Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Mladi, ljubezen in spolnost če vam bo dalo kaj misliti

če vam bo dalo kaj misliti

….sem namenoma brskala po netu in če vas zanima, si preberite.
————–
DODATKI ŽIVILOM

(prepis izsledkov Klinike za Pediatrično onkologijo-Duesseldorf)

1. Neškodljivi dodatki: E100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160,161, 162, 170, 174, 175, 180, E200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260,261,263, 270, 280, 281, 282, 290, E300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337,382, E400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480;

2. Sumljive snovi: E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477;

3. Nevarni dodatki: E102, 110, 120, 124;

4. Zdravju škodljivi:

a) črevesne motnje: E220, 221, 232, 224;

b) prebavne motnje: E338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466, v pakiranih sladoledih E407;

c) kožna obolenja: E230, 231, 232, 233;

d) uničuje vitamin B12: E200;

e) zvišuje holesterol: E320, 321;

f) draži živce: E311, 312;

g) vnetje ustne votline: E330-povzroča raka (gorčica, nekatere gazirane brezalkoholne pijače, meso rakov, nekateri siri in gobe v konzervah);

5. Dodatki, ki povzročajo raka: E131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239; Pozor: E123 je zelo strupen in je prepovedan v ZDA. Bodite pozorni na naslednje proizvode: E123 in E110 v gumijastih (Haribo) in čokoladnih bonbonih (Smarties), puding s smetano v plastičnih posodicah, zmrznjene ribe (Iglu), smetana za kuhanje, topljeni siri za mazanje, vanilijev puding, E102 in E110 v pripravljenih omakah vseh vrst.

(*E330 je najnevarnejši dodatek in povzroča raka).
Najdemo ga v Schweppes-limona, nekaterih senfih, nekatere brezalkoholne pijače, nekateri siri, gobe v konzervi, meso rakov v konzervi….
DODATKI, KI POVZROČAJO RAKA:
POGLAVITNI: E131, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239
POZOR*: E123 JE ZELO STRUPEN IN V ZDA PREPOVEDAN…

Izogibajte se naslednjim proizvodom:
Čokoladni bomboni znamke TREETS, SMARTIES, HARIBO.
Pudingi s smetano v plastičnih posodicah, zamrznjena riba znamke IGLO, smetana Creme-Fraiche, v gotovih omakah vseh vrst bodite pozorni na E102 in E110.

UPORABLJAJTE TA POPIS PRI NAKUPU ALI SI GA NEKJE OBESITE.
GRE ZA VAŠE ZDRAVJE IN ZDRAVJE VAŠIH OTROK.
PREPREČITE UPORABO TEH DODATKOV IN BODITE TUDI SICER PAZLJIVI PRI IZBIRI ŽIVIL.
kUPEC IZBIRA SESTAVINO PROIZVODOV. RAZMIŠLJAJTE O VAŠEM ZDRAVJU IN ZDRAVJU VAŠIH OTROK!

To je že staro kot zemlja. Če se živilci na to požvižgajo potem ni omembe vredno.

uf m ene je pa to kar pretreslo!

opaaaaaa kako se motis…

A misliš? Ne govorim kar nekaj na pamet, ker so nam to povedali strokovnjaki iz živilske stroke (profesorji biotehniške fakultete).
A ti morda spoloh veš kaj ti E-ji pomenijo??

Vsak E ima svoje ime, kot naprimer: E 270 je mlečna kislina. In če se spoznaš na te stvari in spremljaš dogajanje na tem področju potem lahko z lahkoto ugotoviš, da ni vse tako kot piše v prvotnem mailu od rEgLe.

Vse jem in sem še zmeri živa. Konc koncev, kaj pa je dons še zdravo? A misliš, da če greš k branjevki ali pa, če maš zelenjavo iz lastnega vrta, da je to zdravo? Še zdaleč ne in mogoče še slabše kot Haribo bonboni.
Pa tud, če bi blo to tko zlo škodljivo, da bi blo za umret, bi inšpekcija brez skrbi že zaprla tovarne, ki kaj takega proizvajajo.
Je res, da dosti ljudi zboli zaradi hrane, vendar večina zaradi pretiravanja. Seveda, če ješ u glavnem samo omake iz konzerv in čokoladne bonbone, pač zboliš. Če komu to ni že samo po sebi jasno, je pa kreten.

