Čas
Hm, mogoče bo dr.Pretnar lahko kaj povedal (saj bo sigurno v kratkem spet pregledal forum, samo malo počakajmo).
Ali si tudi ti med tistimi s KML (sem firbčna a ne, pa upam, da mi ne zameriš – ker je bila to tudi moja diagnoza).
Lep pozdrav,
Milena pozdravljena !
Da KML so mi diagnosticirali 2003. Tako da sedaj opravljam kontrolo BRC-ABL na 6 mesecov, hemogram pa vsake 3 mesece. Na podlagi svojih izkušenj lahko rečem da se zelo slabo počutje (povečano število levkocitov za 25 x) pojavi v enem dnevu, kar je relativno hitro.
Vprašanje me zanima zato, kaj če KML “uide” nadzoru zdravil ob nepravem času, recimo na drugi celini, saj ni simptomov, ki bi nakazovali poslabšanje ampak te vse skupaj preseneti v enem dnevu.
LP
Kronična mieloična levkemija (KML) praviloma poteka počasi in se število levkocitov vsaj v začetni fazi podvoji v obdobju nekaj tednov ali celo mesecev. Pri bolnikih, ki so na zdravljenju in jim kontroliramo molekularno genetične spremembe /BCR/ABL običajno opazujemo le spremembe na tem nivoju več mesecev, ob tem pa v krvni sliki še ni nobenih sprememb. Zvečanje števila levkocitov za 25x v zelo kratkem času ni značilno za KML, morda je šlo za sočasno okužbo. Če je ob zdravljenju bolezen urejena in je delež BCR/ABL nizek in stabilen, ni pričakovati hitrega poslabšanja bolezni.