Najdi forum

campylobacter jejuni

Pozdravljeni!

Pri 13 mes otroku so ugotovili okužbo s Campylobacter jejuni. Zanima me sledeče, njegovo blato je bilo pregledano, sedaj bo še moje in moževo, sem pa noseča-ali je morebitna okužba pri meni lahko nevarna za plod?

hvala

Spoštovana!

Okužba s Campylobacter jejuni povzroča vnetje tankega črevesja. Če se okužite z bakterijo v času nosečnosti, lahko le-te prehaja skozi placento in posledično pride do okužbe nerojenega otroka. Posledica je lahko spontani splav, mrtvorojeni otrok ali prezgodnji porod.

Močno upam, da niste okužana in vso srečo vam želim.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani!

Najlepša hvala za odgovor. Vzorci so že na testiranju, ampak me vseeno skrbi in imam še nekaj vprašanja, ker ne vem, na koga naj se obrnem, bom vas vprašala.

Z bakterijo campylobacter jejuni naj bi se okužili med dopustovanjem v egiptu, januarja. Naj povem, da so sedaj okužbo odkrili zgolj slučajno, pri pregledu otroka na gastro, ker ima ugotovljenih več alergij. Takrat v egiptu smo pa vsi imeli težave, otrok še najmanj. Jaz in mož pa drisko in bruhanje. Pri meni so bile prebavne težave prisotne še 3 tedne. V tem času pa sem že zanosila, ker slučajno vem, kdaj sem zanosila. Pa me zanima, ker so mi rekli, da se bakterija sama izloči iz telesa, kaj če sedaj bakterije ni več v blatu, je pa bila v času oploditve in zanositve? Ali je lahko vplivalo na plod? Ali je lahko prišlo pač do manjših okvar na plodu in je preživel, ima pa posledice?

Kaj v tem primeru, je primerno opraviti amniocentezo ali okvare ne bi bile kromosomske?

Upam, da nisem predolga, ampak res nič ne vem o tem, pa me skrbi. Mogoče bi bile upravičene nadaljne preiskave na napotnico?

Najlepša hvala, zaskrbljena nosečnica

Pozdravljeni!

Mislim, da ste lahko brez skrbi. Če bi bilo kaj narobe v prvem mesecu nosečnosti, bi najverjetneje že splavila. Tu ne gre za kromosomske ali genetske spremembe, zato amniocenteza ne bo pokazala okužbe. Povprašajte še svojega ginekologa, vendar mislim, da so redne UZ kontrole zadostne v tem primeru.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close