Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? ce kemoterapija ne prime – kaj narediti?

ce kemoterapija ne prime – kaj narediti?

Lep pozdrav vsem. Gospo Ireno in vse ostale prosim za pomoc.

Mama ima raka. Problem je, ker so nasli pri njej samo metastaze v jetrih. Nevroendokrini metastaticni tumor je pokazala igelna biopsija. Pregledali so ji celo telo: mozgane (CT glave), dojke (mamografija), jajcnike (UZ), noznico etc. (UZ), kostni mozeg (scintigrafija), pljuca (bronhoskopija), zelodec (gastroskopija), crevesje (kolonoskopija), CT abdomna (pankreas, ledvice, nadledvicne zleze etc.), jetra (UZ)… Verjetno sem se kaj pozabila. Pregledali so ji celo telo in vse je b.p. Razen v jetrih se nahajajo metastaze. Primarnega tumorja ne najdejo.

Ker je metastaza mikrocelularna (ampak pljuca so b.p.), jo zdravijo s Cisplatinom/Platinexom in Vepesidom. Prvo kemoterapijo je dobila celo (1. dan Cisplatin 120 + Vepesid 200, 2. dan Vepesid 100, 3. dan Vepesid 100), drugi dve pa samo polovicni (1. dan Cisplatin 60 + Vepesid 100, 2. dan Vepesid 100), saj je po prvi kemoterapiji skoraj umrla. Problem je, ker se mami tvorbe baje vecajo. Bila sem prisotna le na UZ po prvem prejetem ciklusu. Takrat so se 4 tumorji zaceli razgrajevati na polno malih, vseeno sta bila dva od njih velika (7×8 cm in 7×6 cm). Zdaj, po 3. kemoterapiji me pri UZ ni bilo poleg, tako da ne vem, kako jetra izgledajo, v izvidu pa pise da sta tista 2 velika tumorja malo vecja (8×9 cm in 7×7 cm). Vsi manjsi tumorji naj bi se razkrojili, vecja dva pa nikakor.

Imam par vprasanj:

1. ali je mozno, da ima mama v jetrih poleg metastaz tudi primarni tumor?

2. zdravniki so rekli, da je pomembno najti primarni tumor ravno zato, ker se po primarnem tumorju ravna tudi kemoterapija. Mama prejema kemoterapijo za pljucnega raka, na pljucih (ali kjerkoli drugje po telesu) pa nima nicesar. ali je mozno, da ta kemoterapija ne prime (glede na to, da s etumorji vecajo)?

3. ali imam prav, ce predvidevam, da bo zdravljenje trajalo dlje glede na to, da prejema manjsi odmerek citostatikov?

4. ali je mozno, da zaradi manjsega odmerka citostatiki ne primejo?

5. ce bi imela v jetrih primarni tumor, bi verjetno prejela kemoterapijo ustrezno temu tumorju?

Najlepsa hvala za vas cas, pomoc in podporo.

Lep pozdrav!

Kaj pa usta , grlo, požiralnik? So temeljito pogledali?
AnaM

ja, vse so pregledali in to temeljito. vedno bolj se mi dozdeva, da primarnega tumorja ne bodo nasli in to me ne navdaja z upanjem.

Draga kaouenn!

Opravičujem se, ker vam nisem takoj odgovorila. Čeprav sem sicer mnenja, da so v jetrih vendarle metastaze, naj vam pojasnim, da je možno, da tam nastane tudi primarni tumor – to pa se večinoma dogaja pri otrocih (drugo najpogostejše mesto primarnega endokrinega tumorja, najpogostejše pa so pljuča). Vendar so pri otrocih teoretično prisotne manj zrele celice, iz katerih vznikne rak. Histološke razmere so vsekakor drugačne. O tem, ali je pri vaši mami zdaj to primarni rak, lahko samo teoretiziramo. Statistično bi bila to velika izjema.

Bolnik z metastazami v jetrih je lahko kandidat za presaditev jeter, če primarni tumor ni več prisoten, vendar so pri tem določene omejitve (npr. ni kandidat, če je bil primarni tumor v danki; seveda pa je ustreznega darovalca prav tako silno težko dobiti). Takšni bolniki od presaditve jeter le redko ozdravijo, saj se metastaze večinoma spet pojavijo, podaljša pa se jim življenje. Iz tega stališča bi bilo dobro vedeti, kje sta velika tumorja (ali sta mogoče samo v enem režnju jeter, ki bi ga bilo možno kirurško odstraniti brez presaditve? in ali res ni moč najti drugega potencialnega mesta primarnega tumorja).

Mama prejema zdravila, ki se jim pravi citostatiki in zavirajo rast celic. Ta zdravila se v vašem primeru uporabljajo tudi za raka pljuč, vendar to ni pomembno. Zdravila so usmerjena proti hitro se delečim celicam (vsem v telesu), zato imajo tudi stranske učinke na celicah, ki niso rakave (npr. krvne celice, celice v prebavilih itd.). Zdravila ne ločijo, ali je nek rak v pljučih ali kje drugje. Cisplatin se npr. najpogosteje uporablja za zdravljenje raka mod, mehurja, pljuč, požiralnika, želodca in jajčnikov.

Vsaka kemoterapija je lahko žal neučinkovita. Odmerke določijo zdravniki, vendar ni nujna povezava med nizkimi odmerki in dolgotrajnostjo zdravljenja. Kadar so celice neodzivne na zdravljenje, je zviševanje odmerka običajno brez učinka.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

lep pozdrav.

ponovno se obracam na Vas, spostovana Irena. bom kar nadaljevala to temo, kjer sem Vam ze opisala problem. mami so spremenili kemoterapijo, in sicer dobila je kombinacijo CEV (Endoxan, Pharmorubicin, Oncovin). prvo je dobila tri tedne nazaj, vceraj pa drug cikel. pred tem je imela Cisplatin/Vepesid, in sicer tri cikluse, kar pa ni pomagalo cisto nic. in vceraj, na drugem ciklu CEV, ji je zdravnik rekel, da ne opazi nobene spremembe. rekel je, da jo bo pred tretjim ciklusom dal na ultrazvok in videl, ce se je kaj zgodilo. ce se ne bo nic, bo poleg kemoterapije morala se na obsevanje.

in zdaj imam par vprasanj.

1. zdravnik pravi, da bi se ze po prvi KT moralo nekaj spremeniti. vsi ostali (zdravniki, bolniki z rakom ki jih poznam) pa pravijo, da se rezultat pozna sele po tretjem, cetrtem ciklu. jaz menim, da je pri vsakem posamezniku drugace. ali ima zdravnik prav? bi se morala ze po prvem ciklu zelo obcutno poznati sprememba? namrec mama ima jetra zelo otecena, dva tumorja v velikosti 7×8 cm.

2. kaksne so izkusnje pri zdravljenju (nevroendokrinih mikrocelularnih) jetrnih metastaz z obsevanjem? so ucinkovite?

3. kako jetra reagirajo na obsevanje?

4. ali je obsevanje pri zdravljenju jetrnih metastaz obicajno?

5. nekje sem brala, da je kemoterapija zelo ucinkovita, ce se jo da direktno v jetra..regionalna kemoterapija….ali pa da se da infuzija s kemoterapijo direktno v jetrno arterijo. ali se to uporablja pri nas? mi lahko poveste kaj vec o tem, ce se uporablja? bi mogoce to pomagalo moji mami?

se oproscam, ker sem vam postavila toliko vprasanj, ampak ste edina, na katero se lahko obrnem.

najlepsa hvala.

lep pozdrav!

New Report

Close