Najdi forum

Pozdravljeni!
Ali mogoce kdo zna povedati, kako je pri nas z izbiro o carskem rezu? Naprimer tako, kot v tujini, ki si ga lahko predhodno izberes. Ali je pri nas to mogoce in ce veste, za koliksno vsoto ter v katerih porodnisnicah je to mozno- sem iz Stajerske.
Za vase odgovore se va prisrcno zahvaljujem in pozdravljam! Lep vikend, T

Jaz sem slišala, da se ponekod da dogovoriti za carski rez….zadnjič pa je dr. Pušenjak eni od bralk odgovoril, da je izbira carskega reza možna samo s potrdilom psihologa, da imaš neizmeren strah pred porodom. Meni so opravili urgentni carski rez po 20 urah po odteku plodne vode in ko sedaj premišljujem o svojem prvem porodu, mi nekaj manjka – najbrž tisti prvi stik z otrokom po porodu….v drugo (upam, da kmalu) bom vsekakor poiskusila speljati naravni porod do konca! Lep pozdrav!

Š.

Še odgovor dr. Pušenjaka:
Draga Liza,

takšna možnost obstaja vendar ni enostavna. Potrebujete najmanj mnenje psihologa, da imate patološki strah pred porodom, ki ga napiše na podlagi ustreznega razgovora z vami. Na tak pogovor vas lahko pošlje osebni ginekolog. Uradno druge možnosti ni, So pa medicinske indikacije, ki postajajo vse bolj pogoste in ohlapnejše, nad čemer porodničarji nismo niti najmanj srečni, saj se ženske ne zavedate dovolj, da bi vas bilo lahko enako ali še bolj strah CR, ker je to velika operacija. Nekako tako, kot bi vas bilo na smrt strah pika mravlje in bi srečanje z njo želeli zamenjati za pik ose. CR res ne boli takrat, ko se ga opravlja zato pa boli potem in rana se celi še nekaj tednov, vsekakor pa je možnih zapletov po CR mnogo več kot jih je po običajnem porodu. Sicer pa nismo v srednjem veku in če porod ne napreduje v skladu s standardi, ga po nekaj urah popadkov, če ni napredka, zaključimo s CR, se razume.
Če niste imeli priložnosti, si priskrbite najnovejšo prilogo Dela Ona, v kateri primarij Vasilij Cerar med drugim zelo dobro opisuje problem postopkov v porodništvu na željo nosečnic.

Jaz imam kolegico, ki je prvič rodila s carskim rezom po potrebi, pri drugem porodu pa se je že prej dogovorila zanj in so ji ga tudi izpeljali. Lahko bi rekli še sreča, saj je imelo dete ovito popkovnico okoli vratu (materni instinkt?).

Še sedaj po osmih mesecih me preganjajo bolečina in jeza po urgentnem carskem rezu(15 ur popadkov), ker nisem doživela: prvega otrokovega joka, prvega stika na golo kožo(ko si še povezan s popkovnico), prvega pogleda moža na otroka in skupnih solz sreče..Jaz se zavestno ne bi nikoli odločila za car. rez zaradi tega vsega kar sem ti naštela in še nekaj:po porodu si “boga” nekaj dni, po carskem pa se en mesec komaj vstaneš, kaj šele kaj drugega..
Pa srečno pri porodu! Upam, da ti ga ne bo treba imeti in boš rodila po naravni poti!
Še nekaj(nočem, da bi si ti premislila-povem ti svoje mnenje in izkušnje):želela sem si vsaj dva otroka, sedaj pa pred morebitnim ponovnim c. r. ne upam več imeti nobenega!

Ker ne navajaš vzroka za CR, izhajam iz predpostavke, da tvoj CR ni planiran zaradi vnaprejšnjih medicinskih indikacij. Če je temu drugače, prosim oprosti, ker res ni moj namen ta, da te kritiziram…

Uradno se dela elektivni carski rez po predhodni želji nosečnice in brez medicinskih indikacij le v porodnih centrih v Braziliji, neuradno pa jih je veliko tudi v zahodnem svetu, kjer so ga deležne predvsem znane osebnosti in razne zvezde, ki so “too posh to push”, kar seveda pride v rumeni tisk in nato lahko beremo o tem, ni pa nujno, da je to sploh res.Nobeden od teh člankov pa ne opisuje, kako je potekalo po-operacijsko okrevanje in s kakšnimi težavami so se te ženske srečevale po porodu. No ja, sicer pa, če si to lahko privoščijo, imajo verjetno tudi celo vojsko negovalk, varušk, osebnih trenerjev,… ki jih pedenajo odspredaj in odzadaj. Povprečna slovenska gospodinjica pa lahko na to kar pozabi… Vsaka mamica, ki je imela CR (pa naj bo urgenten ali ne) ti bo povedala, kako težko je bilo potem nositi otroka, kako težje dojiti, kako so šivi in trebuh boleli, kako so dobivale antibiotike, kako so imele več depresije po porodu in čustvenih težav,…

