Calpol razmik odmerov
Priporočeni odmerki paracetamola za to starost so odvisni od teže otroka – posamezen odmerek je 10 do 20 mg/kg (v 1 ml “120 mg-skega Calpola” je 24 mg paracetamola); če ima vaša deklica okrog 20 kg, je to skoraj 8 – 17 ml odmerek, vendar na 8 ur). Če pogledava vaše dajanje, ste ji pač dajali “suboptimalen” (premajhen) odmerek, a zato pogosteje.
Skupno je dobila 25 ml v enem dnevu, torej precej manj od najvišje dnevne priporočljive doze – ki je kar 60 mg/kg, oziroma 2,5 ml/kg. Torej nimate nobenega razloga za strah, bili ste v super varnih mejah – a žal ste dajali premajhne odmerke, zato verjetno zbijanje vročine ni bilo toliko uspešno.
Upam, da je vročina (najverjetneje je šlo za gripo, trenutno v Sloveniji velik izbruh influence tipa B med otroci!) mimo, tole pojasnilo pa bo morda koristno ob naslednji vročini. Ko bo treba nabaviti Calpol večje jakosti, tale 120 mg je bolj za dojenčke :-).
Lep pozdrav,
Najlepša hvala za odgovor in pomiritev.
Deklica ima sicer 16kg. Ali sem jo vseeno predozirala? Brala sem sicer kasneje navodila, ki pravijo, da če so razmiki na manj kot 4 ure, da lahko pride do odpovedi jeter in da naj se takoj zglasimo pri zdravniku. Vendar se nisva …..
Sedaj je temperatura padla in je veliko bolje-hvala.
Lp
Kot lahko sami “zmnožite”, je nikakor niste predozirala (na njeno težo bi bil najvišji dnevni odmerek 40 ml, do tam vam je “manjkalo” še veliko).
Opisani učinki z odpovedjo jeter so bili posledica vsaj 10x prekoračenega odmerka, pa še tu je šlo za kombiniran učinek odmerka paracetamola in osnovne bolezni, ki povzroči visoko vročino in katerih povzročitelj pogosto prizadane tudi jetra.
Me veseli, da ste bolje in bo razmišljanje o Calpolu samo preteklost.