Najdi forum

Canesten krema

Spoštovani dr. Pušenjak!

Sem v obdobju, ko intenzivno delam na tem, da bi zanosila. Pojavila se mi je rahla srbečica na spolovilu. Kot sem brala v forumu, se za glivična obolenja uporabljajo svečke in krema Canesten. Zanima me, ali lahko uporabljam to kremo in kako naj se mažem (le površinsko?) in ali naj se sploh mažem, ker sem ravno po ovulaciji in lahko, da “sem zanosila”? V navodilih namreč piše, citiram: “Na začetku nosečnosti morate paziti, da krema Canesten pri zdravljenju okužbe genitalij ne pride v nožnico.

Prosim vas za vaše mnenje. Njalepša hvala in lep pozdrav!

Draga Taja,

proizvajalec z opozorilom pretirava, razumljivo pa to počne zato, ker se želi izogniti morebitnim tožbam, tudi neutemeljenim, saj ima od tega lahko nepredvidljivo večjo škodo kot zaradi resnih posledic. Zdravilo se zelo zelo malo vsrka v kri, takorekoč skoraj nič, torej ne gre jemati opozoril dobesedno. Če bi jemali opozorilo tako zares, potem si ženske, ki bi lahko zanosile, pred M sploh ne bi smele vnašati Canestena in torej v 90% Canesten ne bi bil primerno zdarvilo za zdravljenje glivic sploh. Opozoprilo je samo v funkciji “prenosa odgovornosti na drugega”, na zdravnika ali na uporabnico samo, kar bi tako ali tako pri vseh zdravilih moralo biti jasno, saj nikomur nihče ne “nosi zdravil v usta” temveč jih jemo sami! Pri tem je pomembno le vedeti “kaj pridobimo” in kaj “tvegamo”. Odločitev o uporabi pa je vedno naša lastna.

Meni pa je ginekolog dal BORAKS-GLICERIN 3g VAGINALNE GLOBULE. Sem v 8 tednu nosečnosti. Lahko škoduje?
Lep pozdrav.

Boraks ginekologi predpisjujejo nosečnicam že desetletja brez posebej opaznih nepravilnosti pri plodu, zadnja leta pa predvsem iz ZDA prihajajo opozorila, naj se borne kisline nosečnicam ne predpisuje zaradi domnevno teratogenih učinkov. Posebnih dokazov o tem ne poznam, velja pa pravilo, naj se v prvih 13 tednih nosečnosti nenujnih zdravil in preparatov ne predpisuje. Če imate torej občutne težave, svečke uporabite, če težav ni in samo ginekolog meni, da bi bilo zdravljenje morda koristno, pa lahko zdravljenje tudi prestavite na čas po 12. tednu nosečnosti.

New Report

Close