Ja znana sem po tem da ne razmisljam s svojo glavo…ce pa pac pazim na hrano in na moje zdravje, je pa to moj problem. Sicer pa bi se o tem se zelo prepricala, brez skrbi…Pa vem kaj pomenijo E-ji, ceprav nas na mojem faksu tega ne ucijo. Sicer pa iz strani laikov…a se ti ne zdijo tele podatki pretresiljivi sami po sebi? pa ce so resnicni ali pa ne.
Brezveze da napadas ljudi, ki pac o neki stvari vedno malo manj. Ce pa imas sama s sabo probleme, jih pa resi sama pri sebi…taksnega pretiranega zagovarjanja ne rabim, hvala..se ze naa faksu precej s tem ukvarjam..
Hvala za razumevanje…
Lep dan ti zelim

Nobenega ne napadam, samo hočem vam (ti) podati malo širšo razlago za te E-je. Ni vse tako črno kot zgleda. Seveda laikom ti E-ji ne pomenijo veliko in si jih različno razlagajo, zato tudi tolikšna panika pred njimi.
Ok bom končala z razlago, pa naj si vsak po svoje razlaga in naj je tisto kar misli, da je zanj najboljše.
Tudi jaz tebi zelim lepo soboto.

Točno tako ajda. Tudi jaz tako mislim.

Pikapolonica, daj povej, če slučajno veš, zakaj so se odločili za poimenovanje teh dodatkov na tako nerazpoznaven način. To mi nikoli ni šlo v glavo. Razumel bi, če bi se tako označevalo v stroki, ko vsi vejo kaj določen E pomeni, navadni smrtniki pa ne vejo (vemo) in potem mečemo E ki predstavlja sodabikarbono v isti koš kot E ki predstavlja ne vem kake nitrite?
Tistemu seznamu na vrhu pa tako ali tako ne verjamem, čeprav je lahko vse res. Oziroma sovražim, če nekdo vrže nekaj med ljudi in potem ne stoji za napisanim, morda celo napiše zraven ime neke ugledne inštitucije. Ta seznam je lahko tudi prepis iz kakega seminarja, nekega študenta, ki je čez poletje delal na tej kliniki, pa to še ne pomeni, da so podatki verodostojni. Verjetno je bil poleg seznama, če je kdaj bil izdan, tudi precejšnji dopis pojasnil, pa to tako ali tako nikogar ne zanima.

Ah, dost besed.

LP Niko

Niko, razmišljam podobno kot ti. To poimenovanje aditivov z E-ji je že dolgo, zakaj tako, mi ni jasno. Res čuden način poimenovanja. Če te pa res zanima, sej mene tudi pa lahko vprašam na faksu . Ti povem, da tudi strokovnjaki (vsaj večina) ne vedo kateri E kaj pomeni, ampak imajo vedno pri roki (v predalu, nalimano na steni) seznam teh E-jev in zraven napisano kateri dodatek je to. No, nekatere pomembne kisline (citronska, mlečna, sorbinska, benzojeva..) pa še kateri pomemben dodatek, ki se daje v veliko izdelkov to že vedo, ker se z njimi srečujejo vsak dan. Še nedavno nazaj se ni noben obremenjeval s temi E-ji, ker je to nesmisel, sedaj pa ko naj bi šli v EU morajo na vseh deklaracijah zraven dodatka pisati še kako se to označi z E-jem (E in številka). Vsaj tako so nam razložili na faksu. Če imaš pa še kakšno vprašanje, pripombo pa le povej, pa se jaz lahko pozanimam na faksu. Sedaj je to kar popularna tema.
Se tudi strinjam s tvojim drugim delom, da bi morali poleg tega seznama dodati še vrsto pojasnil v takšni obliki, da bi jih razumeli vsi ljudje. Po mojem tudi, da ta seznam ni izdelek nekega uglednega strokovnjaka.

Ah, saj kaj dosti ve se ne mislim spuščat v to. Se mi zdi da ni smisla. Hvala za te odgovore, zakaj se tako poimenuje se lahko pozanimaš, če se ti da, občutek pa imam, da zaradi neke vrste standardizacije, na koncu so pa tako ali tako baze podatkov, kjer lahko dobiš več informacij. Mislim pa vseeno, da bi morali potrošnikom, bolj jasno povedati kaj je v posameznih izdelkih.

Veš, da bom vprašala na faksu, posebej zate :-)). Se strinjam s tabo, da bi morali proizvajalci bolj razumljivo napisati sestav izdelka, potrošniki pa moramo tudi bolj pazljivo prebrati deklaracijo, ker tam gor marsikaj piše.
Lep dan ti želim Niko.

ehh…mene sam razpizdi, ko rok trajanja vcasih iscem 5 minut!

Ena asociacija, morda pa ima ta E kaj v zvezi z Evropo (prva črka). Morda ??

Kje ga pa iščeš hribuc?

na napacnih mestih najbrz…drgac bi ga prej nasu

Hvala Pikapoka 🙂 Tudi tebi lep dan, čeprav se vreme zopet kisa (vreme fragmentira v E xxx) ;-).
Ja tudi jaz sem imel idejo, da bi to lahko bilo nekaj v zvezi z Evropo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close