Canesten – še hujše!
Pozdrav,
naj vprašam za podobne izkušnje in kako ste reševale? Moj 9 mesečni fant je dobil glivice po lulčku, modih in okoli danke. Pediatrinja je predpisala Canesten 3-4x dnevno. Po dveh dneh, ko se mi je zdelo, da so pikice in otočki na lulčku že bolj bledi, se mu je še hudo vnela ritka takoj od mod proti danki in to kar na široko naokoli.
Ali je možno, da od Canestena?
Kako naj sedaj ravnam, da se mu stanje umiri?
Hvala!
Glivic se s kamilicami ne umiva, ker kamilice zelo izsušijo kožo! Če je izpuščaj res glivičnega izvora, bi se morala mesta, kjer si mazala, izboljšat. Če so se pojavila nova žarišča, so se glivice razširile še tja. Možno je seveda tudi, da otrok canestena ne prenaša.
Za prvo silo bi jaz otroka umila s čajem iz hrastovega lubja, zamenjala plenice (znamko mislim) oz. prešla na bombažne vsaj za čas vnetja, takoj v ponedeljek pa šla k pediatru, da vzame otroku bris s prizadete kože in ugotovi zagotovo, če sploh gre za glivice. S canestenom bi nehala mazat, lahko pa poskušiš prizadete dele namazat z jogurtom pod pogojem, da koža ni ranjena do krvi. Če so na koži krvave razpoke, bi jaz samo umivala s čajem iz hrastovega lubja, blato bi odstranila z vato in olivnim oljem, pred zavijanjem bi kožo osušila na zraku povsem do suhega, ritko pa namazala z enim od ognjičevh mazil. Tudi mešanica hladilnega mazila +praške paste (pol:pol) dela čudeže.
Mogoče pa slph nima glivic, ampak alergijo. Pri našem je bilo točno enkao kot opisuješ. Vnetja okoli lulčka, modah in na ritki. Pediatrinja je “ugotovila”glivice in dala canesten. Vnetja so se samo selile iz enega mesta na drugo.
Čez čas je dobil še vnetja in izpuščaje na rokah in licah. Šele tedaj smo sumili na alergijo. Ko so mu potrdili sumin smo šli na zdravljenje in dieto se je stanje zelo hitro porpavilo.
Kamilični čaj je po svojem ph-ju bazičen, kar glivicam ustreza in se še bolj množijo, poleg tega sušijo kožo, res pa je, da kamilični čaj blaži vnetje samo. Še pediater prepove otroku, ki bruha in driska, dajat kamilični čaj, ker kamilice ubijajo kislino, naše sluznice in koža pa so v zdravem stanju kisle. Če že kamilice, potem zelo blage in obvezno dodat kapljico jabolčnega kisa ali limone.
Fiziološka raztopina je koži prijazna, deluje blago antiseptično zaradi soli, zelo verjetno pa bo na vneti koži pekla, kot peče v očeh in nosu. Je pa odlična, dokler koža ni ranjena.
Zaenkrat sem omejila uporabo Canestena, preskočila na uporabo pleničk, ki so beljene s kisikom in ne s klorom, kupila sem pa tudi hrastovo lubje. Poslabšalo se ni, kar je po svoje dober znak, mogoče se je celo rahlo izboljšalo. Bomo videli, kaj še bo.
Alergija skoraj ne bi mogla biti, saj mu nisem uvajala nič takega, kar še ne bi poskusil.
Pri nas je bilo podobno in canesten to v prvem tednu rad povzroči, ker je zelo vlažen. Moja pediatrinja je rekla, da je treba na suho ritko (nobenih kamilic, fiziološke pa sploh ne , ker je slana in razjeda in draži kožo!) na tanko nanesti canesten, dobro vmasirati, da se v bistvu čisto vpije in potem čez dobro namazati hladilno mazilo (jaz priporočam Bebival – Mariborske lekarne). Obvezno pa ne smeš nehati z mazanjem, ker glivice pač moraš odpraviti.
moja tamala je mela več teh napadov po 9. mesecu.
Iz izkušenj ti lahko povem da:
– resen napad gljivic traja teden, lahko celo dva
– pri nas je zaradi odprtih ranic manj bolelo če smo za umivanje uporabili olje namesto vode
– s canestenom je treba vztrajat
– splača se puščat otroka brez plenic, povsem suho kožo pa namažeš z bepanthenom ker umiri bolečino, srbenje in vnetost kože