Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Calpol

Calpol

Spostovani,

Prosim za mnenje o tem, ali lahko naredimo kaksno skodo otroku s prepogostim jemanjem calpola. Hci (stara skoraj 3 leta) je namrec zelo pogosto bolana odkar je v vrtcu in moz takoj ob povisanju temperature (tudi ce ni cez 38.5) poseze po calpolu. Hci vrocino dobro prenasa, samo zbuja se pogosto, takrat ko jo kuha.

Skratka, sama sem mnenja, da ima vrocina neko funkcijo in da ce ni potrebe po zbijanju, le to pustimo. Me pa zanima vase mnenje, saj se sama na to premalo spoznam.

Zanima me tudi, ce vsakodnevna uporaba kapljic za nos (to mislim res vsakodnevna dolgotrajna uporaba – tudi ko otroku ne tece iz nosu, ampak ima trde smrkeljcke notri oziroma vedno pred spanjem), da se ga lazje ocisti, lahko skoduje sluznici? Gre za razlicne variacije kapljic (slana voda + dodatki), ne pa fizioloska raztopina.

Hvala za vase mnenje.

Lp

Prepogosto dajanje katerega koli zdravila je lahko povezano z nezaželenimi učinki. Tudi paracetamola, ki sicer sodi med varna zdravila. Seveda pa je vprašanje opredelitve, kaj je prepogosto. Iz vašega pisanja sklepam, da gre za dajanje, ko ima hčerka vročino – kar ni ravno vsak teden.

Imate tudi prav, da ima vročina svoj pomen – da mikrobom zmanjša sposobnost razmnoževanja. A ima tudi neugodne učinke, tudi ob zmerno zvečani vrednosti. Predvsem gre za splošno slabše počutje, slabši spanec – počitek, hitrejše dihanje z izgubo tekočin, utrujenost s slabšim hranjenjem …. – in vse to so razlogi, ki tudi slabšajo odziv telesa na mikrobe in zaradi katerih (zlasti pred nočjo) mnogi starši svojim malčkom “privoščijo” odmerek Calpola tudi ob nižji telesni temperaturi. In tu postanem tudi jaz manj “strokovna” – in sem svojim otrokom (danes pa vnukom) “privoščila” kakšen odmerek paracetamola tudi izven strogo strokovnih smernic :-).

Če gre za različne solne kapljice za v nos (“morska” raztopina, AquaMaris ipd), ne vidim velike škodljivosti – bi se pa vseeno držala fiziološke raztopine, ki je 0,9 %-na raztopina NaCl (torej soli). Raztopine z višjo koncentracijo bodo sluznico sfrknile (izsušile), s prenizko (npr. destilirana voda) pa nabreknile – in ne bo pravega učinka. Zelo pa svarim pred daljšo uporabo kapljic, ki vsebujejo vazokonstriktorje – torej zdravila za prehlad, ki zmanjšajo pretok krvi preko kapilar v nosni sluznici in s tem oteklino ter izcejanje iz sluznice. Sluznica se namreč s pretokom krvi skozi njo prehranjuje – ob daljši uporabi pa lahko atrofira, propade, in to nepovratno. Seveda gre za tedne uporabe takšnih kapljic (npr. Operil), do atrofije ne pride ob nekaj dnevni uporabi.

Čim več zdravja (in usklajenih starševskih mnenj) vam želim!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za hiter odgovor. Kar se kapljic tice, gre za Fitonasal in Otosan.

Kako pa bi se atrofija kazala?

Hvala.

Lp

Atrofije sprva niti ne opazite – se pa kaže s povečano ranljivostjo sluznice (krvavkasti smrklji ob prehladih), slabšim vohom, tudi povečano dovzetnostjo za virusne prehlade, alergijo ipd. Težava je v tem, da je ob redni uporabi kapljic, ki vsebujejo vazokonstriktorje, atrofija nepovratna, doživljenjska. Takšno stalno in pogosto dajanje je sicer bolj opisano pri odraslih, ki so tudi osnova za trditve o posledicah, kot so izguba voha, pekoč občutek v nosu ipd. Pri otrocih se nosna sluznica hitreje regenerira. A vseeno svetujemo previdnost.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za razlago. Se opravicujem za toliko vprasanj, ampak kako bi potem lahko vedeli, ce se je pri nasi puncki to ze zgodilo? Tudi operil se je uporabljal precej. In dejansko je res veliko bolana in ima krvavitve iz nosu ob prehladih. Zelo me skrbi, da smo ji ze naredili skodo.

Hvala.

Dvomim, da bi pri vaši punčki lahko šlo za atrofijo. Ker zanesljivo niste uporabljali Operila tedne in tedne brez prekinitve, vsak dan redno na 2-3 ure. Ker je še tako mlada, zato ima njena sluznica veliko sposobnost regeneracije tudi ob malo podaljšani uporabi teh kapljic.

Vseeno pa pediatri svarimo pred preširoko rabo teh zdravil, ki so res “prva pomoč”, kadar je sluznica tako otekla, da ovira dihanje skozi nos in hranjenje, obenem pa pogosto ob prenehanju učinka (po 2 urah, ko “spusti” učinek vazokonstrikcije in se žilice celo prekomerno razširijo in puščajo tekočino, kar imenujemo rebound fenomen) privedejo še do večje otekline. In se lahko sklene začaran krog uporabe.

Krvavkast izcedek ob prehladih je nekaj običajnega. Ne pa izven njih, ob “normalnem” stanju zgornjih dihal. Česar pa ne navajate :-).

Še en pozdrav,

New Report

Close