čarovništvo
Kolikor vem, jahajo metle.
Prašiče učijo leteti …
Ampak ne vem, mogoče so v današnjih pravljicah čarovnice drugačne. V mojih časih so jahale metle …
Ko v srednji šoli bereš Visoško kroniko se ti ne zdi najbolj pomembno to, koga je jahala Agata ali kaj je počela s prašiči, ampak to, da so jo obsodili čarovništva in da je bil Jurij tisti, ki jo je rešil, ne Izidor. Potem pa mine kakih deset let in sploh pozabiš, da je Agata imela karkoli s kakšnimi prašiči, veš samo, da jo je užaljeni zavrnjeni snubec (katerega ime tudi že pozabiš v tem času) obsodil čarovništva.
Prašiči? Ja, mogoče so jih pekli na ražnju, ko je Izidor odšel v vojsko (al kam je že šel?)
Tako da … Ne, ne vem, zakaj ravno prašiče.
Ja, Miš in deset let kasneje odgovarjaš na poste o Visoški kroniki, o kateri itak nimaš pojma. Jejhata jejhata.Čemu se potem pletemo? Da jo je dragi videl jahati prašiča in ne metle je za analitike pomenljivo. Zanima me predvsem ,zakaj je širno ljudstvo vzelo prav prašiče za čarovniško prevozno sredstvo in ne npr. kozla, ki je itak rogat in pohoten in že tako satanski. Zakaj so “vzeli” novo žival.
Jah nč, bo treba it v Ribniški muzej pogledat in pridt stvari do dna. Neakademskemu polemiziranju pa se bom raje ognila.
1. tvoje vprašanje je bilo postavljeno za bajke nasplošno, potem si šele Visoško kroniko omenila, tako da sem tudi jaz prvotno odgovarjala na post o bajkah, ne o Visoški kroniki
2. če želiš strokovno akademsko razlago se pozanimaj tam, kjer jo lahko dobiš, ne na poljudnem forumu, kjer vsak lahko piše kar se mu zahoče (dokler to koga ne žali – in moje sporočilo ni nikogar žalilo, izrazila sem svoje mnenje)
mouse, 11.10.2008 ob 12:09
1. tvoje vprašanje je bilo postavljeno za bajke nasplošno, potem si šele Visoško kroniko omenila, tako da sem tudi jaz prvotno odgovarjala na post o bajkah, ne o Visoški kroniki
2. če želiš strokovno akademsko razlago se pozanimaj tam, kjer jo lahko dobiš, ne na poljudnem forumu, kjer vsak lahko piše kar se mu zahoče (dokler to koga ne žali – in moje sporočilo ni nikogar žalilo, izrazila sem svoje mnenje)
Neverjetno kakšne predpostavke delaš, kot da so vsi ljudje butasti in vmes ni nikogar, ki bi se na kaj razumel. In bistvo tega foruma je ravno v tem, da je oglasijo ljudje, ki imajo kaj pojma in pomagajo najti odgovor (NA BISTVO VPRAŠANJA!), drugi naj pospravijo svoj flanc kamorkoli že…..
Ljudje torej vprašajo, če kdo kaj ve, in ne če vsi ne vedo nič!