Najdi forum

če piči škorpijon

Pozdravljeni,
na Crvenem vrhu imamo vikend, kamor zahajamo redno vsak vikend. Že dvakrat smo opazili v stanovanju črnega škorpijona.
Ker imam 4 leta starega sina vas prosim, da mi svetujete kaj storiti v primeru, da otroka ali nas odrasle škorpijon piči.

vnaprej se zahvaljujem za odgovor

Petra

baje teli ‘naši’ škorpijoni niso zelo nevarni .. čeprav za 4-letnika je pa res težko bit pameten … najbolje da se pozanimaš v kakšni ambulanti pri strokovnjaku za te zadeve.

B.

Tudi mi imamo vikend in jih večkrat opazimo. V literaturi sem zasledila, da naj bi bilo tako kot pik ose, nič hujšega torej. Naj pa ti povem še anekdoto:
Ko sta tašča in tast kupila vikend (pred 30 let) je nekoč kmalu za tem taščo pičil škorpijon. Vsi so seveda zapaničarili, škorijona so dali v lonček in odbrzeli k zdravniku. Ko so prispeli tja je bil škorpijon mrtev. Zdravnik pa je samo zamahnil z roko in rekel: Jači pobjedžuje…
Ni me sicer strah, vendar mi je neprijetno ko jih vidim…
Lep pozdrav
S.

Naši škorpijoni imajo strupa toliko kot navadna osa. Brez panike.

Mene je bilo tudi zelo zelo strah, saj sem v spalnici! na vikendu našla kar dva, imela pa sem dvojčka nedonošenčka in sem se resno spraševala ali je pik škorpijona tako majhnemu dojenčku lahko smrtno nevaren.

Kakšnega pametnega odgovora niti nisem dobila, razen da:
– pik škorpijonov pri nas NI SMRTNO NEVAREN

– tudi psi, ki tehtajo le par kilogramčkov ne umrejo po piku, torej je za pričakovati, da tudi dojenčki ne bodo (ni še narejene kakšne raziskave na dojenčkih, žal – ali pa ne vemo zanjo)

– skratka, nič hudega ne bo, res pa je, da je pik boleč.

Iz brošure ZZV, kije v celoti na tem naslovu, pa samo o pikih pajkov in škorpijonov – in pozor – to je brošura, namenjena POTOVANJEM oz. srečanjem z afriškimi in azijskimi pajki in škorpijoni, naši NISO tako nevarni (z izjemo črne vdove).

Po ugrizu strupenega pajka se pojavi lokalna vnetna reakcija s hudimi bolečinami, ki se širijo po telesu. Poškodovanec bruha, ima glavobol , se slini, lahko ima tudi krče. Težave trajajo nekaj ur in se lahko v naslednjih dneh v blažji obliki ponovijo.
Človek umre v večini primerov zaradi motenj srčnega ritma in odpovedi dihanja, vendar se to zgodi le redko. Po ugrizu pajka damo prizadeti del v vročo kopel , ki omogoča razgr adnjo termolabilnega strupa, udimobiliziramo in le po ugrizu zelo strupenih pajkov nad rano napravimo prevezo. Po potrebi damo sredstvo protibolečinam in organiziramo prevoz do najbližjega zdravnika.
Pik škorpijona povzroči lokalno reakcijo z bolečinami in oteklino, ki mine v nekaj urah. Če pičijo škorpijoni zelo strupenih vrst, se lahko pojavijo bruhanje, znojenje, slinjenje, krči, motnje srčnega ritma in odpoved dihanja (lahko šele po enem dnevu). Po piku prizadeto mesto hladimo, okončino imobiliziramo, po potrebi damo sredstva proti bolečinam in organiziramo prevoz do zdravnika. Za preprečevanje ugrizov pajkov in škorpijonov je zelo
pomembno preventivno vedenje. Zlasti pri nočni hoji imejmo dobro obutev. Mesta za kampiranje ter oblačila in obutev pred uporabo dobro pregledamo.

Srečno in nobenega pika,

N:)

Mojega 5 letnega sina je pred dvemi tedni pičil škorpijon. V bistvu ga je prijel med igro. Ko je pritekel k meni ga je zelo peklo. Bil je zelo viden pik in okoli njega kar velik bel in na otip trd mehur. Led je bila edina stvar, ki mu je pomagala. Prst sva hladila dobro uro, potem pa se je umirilo. Za vsak slučaj sem mu dala žlico Klaritina in sredstvo proti bolečinam (kar Calpol sirup). Mehur je bil viden še 4 dni, vendar ni bil boleč na dotik.

Lep pozdrav!

iz lastnih izkušenj
našo hčerko je pičil lansko leto škorpijon (takrat 4 leta) in ne na morju ampak doma pred hišo in smo seveda odbrzeli k zdravniku. Bil pa je sigurno škorpijon ker smo ga (ljubitelji živali se opravičujem) pokončali. Ne samo da nas je zdravnica čudno gledala ampak hčerka tud nč ni dobila niti injekcije niti nč druzga….. pikica je bilo zelo malo vidna, se je pa čez par dni malenkost povečala in potem tudi izginila, tudi nobene druge reakcije ni bilo……. in kot naročeno je bil čez par dni članek v Jani o škorpijonih. In res je pisalo, da tile ki živijo v naših krajih niso smrtno nevarni. So pa lahko povsod ne samo ob morju….

Kot že nekajkrat bom tudi tokrat svetovala, da so domačo lekarno dopolnite z eteričnim oljem nežne sivke, ki nevtralizira strupe čebel, os, škorpijonov in zadostuje kot prva pomoč pri piku črne vdove.
Pravtako pomaga pri opeklinah in zaustavlja krvavitve.
Mi brez tega olja ne gremo nikamor, na srečo pa večkrat z njim pomagamo nesrečnikom, ki jih srečamo na dopustih in potovanjih, kot pa ga rabimo sami.
V učinkovitost tega olja pa sem se prepričala, ko je naš takrat petletnik stopil v osje gnezdo, popikalo ga je vsaj 20 os (tudi po obrazu in vratu), pa po parih minutah pikov ni bilo niti videti.

HVALA ZA ODGOVOR,
kje pa lahko kupim to olje,

Prodajajo olja različnih proizvajalcev, po zelo različnih cenah (seveda je tudi kakovost olj primerna cenam). Jaz kupujem izključno olja Primavera (ki so dražja, a 100 %) v Ljubljani, na Trubarjevi ,v trgovini Kalček. Prodajajo pa jih tudi v BTCju, v trgovini Om ezoterika (nad Mullerjem).

New Report

Close