carski rez z lokalno anestezijo
Pozdravljeni!
Ker sem imela pred letom in pol operacijo na maternici in nožnici, so mi že takrat povedali, da bom morala roditi s carskim rezom. Zdaj sem v osmem mesecu nosečnosti in v nemških knjigah sem prebrala, da je možno imeti carski rez tudi samo z lokalno anestezijo – in da je lahko zraven tudi partner (ki dobi pred oči, tako kot ti, zaslonček, da ne vidi ravno vse krvi). Zanima me, ali je katera slišala za podobno možnost tudi pri nas – prav nič mi ni namreč simpatična ideja, da bom videla otroka šele precej po porodu, pa še takrat vsa omotična (spomini z operacije so še zelo živi).
Ginekologinja mi je rekla, da mora partner obvezno čakati zunaj – ali ima katera iz kakšne druge porodnišnice (jaz sem iz Ljubljane) kakšno drugo izkušnjo.
Pa še nekaj: opozorili so me, da lahko po carskem rezu nastopijo težave z dojenjem, ravno zaradi tega, ker ne pride takoj do stika med materjo in dojenčkom. Kako ste ve reševale ta problem? Jaz si zelo želim dojiti – na kaj moram paziti, obstajajo kakšni triki?
Hvala lepa za vaš trud, pozdrav, Tara
Draga Tara,
Ko, sem bila v porodnišnici, še v prvi nosečnosti, sem bila v sobi z neko gospo, ki je bila naročena na carski rez. Dan pred predvideno operacijo, je prišla k njej anastezistka in jo vprašala, kaj bi raje: epiduralno ali splošno anastezijo. To se je dogajalo v Ljubljani. Pozanimaj se, kajti ta možnost očitno obstaja, čeprav je ne propagirajo.
Kako je s prisotnostjo partnerja ob “naročenem”carskem rezu ne vem. Meni so ga delali urgentno in so moža poslali ven. Vseeno pa je otroka videl prvi in mi tudi on povedal spol, ko so me peljali iz operacijske. Tudi to je nekaj, čeprav za nas mame bolj slaba tolažba…
Fantička sem dobila k sebi šele peti dan, ker je bil tudi on na intenzivni negi in ga prvič podojila šele 4 dan. Prej sem si poskušala iztiskati mleko, mleka pa od nikoder. Malo sem pojamrala glavni sestri, ki mi je natančno opisala kako naj si z napravami, ki jih imajo tam, iztiskam mleko, dobila pa sem tudi tablete, ki so pospešile izločanje mleka. Ne morem ti povedati, kako se mi je imenitno zdelo, ko sem se nagnila naprej pa mi je mleko kapljalo na copate. Moj štrukeljček pa je tudi takoj vedel kaj je to bradavica in se je močno prisesal name že prvič, čeprav so ga prej hranili na flaško in je imel na glavici še speljano infuzijo. Dojila sem ga skoraj dve leti.
Zato korajža velja! Če si trdno odločene, da ga boš dojila, ti bo uspelo!
Veliko sreče in pozdrav!
Eva
Dojenje po carskem je morda res malce težje, ker si še nekaj časa po operaciji malo zblojen. Midva z malim sva se hitro ujela, pristavljala sem pač vedno, ko je hotel in se je mleko ustalilo, dojila sva se dve leti.
Ne skrbi, ni take krize, čeprav še vedno pogrešam dejstvo, da sineka nisem videla takoj po rojtsvu. A ga je zato dolgi dve uri še čisto pomečkanega crkljal očka. Tudi posebna izkušnja, a ne?
T.
Obema najlepša hvala za spodbuden odgovor. Moram reči, da sta me prav lepo potolažili, še zlasti glede dojenja (soseda mi je namreč sveto prisegala, da po carskem ne moreš dojiti, vedela sem, da je to neumnost, pa vseeno si človek začne beliti glavo, tudi s čisto nepotrebnimi stvarmi.
Glede narkoze pa se bom tudi pozanimala, zdaj sem kar bolj “pogumna”. Vse lepo, pozdravček, Tara
Kar se tiče dojenja te lahko potolažim tudi jaz. Rodila sem sicer normalno, vendar sem takoj po porodu dobila narkozo, ker se posteljica ni izločila. Otroka so mi še isti večer prinesli, vendar dojenje ni steklo. Mali je bil potem še štiri dni na intenzivni in so mu hrano dajali po flaški, vmes pa so mi ga prinesli podojiti, pa nama nekako ni in ni steklo.
Tako, da sem si v končni fazi mleko iztiskala, da ga je mali popil po flaški. Mož mi je v porodnišnico prinesel tudi nastavke za dojenje, ker sem imela rahko ploske bradavice. Dojenje pa kljub vsemu trudu ni prav steklo, dokler nisva prišla domov. Doma pa se je mali veselo prisesal in od takrat z dojenjem ni bilo več težav. He he verjetno v porodnišnici ni bil lačen, ker se je najedel že po flaški.
Draga Tara, zaupaj sebi, bodi sproščena in probleme, če že bodo skušaj trezno rešiti in sigurno bo vse OK.
Pa srečno!