot pa vsi tisti E-ji.

svinca v solati se bojite, katrana v cigaretah pa alkohola pa ne. ha, tud če right here right now sistematsko trdi ratate

Alkohol priporočajo zdravniki v zmernih količinah zato se ga ne bojimo, pa zraven še nobenega E-ja nima.

Katere pa so se tiste (nam laikom neznane) snovi,na katere pa moramo biti pri hrani res pozorni? Nekaj o tem ze vem, ampak po moje ne dovolj…ne bi sedaj o klobasah pa teh stvareh, ampak o umetnih kemikalijah in tako dalje

Dost folka (meddrugim tud moj tastar) so ful obsedeni z nevarnostjo teh in drugačnih dodatkov k hrani… pa tista voda ni dobra ker pride iz tam nekje k je radioaktivnost blizu pa to in ono, pa tista snov gor in dol…. Za zdravo, uravnoteženo prehrano nasploh pa ne poskrbi.

Ste pa tolerantni, do nas, vaših staršev in starih staršev.
In vse to se je zgodilo zgolj in samo zaradi pohlepa. Ne ozonska luknja, ne toplogredni plini, ne onesnažena voda, ne svinec v solati, ne E-ji v hrani, ne pesticidi, ne vse vidne in nevidne pošasti, vam ne dajo misliti to, da bi za vse to poklicali nekoga na odgovornost. Da bi hitreje spremenili svet. Kdo pa ve, kaj se bo zgodilo čez denimo 20 let, ko se bodo v vašem organizmu nakopičile, vse te nujno potrebne zadeve, ki so sestavina hrane, prav tako kot beljakovine, vitamini, minerali.

lp

Tyra, dobro vprašanje. Sedaj je vedno več umetnih (pa tudi naravnih) dodatkov v prehrani, ker po eni strani s tem proizvajalci podaljšajo obstojnost živila, dobijo boljšo aromo, barvo, okus,… po drugi strani pa zakrijejo tudi kakšne napake. Kaj oni umetnega dajo noter jaz ne vem, sej to nobne ne ve, ker je skrivnost in oni tdijo, da je vse naravno. V štirih letih faksa marsikaj zveš in zvedela sem tudi to, da v čokolado Milka, dajo kože od prašiča in veliko masti, zato pa se tako sveti in ima takšen pol okus (pa ne mislit, da zdej delam kakšno anti reklamo ali kaj podobnega). Veliko tveganje za raka povzroči tudi preveč pečeno (v bistvu že malo zažgano) meso- gre za Majalovo reakcijo in pri tem nastajajo dekstrini, ki pa so zdravju škodljivi.
Zdej o umetnih dodatkov jaz kaj več nebi znala, morda kakšne barve, ki jih dodajajo proizvajalci pijač, ampak kot sem že zgoraj omenila to mi navadni potrošniki tega ne vemo.

Morda bi tukaj še dodala umetna sladila. Naprimer saharin E 945, aspartam E 951, acesulfam K E 950 uporabljajo za sladolede, pudinge, želeje, v čokoladi, žvečilnih gumijih, džemih, marmeladah. Sej je še veliko drugih sladil (sorbitol, manitol, izomalt,…) Res je, da so ta sladila zelo primerna za diabetike ampak nekatera imajo pa tudi nekatere omejitve.

Meni se tudi zdi, da ni dobro preveč pasivno gledat na vse to. Za E sem enkrat slišala, da pomeni emulgator…? Res je, da so najbrž imena, kot je mlečna kislina ipd. “predolga”, da bi jih pisali na ovitke… pa še tako nas dosti ne bi vedelo, ali to pomeni, da je nevarno, ali ne. Na inšpekcijo in živilarje se ne zanesem kaj dosti, ker po mojem branijo svoj foh oziroma držijo skupaj ali pa je vse to stvar neke industrije, financ, podkupovanja,… npr. raziskave, ki jih plačajo tovarne same in so potem narejene v njihovo korist oziroma ponarejene. Gotovo ni isto, ali si zelenjavo sam pridelaš… seveda je tudi tista delno zastrupljena, ampak veliko manj kot vse te umetne reči, ki jim je vse to še v plus (minimalni zastrupljenosti se očitno ne da več izognit…) Nima smisla vsega metat v isti koš. Jaz bi najraje živela tako kot pred stoletjem…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close