Candida glabrata
Spoštovani,
sem v 25 tednu nosečnosti. Pri odvzemu brisa so ugotovili glivično okužbo z CANDIDA GLABRATA.
Zanima me, v kolikšni meri je ta okužba nevarna, kako se ponavadi zdravi in kakšen je lahko njen vpliv na otroka? Glede te okužbe, sem dobila pred 14 dnevi canesten.
Poleg tega imam streptokok B – zaradi tega moram dobiti antibijotik med porodom in tudi sedaj mi je G preventivno predpisala Ospen 1500.
Prosila bi za vaše mnenje
Candida nosečnosti ne ogroža, streptokok pa načeloma pred porodom tudi ne. Zaradi streptokoka odsvetujem le spolne odnose.
ni res, da se streptokoka nikoli ne znebiš, res pa je, da se pri določenih vedno znova vrača. sploh pa to za vas ni pomembno, saj gre za “komenzala”, torej organizem, ki imunsko kompetentnemu ne povzroča nobenih težav niti bolezni. Spada takorekoč v normalno floro kože in sluznic, problem pa je pri nedonošenih in imunsko nekompetentnih novorojenčkih, kjer lahko povzroča sepso, meningitis in pljučnice. Candida pa je itak vsepovsod obstoječ organizem (ubikvitaren) in zdravimo le težave, ki jih pri nekaterih in včasih povzroča.