Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika čakalna doba

čakalna doba

Spoštovani,

mama je v mesecu oktobru lani ostala brez zob na spodnji čeljusti, dobila je začasno (spodnjo) protezo. Zobozdravnicavnica-koncesionarka ji je rekla, da se mora dlesen spočiti, regenerirati in čez približno tri mesece da bo dobila zobe po meri. Mama je ob tem podpisala tudi nek”papir za zavarovalnico”, na podlagi katerega naj bi zzzs kril stroške protetike.

Problem:
po treh, celo zdaj petih mesecih, o novi protezi ne duha ne sluha. Medicinska sestra mame sploh ne spusti do zobozdravnice, da bi dobila pojasnilo iz prve roke. MS si je privoščila dobršno mero arogance in mami navrgla, da naj se brez zob znajde po svoje (ko ji je mama omenila, da jo od neprežvečene hrane že boli želodec) in da se na zobe čaka leto in pol, ne pa tri mesece!!!

Skratka… da vam ne napletam cele zgodbe, ki za vas niti ni pomembna…

– Zanima nas, kakšna je pravica pacienta. Ali je mama res dolžna čakati v nedogled, če ji je bilo (sicer zgolj ustno) rečeno, da bo v treh mesecih dobila protezo?

– Lahko kje preverimo če je ZZZs odobrila kritje stroškov?

– Koliko znaša kritje stroškov s strni ZZZS? In koliko bi približno znašal strošek, da si mama v celoti sama plača protezo kot samoplačnica? Razmišljamo namreč, da se bo potrebno odločiti za samoplačniško varianto…

Hvala za vaše pojasnilo oz. kakršnokoli informacijo ali orientacijo!

Pozdravljeni,

naj vam najprej povem, da se na delovanje ZZZS ne spoznam preveč dobro, saj sem delala nekaj let v Nemčiji, sedaj pa samoplačniško. Pa vendar, naj vam poskusim odgovoriti po svojih močeh:
– zobozdravnik koncesionar mora zapolniti normo, ki mu jo postavi ZZZS in sprejeti določeno število pacientov. Če ima izpolnjeno glavarino in deluje v normi, ni dolžan prevzeti še več dela ali ljudi, ker mu tega zavarovalnica ne bi niti plačala, tudi če bi on to želel. Torej odgovor je ja: odvisno od čakalne vrste pri določenem koncesionarju lahko čaka vaša mama na protezo od nekaj tednov do nekaj let…
– o vseh nejasnostih, tudi o pokritju stroškov je najbolje da se obrnete direktno na zzzs: oni diktirajo storitve tako zobozdravniku kot vam
– samoplačniško stane proteza po mojih informacijah od 600-1000 eur.

Sicer pa vam priporočam, da si preberete moj odgovor v zvezi z implantati in protezo pred nekaj dnevi. Morebiti ne bi bila to napačna opcija tudi za vašo mamo.
Vso srečo in čim hitrejša rešitev problemov,
Andreja

New Report

Close