Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? Čakanje na delo

Čakanje na delo

Imam priznano invalidnost 3. kategorije, ki je z 1.1.2003 razširjena v smislu še večjih razbremenitev glede na to novo mnenje sem dobila odločbo od delodajalca, da sem z 1.3.2003 na čakanju na delo. V zvezi s tem me zanimajo moje pravice in če mogoče kdo od vas ve kaj nam prinaša novi zakon v zvezi z invalidnostjo 3. kategorije in čakanjem na delo (ali imajo pravico po novem zakonu me odpustiti in kakšno bi bilo nadomestilo v tem primeru za osebni dohodek).

Pija

mogoče ne bi bilo slabo če pokličeš, ali še boljše stopiš do zavoda za zaposlovanje, se obrneš na pravnico in se z njo pogovoriš.

Hoj Pija!
Predpostavljam, da si razporejena na cakanje na delo zato, ker delodajalec zaenkrat se ni uredil zate primernega delovnega mesta. Torej ti mora v doglednem casu najti primerno delo, ki ustreza tvojim preostalim delovnim zmoznostim ( kar je lepo nasteto v novi odlocbi ZPIZ ..). Delodajalec bo prerazporedil delovna opravila in izvajalce le-teh ali pa bo formiral povsem novo delovno mesto, kjer bos lahko s preostalimi delovnimi zmoznostmi opravljala delo.
Obicajno pred razporeditvijo na to novo delovno mesto zaprosi ZPIZ za dodatno izvedensko mnenje, ce zmores opravljati nova delovna opravila glede na svoje zdravstvene omejitve. In ce bo dobil pozitivno mnenje o ustreznosti novega dela, ki naj bi ga odtlej ti opravljala, bo sklenil novo pogodbo o zaposlitvi. V kolikor se ti z razporeditvijo ne bos strinjala in pogodbe ne bos podpisala, potem sledi odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca…Preprosto povedano, lahko ostanes na cesti, ker nisi sprejela ponujenega ustreznega dela kot invalid III. kategorije. ( Gl.102. do 104.cl.ZPIZ…)
Ce prav razumem, dobivas v tem casu posebej doloceno nadomestilo za cas cakanja na razporeditev na delo, ki ti ga je izracunal ZPIZ, izplacuje pa ga delodajalec. V primeru odklonitve zate primernega dela pa bi ostala brez kakrsnih koli financnih pravic po Zakonu o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti….
Pamet v roke, pravijo! Upam, da sem pravilno razumela ozadje tvojega pisma. Zelim ti cimprejsnje delo in obilo zadovoljstva med svojim kolektivom…Saj ves: “Dalec od oci, dalec od srca”…. Modro je sklepati kompromise, ce le niso v skodo le ene stranke. LP!

Zahvaljujem se za oba odgovora. Imam pa še vprašanje zate Ponca, če ti ne kradem preveč časa. Izgleda, da si v tem “zelo doma”, si iz te stroke, ali imaš tudi sama podoben primer? Upam, da nisem preveč radovedna.

Pija

Ne, Pija, zaenkrat se nimam in tudi nisem doslej imela taksnih problemov.
Mogoce kaj vem sem in tja…LP!

Še enkrat hvala za odgovor, sem imela občutek, da si strokovno zelo podkovana, pa sem se te drznila vprašati če si v tej stroki.

Pija

:-)) Pija, pa ne grizem, ves… Ce hoces se kaj vprasati, izvoli. Bos dobila odgovor, ce le znam ali znamo…Vsi ljudje vse vemo, nihce ne ve vsega…
LP!

Ponca, malo bi ti še razlozila svojo situacijo. Na čakanju na delo sem od marca 2003. Med tem časom od delodajalca nisem dobila še nobenega odgovora. Niti klica. Zanima me, če naj sama naredim kakšen korak in jih povprašam kako in kaj. In tam v svojem odogovoru navajaš člene zakona, kje bi si lahko sama ta zakon prebrala (zelo me zanima), če je mogoče to kje na internetu ali pa če grem v kakšno knjižnico iskat … Prosim za nasvet.

Pija

Beri: Zakon o pok. in invalidskem zavarovanju (uradno precisceno besedilo) Ur.l.RS st.26/13.3.2003 in Zakon o delovnih razmerjih ( Ur.l.RS st.42-2006/2002 ).
Zal ne vem mesta na internetu, ker se sama te baze podatkov nikoli ne posluzujem.
Seveda poklici delodajalca in vprasaj, kdaj bos predvidoma lahko zacela delati. Do tedaj, ko nisi povabljena, da sklenes novo pogodbo o delu pa velja odlocba o cakanju na razporeditev z izraccunanim nadomestilom place, s cemer si pa nekoliko na slabsem, kakor ce bi delala.
Kar pogumno jih poklici, bos vsaj pokazala interes za delo, kar se ti bo stelo v plus pri delodajalcu. V danasnjem casu lahko to velja za zelo pomembno in lepo gesto s tvoje strani in ti utegne posledicno koristiti pri delodajalcu. Delodajalec si lahko razlaga tvoj molk tako ali drugace ali celo napacno…
Drzi se in srecno! LP!

Pardon, ne pogodbo o delu, temvec pogodbo o zaposlitvi sem hotela zapisati…Sorry! LP!

Ponca hvala za tvoj trud in informacije.

Pija

Omenjene zakone lahko najdeš na uradni strani državnega zbora. Na naslovni strani izberi “Zakonodaja”, Nato pa “Sprejeti zakoni” in poišči željeni zakon.

Brezplačni pravni nasveti v zvezi z zaposlovanjem:

080 1998

Pokliči in povedali ti bodo, kdaj odgovarja pravnik, zaodlžen za tvojo težavo.

Nataša

Nataša ~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~ V naši glavi se slabo prelevi v dobro, nesreča v srečo, revščina v bogastvo. (Edmund Spenser)

Ponci, Alenki in Nataši 1000 x hvala za pomoč.

Pija

New Report

Close