Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami Če slušnega aparata ne nosim?

Če slušnega aparata ne nosim?

Pozdravljeni.

Že od rojstva naprej sem na desno uho praktično gluha, vendar se je zaradi neznanih razlogov to ugotovilo šele v srednji šoli (sama pač nisem razumela, da sem kaj “drugačna” kot ostali in ne vem zakaj na pregledih v osnovni šoli in prej nihče ni nič opazil).
Ko sem torej v srednji šoli končno opravila vse preiskave, so mi naredili slušni aparatek, za katerega nisem doplačala nič. Po pravici povedano ga nisem skoraj nič uporabljala, bolela me je glaba zaradi preveč poudarjenih določenih zvokov ipd.
Zdaj sem spet obiskala orl, da vidim, če je stanje enako ali se slabša. Ugotovili so, da sem na desno uho še vedno ravno tako gluha kot prej, levo pa je v redu.

ORL sem opravljala v ambulanti/firmi, ki prodaja aparate, zato ni nič čudnega, da so mi zagotovili, da aparat nujno potrebujem. Glede na to, da sem študentka, bi mi tistih nekaj sto evrov, ki jih da zavarovalnica, res prav prišlo in me torej zanima, ali z nakupom dobrega aparatka lahko počakam še ti dve leti, ki mi manjkata?
Če aparata ne nosim, ali tvegam poslabšanje?

Naj še dodam, da brez aparata čisto normalno funkcioniram in nimam težav s komunikacijo (razen, če bi mi naprimer nekdo šepetal na desno uho).

Hvala za odgovor!

Pozdravljena Špela!!

-Že od rojstva naprej sem na desno uho praktično gluha, vendar se je zaradi neznanih razlogov to ugotovilo šele v srednji šoli (sama pač nisem razumela, da sem kaj “drugačna” kot ostali in ne vem zakaj na pregledih v osnovni šoli in prej nihče ni nič opazil).
R: Bodite srečni,da ni nihče opazil…
-Ko sem torej v srednji šoli končno opravila vse preiskave, so mi naredili slušni aparatek, za katerega nisem doplačala nič. Po pravici povedano ga nisem skoraj nič uporabljala, bolela me je glaba zaradi preveč poudarjenih določenih zvokov ipd.
R: Nisi bila navajena na slušni aparat in morebiti zaradi tega te je glava bolela(lahko pa zaradi preglasnosti tudi med bližnjimi kjerkoli ste bili….
– Zdaj sem spet obiskala orl, da vidim, če je stanje enako ali se slabša. Ugotovili so, da sem na desno uho še vedno ravno tako gluha kot prej, levo pa je v redu.
ORL sem opravljala v ambulanti/firmi, ki prodaja aparate, zato ni nič čudnega, da so mi zagotovili, da aparat nujno potrebujem. Glede na to, da sem študentka, bi mi tistih nekaj sto evrov, ki jih da zavarovalnica, res prav prišlo in me torej zanima, ali z nakupom dobrega aparatka lahko počakam še ti dve leti, ki mi manjkata?
R: Če imate aparat ga raje imejte na sebi saj Vam ne škodi…Ne rabite dražjega aparata,ker nima niti smisla kupiti..Zakaj?? Od zavarovalnice pa svoje zahtevajte,če imate pravico do tega….

-Če aparata ne nosim, ali tvegam poslabšanje?
R: To lahko napišem sam,ki vem kako je tu….Sam sem naglušen že od otroštva vendar na obeh ušesih slabše slišim.V času šolanja sem bolj ali manj površno nosil slušni aparat,po končanju šolanja pa sploh nisem….Po 25 letih(toliko imam delovne dobe) nosim ponovno slušni aparat,ker se je mj sluh poslabšal…In tu se lahko zgodi tudi Vam,če ne boste nosili!!Po vsej verjetnosti pa se vseeno sluh se lahko poslabša,če je res kaj hudega pri vas(o tem sigurno več ve Petra R.)

-Naj še dodam, da brez aparata čisto normalno funkcioniram in nimam težav s komunikacijo (razen, če bi mi naprimer nekdo šepetal na desno uho).
R: Upam,da je res tako kot ste napisali….moji hčerki in žena mene opazujeta kot nervoznega človeka samo zato,ker slaše slišim zato sem prepričan,da Vam včasih ne gre poslušanje….Imam prav??

Lep pozdrav!
Robert

Lepo pozdravljena Špela!

Če je zdravo uho, na katerega slišite, in se nanj zaneste, potem ponavadi ni zadržkov, ali bi nosili slušni aparat ali ne na drugem ušesu. Pomembna je le preventiva, da na vsak način ohranite zdrav sluh, ki bo vam še dolgo služil. Torej brez izpostavljanja hrupu, vnetij srednjega ušesa ali drugih bolezni, ki bi škodile sluhu.

Zelo priporočam, da se pozanimate, zakaj se gluhi na tisto uho, vzrok bo marsikaj povedal tudi o prognozi za zdrav sluh na drugem ušesu.

Ko boste želeli slišati na tisto gluho uho, pač uporabite slušni aparat, in začnite postopoma, najprej doma za nekaj minut potem čas podaljšujete, SA res ojača zvoke iz okolja, in postane moteč, in tudi res utruja ali pa glava začne boleti. Vse to je čisto normalna reakcija.

Veliko uspehov pri študiju in še veliko zdravja!

mag. Petra Rezar

mihelj je bil tudi gluh na desno uho, iz neznanih vzrokov (infekt? poškodba?). to se je videlo po prostorski neorientiranosti; nisem vedel od kod prihaja zvok, če so me klicali.
po končanem faksu in zaposlitvi sem oglušel postopoma še na drugo uho. do dna. (kemikalije in infekcije, pa tudi bedasta zdravila, npr urutal).
V novem tisočletju sem po 15 letih popolne gluhote dobil vsadek in zdaj je OK.

Moj zaušesni aparat mi ni pomagal, ker je bil zvok popačen.
Svetujem vam, da se navadite odčitavanja z ustnic. Namreč nikoli se ne ve.

Tvoj odločitev slušni aparat.

New Report

Close