Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija čakalna doba

čakalna doba

Vpisala sem se k Parodontologu.Čakala bom eno leto in pol, na koncesijo.Če pa bi plačala sama bi prišla na vrsto takoj.Ne moram plačati ker sem brez službe,ta operacija stane okoli 300evrov.

Zakaj se preko napotnice tako dolgo čaka ,samoplačniško pa bi bila takoj na vrsti?

Mogoče veste za katerega parodontologa,ki ima krajšo čakalno vrsto?

HVALA!!

Spoštovani,

izvajalci zdravstvenih storitev, ki so koncesionarji, imajo podpisano pogodbo z ZZZS (zavarovalnico), v kateri je natančno določeno, za kolikšen obseg dela, oziroma, koliko storitev bo ZZZS plačala. Če izvajalec opravi večje število storitev kot je po letni pogodbi določeno, tega zavarovalnica ne plača. Vedeti pa morate, da že samo odprtje seta za operacijo stane med 50 in 60 Evrov. Tu so še drugi stroški – operater, sestra, materijal, administracija, najem prostora,…. Z opravljanjem posegov, ki presegajo po zavarovalnici določeno število, tako nastanejo stroški, ki nimajo kritja. Če poenostavim. Če zavarovalnica plača letno 1000 parodontalnih operacij, naredimo jih pa 1500, jih 500 mora nekdo plačati, sicer je to čista izguba za izvajalca. Zato tudi nastajajo čakalne dobe za zavarovance ZZZS. Če hoče biti pacient obravnavan pred redno čakalno vrsto, mora torej stroške posega kriti sam.
To seveda ne velja za urgentne posege, ki so vedno opravljeni, ne glede na zavarovalniško kvoto. Parodontalna bolezen, ki je kronične narave in traja običajno desetletja, da privede do napredovale oblike, ki zahteva kirurško obravnavo, pa ni stvar, ki bi upravičila obravnavanje pod nujno ali urgentno.
Čakalne dobe iz parodontologije so žal povsod precej dolge, podatke o vseh izvajalcih in čakalnih dobah pa najdete na spletnih straneh ZZZS.

Lep pozdrav, am

Imam isti primer. Pred letom sem se prijavila na listo, takrat so mi rekli, da je čakalna doba nekje do dve leti. Ker sem iz Maribora in niti ne vem, za kakega drugega parodontologa specialista, po vrhu vsega pa imam še posebno diagnozo, me zanima, kaj sploh lahko naredim, da pridem pravočasno na vrsto ? Kako naj sploh dokažem, da gre pri meni za urgentni poseg in s tem pridem na vrsto v nekem “normalnem času”, če niti ne pridem do specialistke, ker me že pri vratih odslovijo ?

Tudi jaz sem brez službe.

Spoštovani,

razširjen strokovni kolegij za stomatologijo je imenoval skupino specialistov parodontologije, ki je točno določila, katere diagnoze oziroma stanja zahtevajo nujno, katere hitro in katere redno obravnavo. Za kaj pri vas gre, žal niste napisali, vendar očitno gre za diagnozo, ki zahteva redno in ne nujne obravnave.

Seznam specialistov parodontologije, ki delajo v okviru javne mreže, bodisi v javnih zavodih ali kot koncesionarji, pa dobite na spletnih straneh Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Lep pozdrav, am

Nekaj odgovorov sem že našla med prejšnjimi, me pa zanima: kdaj gre za urgenten primer, ki skrajša čakalno vrsto? Imam granolom na enki in dvojki zgoraj spredaj in sem morala na slikanje – ortpan. Po pregledu je moja zdravnica menila, da imam hudo paradontalno bolezen, in bi morala na operacijo – čiščenje korenin. Pred leti (kakšnih 10 nazaj) mi je dr. Fidler iz Vojnika opravil tako operacijo po četrtinah na vseh zobeh in kljub skrbni negi (on je že takrat rekel, da če tega ne bi bilo, bi bila že brez zob). Danes sem v 49.letu in še vedno nisem pripravljena vseh izgubiti in bi jih rada pozdravila…ampak ali moram res čakat leto do dve..? Ali pa lahko z napotnico pod urgentno pridem na vrsto, če so mi pravkar ugotovili odmrle živce na sprednjih zgornjih zobeh in bi jih po besedah moje zobozdravnice bilo nujno potrebno očistiti?
Na koga se lahko obrnem, če mi zobozdravnica da napotnico in ali mora že ona označiti , da gre za urgentno?
Hvala za vaše odgovore in lep pozdrav?

Spoštovani,

kot sem iz vašega pisma razbrala, imate dve vrsti težav – granulome in parodontalno bolezen.

Periapikalno vnetno lezijo – lezijo ob apeksu (vršičku) zobne korene, po domače imenujemo granulom. Povzročajo ga bakterije, ki iz nezdravljenega koreninskega kanala zoba prodrejo v okolno kost. Z endodontskim (koreninskim) zdravljenjem se odstrani bakterije iz koreninskega kanala, kar pa je pogosto zaradi zapletene anatomije kanalskega sistema, kalciniranih kanalov ali predhodnih neuspešnih zdravljenj, težko. Z zahtevnejšimi primeri koreninskega zdravljenja se ukvarjajo specialisti endodontije.
Z zdravljenjem parodontalne bolezni pa se ukvarjamo specialisti parodontologije. Parodontalnih bolezni je več vrst. Najpogostejša oblika le te je kronična parodontalna bolezen, ki se razvije zaradi dolgotrajne prisotnosti bakterijskega biofilma ob robu dlesni. Vnetje se običajno prične v mladosti kot kronični gingivitis, napreduje zelo počasi, običajno destletja, da privede do napredovale oblike parodontalne bolezni z izgubo zob. Pri agresivnem parodontitisu, ki se pojavlja pri 0,5% populacije, pa je propad obzobnih tkiv hiter. V nasprotju s kroničnim parodontitisom, katerega vzrok je nepravilna ali nezadostna ustna higina, nastane agresivni parodontitis tudi ob minimalni prisotnosti zobnih oblog. Agresivni parodontitis ima zato prednostno obravnavo. Dovzetnost za agresivni parodontitis je v nekaterih primerih določena genetsko, mnogokrat pa vzroka zanjo ne odkrijemo.
Poleg agresivnega parodontitisa imajo prednostno obravnavo tudi nekatere oblike parodontalne bolezni, ki so povezane s sistemskimi boleznimi. Prednostno obravnavo torej določa oblika parodontane bolezni in ne stopnja napredovalosti parodontalne bolezni.
Nobene oblike parodontalne bolezni se ne obravnava urgentno (v 24h). Kronični parodontitis in krončni perapikalni parodontitis (granulom) se obravnavata redno, v okviru čakalnih dob. Agresivni parodontitis pa hitro (v roku 3 mesecev).
Podatke o čakalnih dobah, tako za specialiste endodontije kot za specialiste parodontologije, dobite na spletnih straneh ZZZS.
Kot pa sem tudi že napisala, je parodontalna bolezen kronična bolezen, zato je po končanem kirurškem zdravljenju potrebno doživljensko opravljati vzdrževalna zdravljenja – redno ultrazvnočno odstranjevanje bakterijskega biofilma, kar je v domeni splošnih zobozdravnikov oziroma ustnih higienikov. Žal pa te storitve ZZZS ne krije in je samoplačniška.

Lep pozdrav, am

Spoštovana,
hvala za vaše odgovore.
Lep pozdrav!

New Report

Close