Vsak pameten ginekolog porodničar bo elektivni CR brez medicinskih indikacij odsvetoval! Predno razmišljaš o carskem rezu, sploh če zato ne obstajajo vnaprejšnje medicinske indikacije, povprašaj ženske, ki so že rodile s CR, kaj to prinese PO porodu. Bolečine, infekcije, težave z dojenjem, občutki izgube, … Tistih nekaj ur “trpljenja” (ki sploh ni nujno, da bo tako) ob porodu vsega tega nikakor ne more odtehtati. CR je VELIKA kirurška operacija, kar prinese s seboj določena tveganja.

Se popolnoma strinjam z Nano. Jaz vsekakor bom poskušala še zanositi (in če Bog da, se tudi pri dveh ne bomo ustavili) hkrati pa naredila vse, da gremo naslednjič po naravni poti.

J.

Še ena, ki ti od srca odsvetuje carski rez, če le imaš možnost roditi normalno! Verjemi, občutki so tako zmešani, da sploh nimaš občutka, da si rodila. Meni se je zdelo, kot da so mi otroka od nekod pripeljali:(((( Jaz močno upam, da bom naslednjič rodila normalno. In da bom lahko otroka takoj stisnila k sebi:)))
Pa baje je carski rez tudi za mamico 10x bolj nevaren kot pa normalen porod.

Oprostite neumnemu vprašanju,
ampak zakaj si zvezde too-posh-to-push ne izberejo epiduralne? V čem naj bi bila prednost carskega?
(sama imam izkušnje le s carskim in si ga kar težko predstavljam kot “prednost”).

lpa

To počnejo zato, ker se na ta način lahko dogovorijo za točen datum poroda. Zakaj jim je pa do tega? Zato, ker lahko potem “prešpricajo” deveti mesec, ko se v maminem telesu nabirajo tiste najbolj trdovratne zaloge maščevja. Torej zato, da so prej spet suhe!!!
Pa ne misli, da se zajebavam. To je res pravi razlog!
LP,
Ivana

Givana,

kako to misliš, da se izognejo devetemu mesecu???
Jaz vem samo za eno (Beckamovo Spiciko), ampak a ni ona vedno počakala do konca???

J.

Hja, na porod se naročijo tri, štiri tedne pred rokom. Katere vse so to izpeljale, se zdaj ne spomnim več, dosti teh bab niti ne poznam, sem pa o tem brala članek v časopisu The Sunday Times (resen cajtng, ni žuta štampa). Bežno se mi dozdeva, da je bila omenjena tista, kaj je že, bivša žena od Hugha Granta… To naj bi bila res praksa med zvezdicami.
LP,
Ivana

Jaz sem slišala za Victorio B., Liz Hurley, nazadnje pred parimi dnevi Claudia Schiffer in pravijo, da v to kliniko v Londonu pridejo rodit (s carskim rezom) domala vse znane nosečnice.

Ena s carskim za seboj – nikoli si ga ne bi izbrala kot možnost za porod. Če te je strah – epiduralna, a tisto pomanjkanje prvega dotika in možnosti, da je dete ob tebi (ne pa da si PREREZAN!!!!!!!!!!) je nekaj, kar ne bi nikoli izbrala.
Sama nikoli ne bom prebolela občutka, da mi nekaj manjka, predvsem pa je CR operacija, niti ne tako preprosta – preberi v zadnji Oni intervju s Cerarjem – prerežejo namreč 5 plasti, da pridejo do otroka…
punca, sori, želje ne razumem, pa naj še tako poskuša. Je pa res, da Cr nisi izkusila in ne veš, kako zelo zoprno je to…
T.

Kaj pa Marta Zore, Helena, Miša…Bukovčeva…
Baje samo dobiš potrdilo, da imaš probleme z očmi in te dajo na CR???!!!
Renata

Sama sem rodila s carskim in tega, kar sem dozivljala potem, res ne bi nobeni zelela. Infuzija, transfuzija, kateter,… otroka pa sem videla sele tretji dan (ko so me z vozickom odpeljali do njega). Iz porodnisnice sva z malim lahko odsla sele 12 dan. Samo toliko v vednost.
Zelim pa ti vse dobro. LP, Sasa

New Report

Close