Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Carski rez

Carski rez

Stara sem 30 let in noseča 28 tednov. Leta ’95 sem imela operacijo CIN III-pozitiven PAP III, leta 97 spontan splav in leta 98 izvenmaternično nosečnost. Zaradi vseh teh stvari in zaradi težkih porodov (dva novorojenčka sta celo umrla), ki so jih imele moje sorodnice in sorodnice mojega partnerja sem zainteresirana za carski rez. Zanima me, če je možno, da mi na mojo željo (tudi proti plačilu) naredijo carski rez. Sem iz okolice Ljubljane.
Nika

Spoštovani!

O vaši želji se pogovorite z ginekologom, ki spremlja vašo nosečnost. Glede na vaše dosedanje težave in težave, ki jih omenjate v zvezi z vašimi sorodnicami, bi težko domneval, da je carski rez edini izhod. Na odločitev za carski rez odloča predvsem neustrezno razmerje med plodom in porodno potjo, npr. prečna plodova vstava, deformacije materine medenice ipd., kar pa lahko oceni le ginekolog, ki vas spremlja ali porodničar ali babica ob porodu. Vsekakor je primernejša naravna pot, če je le možna, kot pa carski rez.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

G. Kersnik,
prosim, če mi lahko napišete tudi, zakaj naj bi bil porod po naravni poti primernejši od carskega reza. Kolikor vem zgolj zaradi carskega reza ni umrla še nobena porodnica niti otrok (če gremo v skrajnost). Kakšni so lahko zpleti pri carskem rezu, da ga večina porodničarjev tako striktno odsvetuje ? Vem, da nismo v Ameriki, vendar, zakaj v ZDA rodi cca polovico žensk s carskim rezom, pri nas pa le nekaj več kot 12 % ? In ponovno: ali je možno, da mi ga naredijo na mojo željo ?
S spoštovanjem,
Nika

Spoštovani!

Carski rez je operacija z vsemi tveganji, kot jih ima vsaka operacija. Umrljivost je pri carskem rezu večja kot pri porodu po naravni poti, zato si Svetovna zdravstvena organizacija prizadeva čim bolj zmanjšati carskih rezov. Velike razlike, ki jih navajate praviloma niso utemeljene s strokovnimi razlogi, vendar verjetno tudi z željami bolnic in navadami zdravnikov. Tudi za otroka je praviloma bolje, da “sam” pride na svet, ker se pri “stiskanju” skozi nožnico opravi neke vrste masaža prsnega koša, kar ugodno deluje pri prvem vdihu. Pri carskem rezu pa je otrok “iztrgan” iz maternice in ima zato navadno tudi nižji APGAR, ki ocenjuje stanje otroka ob porodu.

Res je ob porodu po naravni poti več bolečin kot pri carskem rezu, je pa mati prej spet “na nogah” in zagotovo ima manj vidnih brazgotin. Na vašem mestu bi se o eventualni potrebi po carskem rezu posvetoval z ginekologom. Mogoče pa je pri vas celo indiciran, strokovno potreben in se po nepotrebnem obremenjujete.

Žal vam glede zadnjega vprašanja ne znam odgovoriti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close