če daš otroku ime Zala
Imamo Zalo 🙂 Tako kot so že napisali, to je okrajšava za Rozalijo. Je pa res, da večina ljudi to jemlje kot pridevnik. Nisva se obremenjevala s tem, da otrok pa mogoče ne bo prav “zal” in da mu to ime ne bo pristojalo. Še vedno si ga lahko spremeni… Sicer pa je naša punca čisto simpatična in (zame) luštna 🙂 100% pa res ne morem zadeti z imenom karakterja/izgleda otroka. Nekaterim pač bolj pašejo, drugim pa manj…
Meni pa ime, ne glede na pomen, sčasoma začne otroku pristajat. Nekako si ga prisvoji in mu paše.
Imam doma Piko, včasih kdo reče (tudi jaz), da bi morala bit Klicaj. Je drobna in jo marsikdo vpraša: ja pikica, kako je pa tebi ime?
Poznam pa še eno Piko, ki je že skoraj odrasla, močna, športnica… pa ji ime vseeno lepo paše.
pa ne ga biksat, no. sploh pa izvorni pomen Zale tiči drugje: sprva je “zal” namreč pomenilo hudoben, nevaren. ta pomen se odslikava npr. v rekah z imenom Zala. šele potem naj bi se transformiral v zal = lep. če se prav spomnim razlage naj bi ta prenos imena imel nekaj opraviti s tujci (recimo plemiči), ki naj bi bili zli, ampak so bili tudi lepi.
Če je fantek, mu daš ime Golf (pomen: priljubljen pri večini dolgo let…), če je pa punčka pa Elizabeta (pomen: vsak ti leze v rit, pa moč in oblast nad ostalimi bo imela vse življenje) 🙂
V bistvu razmišljam, da bi šel tožit starše, če mi ne bo uspelo v življenju in ne bom srečen, ker so mi izbrali napačno ime.
Ime mi je Zala. Sem odrasla. Ime sem dobila od matere, navdušene nad slovenskim izročilom, književnostjo.
Malo obnemela sem nad tole vašo razpravo, po pravici povedano.
Da te skrbi, da bo TVOJ OTROK g r d, ime pa lepo???? :O Bruh. Pa kaj resno???? OMG!!!!!!
Naj me skrbi, ker nisem najbolj popolna, mi ime dela sramoto? PA KAJ DEJANSKO TAKO RAZMIŠLJATE? Se mi smejite za hrbtom češ, “Heh, lej jo – kao ena Zala, haha, zajeb!!”
Resno sem imela več zaupanja v obči človeški intelekt. Zgleda moram nehat brat temu podobne forume, da mi vera v človeštvo popolnoma ne ugasne.
Sramota.